Cum se ajunge in Costa Rica

Aeroportul Juan Santamaria este localizat in apropierea oraselor Alajuela, Heredia si capitala San Jose. Din 2009 operativitatea asupra aeroportului a fost preluata de aceeasi organizatie care se ocupa si de administrarea aeroportului din Houston, Texas. Aeroportul are o atmosfera placuta, detine magazine de tipul duty-free, magazine de suveniruri, dar are o selectie de restaurante scumpe si cu mancare nu foarte sanatoasa. Aici vin si de aici pleaca zilnic curse ale companiilor Air Transat, American Airlines, Iberia, United, US Airways si AirPanama.

Aeroportul Daniel Oduber Quiros International se afla langa orasul Liberia, in provincia Guanacaste. Acest aeroport este cel mai aproape de coasta Pacificului. Aici aterizeaza zboruri de la US Airways, Air Canada, CanJet, United si Delta. Noul terminal, finalizat in anul 2010 reprezinta o imbunatatire semnificativa a acestui aeroport.

Daca doriti sa ajungeti in Costa Rica cu masina puteti traversa una dintre cele mai faimoase autostrazi din lume: Panamericana. Toate calatoriile ce au ca punct de pornire capitala tarii, presupun parcurgerea unei parti din aceasta autostrada. Unul din dezavantajele acestui drum este acela ca pe timpul noptii este foarte aglomerata de camioanele mari. Localnicii au denumit Panamericana, “Via Muerta”, din cauza schimbarilor bruste ale calitatii drumului si a peisajelor. De-a lungul autostrazii sunt multe radare, dar si multe echipaje de politie care realizeaza controale de rutina, in special pentru portul centurii de siguranta. Limita de viteza este de 80km/h, dar, cum autostrada trece prin numeroase orase, aceasta poate scadea chiar si pana la 30 de km/h. Noile legi care au intrat in vigoare in 2010 au marit cuantumul amenzilor rutiere de la 20 de dolari la un maxim de 400 de dolari pentru infractiuni precum mituirea unui politist sau condusul in stare de ebrietate, desi salariul mediu este de 500 de dolari.

Vestea buna este ca s-a construit o autostrada noua, “Autopista del Sol”, care se intinde din Orotina pana in San Jose. Este la fel de buna ca autostrazile americane sau cele europene. In fapt, ea a fost construita de o companie care isi are sediul in Spania.

Nu va sfatuim sa conduceti noaptea deoarece calitatea si siguranta drumurilor variaza foarte mult de la o regiune la alta.

Statiile peco sunt full-service, iar angajatii sunt foarte priceputi si accepta plata chiar si in dolari americani. Partea buna este ca tara este una mica si nu consumi foarte mult combustibil daca o tranzitezi. De asemenea, exista multe sensuri giratorii.

Daca doriti sa ajungeti in Costa Rica cu autobuzul, exista multe linii care pleaca din tarile vecine.