Informatii utile Split

Date generale


Moneda: Kuna (HRK)
Limba oficiala: Croata
Fus orar: GMT 01:00

Split este recunoscuta pentru


situri religioase
istorie
puncte de interes
arhitectura
lacasuri de cult
muzee

Cand este indicat sa vizitati orasul Split

Split este un oras cu veri lungi si calde, cu temperaturi atingand si peste 30 C. Vremea este calda pentru o mare parte a anului cu un nivel scazut la niveluri moderate de umiditate. Precipitatiile sunt distribuite in mod egal pe tot parcursul anului. Iernile sunt blande si scurte, cu temperaturi de aproximativ 12 C.

Temperaturi medii lunare in Split, Croatia

Cel mai bun timp pentru a vizita Split este considerat din aprilie pana in octombrie. Orasul este plin de europeni in lunile iulie si august, acestea fiind cele mai aglomerate luni ale anului.

Ce sa luati in bagaj

Pentru a va asigura un confort maxim, transportati haine confortabile pentru sezonul in care calatoriti, incaltaminte comoda, prosop de plaja, costum de baie, produse pentru protectie solara, si un jurnal de calatorie.

Transportul in Split

Cele mai multe dintre atractiile istorice din Split sunt in interiorul zidurilor Orasului Vechi, o zona pietonala. Poteci placute sunt de-a lungul malului marii, de fiecare parte a orasului, iar zona verde Marjan este, de asemenea, domeniul exclusiv al pietonilor.

Serviciul de autobuz este operat de Promet. Autobuzele sunt ieftine si frecvente, desi de multe ori aglomerate. Numarul 12 este deosebit de util pentru turisti: merge de-a lungul coastei de la Biserica Sv Frane la plaja Bene.

Este posibil sa comandati un taxi de la Taxi Radio. Taxiuri exista si in afara garii, in fata fata pietei in aer liber) si in fata Hotelului Bellevue.

Parcarea este extrem de dificila, avand in vedere numarul mare al strazilor cu sens unic si zonelor pietonale, deci avand o masina puteti explora mai usor coasta continentala. Companii de incredere, de la care puteti inchiria o masina sunt Buget, Dollar si Thrifty.

Shopping in Split

Split, nu este recunoscut ca o destinatie de cumparaturi. Centrul orasului gazduieste o piata plina de viata, tarabe cu suveniruri si magazine mici si elegante.

Palatul lui Diocletian si zona din jurul acestuia au magazine de la care puteti achizitiona suveniruri. Podrum (camerele subterane intre Riva si Peristil) este plin cu tarabe care vand picturi. Enoteka Terra este ideal pentru vinuri de calitate si bauturi spirtoase. Aromatica, Dobric 12, ofera plante medicinale, sapunuri, creme de corp si uleiuri de masaj. Mai multe buticuri mici, exclusiviste si magazine de pantofi sunt situate in interiorul zidurilor palatului, in timp ce marile nume europene sunt reprezentate de-a lungul strazii Marmontova.

Pentru a aprecia culoarea vietii locale din Split, mergeti in fermecatoarea piata in aer liber, Pazar, sau in Peskarija, piata de peste. Ambele piete sunt deschise de luni pana sambata si duminica 8:00-14:00; 8:00-11:00.