Ghid turistic Camaguey

Recomandat pentru: arhitectura, situri religioase, arta, muzee, stiinta

Despre Camaguey

Camaguey este un oras si municipiu in centrul Republicii Cuba, fiind al treilea asezamant ca marime. Dupa atacurile aproape continue ale piratilor, orasul inital, fondat in Santa Maria del Puerto in jurul anului 1515 pe coasta de nord, a fost mutat pe locul actual in 1528. Cu toate acestea, in 1668, asezarea a fost incendiata de piratii condusi de Henry Morgan. Denumirea actuala a orasului poarta din anul 1923 numele unei capetenii indiene.

Orasul vechi Camaguey este, dupa capitala Republicii Cuba, Havana, pe locul doi in privinta numarului de cladiri cu miros de trecut, pastrate inca din timpul colonial, iar vasele mari de lut, numite tinajones sunt simboluri ce stau la intrarea in curtile interioare. Acestea au servit de-a lungul timpului la colectarea apei de ploaie, orasul suferind mereu de lipsa de apa. Din anul 2008, orasul istoric vechi este denumit patrimoniu mondial UNESCO.

Orasul Camaguey este unul dintre leaganele culturii cubaneze, asa ca este recomandabil pentru turisti sa viziteze partea veche a acestui asezamant, care dateaza inca din secolul al XVI-lea. Strazile inguste, aleile incalcite, care incep sau se termina cu piete publice formeaza un labirint complicat, dar frumos de descurcat. Astfel reuseau localnicii sa deruteze in trecut piratii care veneau aici cu scopul de a prada. Cele mai multe cladiri au terase si curti interioare.

Printre altele, orasul are cea mai ingusta strada din Cuba. Aceasta se numeste Funda del Catre Alley si are 2 metri si douazeci de centimetri latime, fiind lunga de 77 de metri. Teatrul Principal, construit in 1850, isi deschide si astazi portile pentru pasionatii de teatru si actorie, iar Cimitirul Puerto Principe se numara printre cele mai vechi cimitire din intreaga tara. El a fost construit in anul 1814, aici fiind ingropate numeroase personalitati ale timpului. Muzeul Amalia Simoni Manor pune la dispozitia vizitatorilor arta decorativa ilustrata pe piese de mobilier, dar si costume ce dateaza de acum doua secole. Iata cum Camaguey devine un loc cu aroma de istorie, parfum de teatru si plin de stradute.

Orasul Camaguey este una dintre destinatiile care atrag prin numeroasele locuri frumoase pe care le pun la dispozitia turistilor. Astfel, in sud estul centrului asezamantului, pe malul estic al Raului Hatibonice ce curge frumos se gaseste Parcul Casino Campestre. El ofera turistilor posibilitatea unui moment de respiro si odihna, insa pentru localnici este ca un reper, pentru ca oameni de toate varstele vin aici.

Aici veti vedea numeroase monumente, printre care se numara cele inchinate lui Salvador Cisneros Betancourt, Soldatului Necunoscut sau lui Barberan si Collar, doi piloti ce au realizat primul zbor transatlantic de la Sevilla la Camaguey. Apoi, in sudul centrului istoric se afla Parcul Iganacio Agramonte, in care statuia lui Agramonte se inalta semeata, putand fi observata de catre trecatori. Cea mai frumoasa piata din acest oras ramane insa, fara indoiala, Piata San Juan de Dios sau Plaza del Padre Olallo, care este inconjurata de cladiri coloniale si alte monumente arhitectonice.

Camaguey are parte anual de numeroase festivaluri si evenimente care aduna atat localnicii, cat si turisti veniti mai de aproape sau mai de departe. Astfel, muzica, dansul, teatrul, sau mai bine zis arta in general este promovata sub diferite forme pe tot parcursul anului. In septembrie, de exemplu are loc Festivalul Amorosa Guajira, care promoveaza muzica country. Artisti locali, regionali sau internationali se reunesc in Camaguey pentru a-si dovedi talentul.

O expozitie de Arte Plastice, care se desfasoara anual in septembrie a fost numita dupa Fidelio Ponce de Leon, care a fost unul dintre reprezentantii cei mai remarcabili ai avangardei artistice a secolului al XX-lea. Artisti notorii din artele plastice, dar si amatori se intalnesc aici. Evenimentul include si un atelier de lucru privind Teoria Criticii de Arte Plastice, care favorizeaza evaluarea artelor plastice contemporane.

La fiecare doi ani, in Camaguey se aduna crema dramei din Cuba. Aceasta intalnire presupune ateliere, conferinte despre maiestrie si piese de teatru, iar un juriu, prezidat de catre experiti ai domeniului premiaza cele mai bune piese cu Marele Premiu Avellaneda.

Top obiective turistice Camaguey

Biserica Doamnei din Camaguey
Biserica Doamnei din Camaguey

Locasul sfant al Bisericii Doamnei din Camaguey (Iglesia de la Nuestra Señora de la Soledad) a construit intre anii 1733-1736, iar astazi...

Catedrala Candelaria din Camaguey
Catedrala Candelaria din Camaguey

Catedrala din Camaguey este dedicata Sfintei Candelaria si a fost construita in 1735, insa au existat cateva probleme, motiv pentru care de-a lungul timpului...

Muzeul Ignacio Agramonte din Camaguey
Muzeul Ignacio Agramonte din Camaguey

Muzeul Ignacio Agramonte din Camaguey se afla la nord de statia de tren si este gazduit inca din 1848 intr-o cladire remarcabila, care a fost candva o...