Transport Croatia

Transportul cu avionul

Aeroporturile Zagreb (ZAG), Rijeka (RJK), Split (SPU), Pola (in limba croata, Pula) (PUY) si Dubrovnik (DBV) ofera si servicii interne. Zboruri interne ofera si Aeroportul Osijek precum si aeroporturile mai mici de pe insulele Brac si Los. Principalele rute interne operate de Croatia Airlines sunt Zagreb-Dubrovnik si Zagreb-Split. Cumpararea biletelor interne in Croatia poate fi, uneori, mai ieftina on-line.

Transportul cu autoturismul sau autocarul

In Croatia exista o retea de autostrazi buna. In unele zone, calitatea drumurilor scade oarecum, iar soseaua principala de coasta devine extrem de aglomerata in timpul sezonului de varf. In ultimul deceniu s-a investit considerabil in drumurile din Croatia si tara are o retea extinsa de autostrazi si drumuri neclasificate. Conexiunile la autostrazi sunt in continua imbunatatire - autostrazile sunt desemnate cu numerele de la A1 la A11. A1 este principala artera intre Zagreb si Split. A2 se deruleaza intre Ljubljana (Slovenia) si Zagreb (Croatia).

Varsta minima pentru a putea conduce este de 18 ani. Limitele de viteza sunt 130 kph pe autostrazi, 50 kph in zonele construite si 90 kph in afara zonelor construite. Sunt aplicate amenzi mari pentru depasirea vitezei legale. Alcoolemia limita este de 0,05%. Este obligatorie purtarea centurii de siguranta. Este ilegal sa folositi un telefon in timp ce conduceti. Farurile trebuie sa fie pornite in orice moment.

Firme internationale si locale de inchirieri auto au birouri in aeroporturile din Croatia, in orasele mai mari si in statiuni. Taxiurile inregistrate sunt usor de gasit, iar tarifele au fost reglementate recent, oferindu-se un pret rezonabil. Autocarele opereaza intre orasele Croatiei.

Cele mai multe orase au o retea globala de autobuz local; tramvaiele opereaza in mai multe orase (Zagreb, Split, Osijek etc). Centrul istoric al unor orase (Split, Dubrovnik) sunt pietonale. Zagreb: centrul orasului Zagreb poate fi usor de navigat pe jos; orasul are o retea buna de tramvaie si autobuze conduse de ZET, precum si un funicular si taxi. Dubrovnik: Orasul Vechi din Dubrovnik este pietonal; Libertas opereaza servicii eficiente de transport cu autobuzul.

Transportul cu trenul

Caile Ferate Croate opereaza trenurile din Croatia. Principalele cai feroviare sunt Zagreb-Split, Zagreb-Rijeka si Osijek-Zagreb. Momentan nu sunt trenuri spre Dubrovnik. Este, in general, mai rapid sa calatoriti cu autobuzul.

Transportul pe apa

Jadrolinija este principalul furnizor de feriboturi (auto si pasager), si catamarane in Croatia. Exista legaturi regulate intre principalele porturi si insulele din larg. Un serviciu de coasta ruleaza tot drumul de la Rijeka, in nord, pana la Dubrovnik, in sud, prin Split, Stari Grad si Korc¬ćula.