Despre Cuba

Republica Cuba este o tara insulara aflata in nordul Americii centrale si se gaseste pe cea mai mare insula din Antile, la confluenta Marii Caraibelor, a Golfului Mexic si a Oceanului Atlantic. In nord se afla Statele Unite ale Americii si Bahamas, la vest Mexicul, la sud Insulele Cayman si Jamaica, iar in sud-est Haiti. Cuba este impartita in paisprezece provincii cu 169 de municipalitati, avand una speciala: Isla de la Juventud, care inseamna Insula Tineretii. Relieful variat, compus din campii intinse, pana la cele valurite, cu dealuri abrupte si munti in partea de nord ofera activitati de toate tipurile pentru turisti, locul fiind vizitat intreg anul. Cel mai inalt varf din aceasta republica este Pico Real del Turquino, care se inalta pana la 1974 de metri. Clima subtropicala, imblanzita de vanturi regulate este de asemenea favorabila turismului, pentru ca sezonul uscat tine din noiembrie pana in aprilie, iar din mai pana in octombrie urmeaza cel ploios.

Cu o suprafata de 110.860 kilometri patrati, asezamantul se afla pe locul 105 in lume din punct de vedere al intinderii. In apropierea frumoaselor coaste cubaneze veti gasi recifuri de corali si atoli, iar cele aproximativ 4000 de insule va ofera posibilitatea sa alegeti pe care sa petreceti o vacanta de neuitat. Daca ajungeti aici, trebuie neaparat sa vizitati capitala, care este Havana. De asemenea, turistii nu trebuie sa rateze peninsula Varadero, unde plajele de vis isi asteapta vizitatorii, cu palmieri, nisip fin si numeroase beach baruri. Primii turisti au venit aici inca din anii 1870, statiunea Varadero fiind considerata una de elita. Turismul a inceput sa se dezvolte foarte mult la inceputul anilor 30 a secolului trecut. Printre resursele peninsulei se afla si numeroase atractii naturale, precum pesteri, dar si atractii culturale. Asezamantul are facilitati pentru scuba diving, pescuit la mare adancime, yachting si alte sporturi pe apa. Asadar aici nu va puteti plictisi niciodata, pentru ca zona in sine nu va permite acest lucru.

Pinar del Rio este o frumoasa provincie din Havana, in care se remarca muntii de calcar cu forme rotunjite in mod ciudat, acoperiti de o vegetatie luxrianta impresionanta. Pesterile, in special Cueva del Indio, adica Pestera Indianului sunt foarte interesante, continand stalactite, stalagmite si rauri subternane. Datorita frumusetii naturale, provincia este cunoscuta si sub numele de Gradina din Cuba. Pe cei aproximativ 10.000 de metri patrati locuiesc 718.000 de suflete, locul fiind cunoscut pentru cel mai bun tutun din lume. Pana la mijlocul anului 1770, asezamantul era numit Nueva Filipinas. Pinar del Rio este singurul loc din Cuba cu doua rezerve ale biosferei in limitele provinciale: Sierra del Rosario si Peninsula de Guanahacabibes.

Tot in aceasta provincie veti gasi muzee de stiinte naturale si istorie, o biblioteca ce a apartinut candva poetului Dulce Maria Loynaz del Castillo, castigator al premiului Cervantes in 1992, o fabrica de tigari, o casa de rom, dar si un Centru de Arte.

Santiago de Cuba este locul in care veti intalni si auzi cei mai buni dansatori si muzicieni. Aici puteti sa va inconjurati de arta: in cel de-al doilea oras ca marime al Republicii Cuba. Santiago de Cuba a fost fondata de catre spaniolul Diego Velazquez, un conquiztador, pe 28 iunie 1514, insa imediat localitatea a fost distrusa de foc. Reconstructia orasului s-a facut foarte repede apoi, lucrurile revenind treptat la normal. Prima catedrala din acest loc a fost ridicata in anul 1528, iar din 1522 pana in 1589, Santiago a fost capitala coloniei spaniole din Cuba.

Este bine sa vizitati muzeul Emilio Bacardi, pentru ca veti vedea colectiile de antichitati ale magnatului care da si numele institutiei. Constructia a fost fondata in anul 1899, planurile punandu-se in aplicare in august 1922. Cinci ani mai tarziu, muzeul era gata, urmand ca pe 27 octombrie 1927 sa fie inaugurarea. Primul sau administrator a fost Jose Boffil Cayol. In conformitate cu anumite regulamente, obiectivul cultural are scopul de a pune la dispozitia turistilor exponate naturale, obiecte de arte si industrie, dar si curiozitati istorice si antropologice, toate pentru a instrui.

De interes turistic sunt si parcurile impadurite, strazile abrupte, cladirile coloniale, cu ferestre imense si balcoane aglomerate. Provincia gazduieste prima catedrala din Cuba, o mina de cupru si primul muzeu cubanez.

In orasul Santa Clara se afla monumentul si mausoleul lui Che Guevarra. Corpul acestuia a fost returnat din Bolivia in anul 1977, la 30 de ani dupa ce a fost prins si executat. In 1959, Che Guevarra, impreuna cu 300 de rebeli au invins trupele generalului Bautista, fortandu-l pe dictator sa fuga. Asadar, acest loc musteste de istorie si trebuie sa se afle printre obiectivele dumneavoastra din Cuba.

Cuba arde pe ritmurile muzicii cu multa pasiune si entuziasm, asa ca intreg anul aceasta tara se afla in sarbatoare, lumina si spectacolul fiind la puterea a doua. In februarie au loc saptamani culturale in Camaguey. Apoi, in aprilie urmeaza Zilele Culturale in Baracoa si Festivalul instrumentelor muzicale electroacustice la Varadero. In mai, Fiesta din Holguin antreneaza atmosfera si invita turistii sa se simta bine, pentru ca Santiago de Cuba sa urmeze a fi gazda pentru Festivalul Culturii Caraibe. In august, la Cienfuegos are loc Festivalul de muzica populara, iar toamna artistica debuteaza in septembrie cu Festivalul International de Teatru din Havana. Pentru ca nici filmele nu trebuie neglijate, in decembrie are loc Saptamana filmelor americane in capitala.