Ghid turistic Yeosu

Recomandat pentru: acvariu, parc acvatic, alte atractii

Despre Yeosu

Apartinand provinciei Jeolla-do, orasul de coasta Yeosu face parte din peninsula omonima, impreuna cu alte 317 insule, dintre care 268 nelocuite, si este unul dintre cele mai pitoresti orase ale Coreei de Sud, in special pe timp de noapte, fiind renumit pentru fructele sale de mare, plajele minunate, florile si portul sau de agrement.

Orasul Yeosu s-a dezvoltat foarte mult in ultima perioada, transformandu-se intr-o statiune cu deschidere spre ocean, faimoasa pe plan international, astfel incat, in anul 2012 a devenit gazda expozitiei internationale „Expo World 2012”, la care au participat peste 100 de tari si organizatii internationale, dar si peste 8 milioane de vizitatori.

Yeosu a capatat statulul de oras in anul 1949, si dispune de trei primarii diferite, avand in vedere ca la data de 1 aprilie 1998, a fost unit cu orasul si judetul Yeocheon.

Datorita amplasarii sale la jumatatea distantei pe coasta de sud a tarii, orasul se bucura de veri racoroase si ierni blande, fiind binecuvantat cu o clima subtropicala umeda, iar cantitatea de precipitatii atinge un maxim in perioada dintre lunile iunie – august, cu peste 200 mm. In plus, aici durata anotimpului de primavara si toamna este mult mai mare fata de alte regiuni.

Cea mai populara atractie turistica a orasului este singura plaja cu nisip negru din Coreea – Plaja Manseongri, de-a lungul careia se gasesc numeroase restaurante si cafenele, si de unde se poate ajunge la singurul tunel natural, sapat in roca din peninsula – Tunelul Marae. Chiar in portul orasului, la sud de podul Dolsan, se poate vedea una dintre navele-testoasa („Geobukseon”) ale amiralului Yi Sun-shin, realizata din cherestea, si folosita in razboiul impotriva armatei japoneze. De aici se pot organiza si o serie de excursii cu feribotul catre una dintre insulele locale: insula Odong, insula Dolsan etc.

Este servit de „Aeroportul National Yeosu” ce efectueaza pana la 8 curse/zi spre si dinspre Aeroportul Internatinal Gimpo, durata calatoriei fiind de doar 1 h, dar si zboruri catre Aeroportul Jeju, in fiecare saptamana, doar in zilele de vineri si duminica. Orasul dispune si de doua terminaluri de autobuz : unul in centru si unul in cartierul Yeocheon, de aici pornind zilnic autobuze catre cele mai importante orase ale Coreei – de exemplu, o calatorie catre Seul dureaza 5 h 30’, catre orasul Gwanju, 2 h etc. Si sistemul de cale ferata din Yeosu este destul de dezvoltat, orasul avand 2 gari, serviciul trenurilor de mare viteza (KTX) fiind introdus aici inca din anul 2011 (o astfel de calatorie catre Seul dureaza nu mai mult de 3 h 20’).

Cea mai buna modalitate de a calatori in oras este cu ajutorul taxiului, in special datorita traficului, dar si ale costurilor destul de reduse.

Yeosu