Ghid turistic Danemarca. Informatii utile si recomandari despre atractiile turistice, destinatiile si orasele din Danemarca

Ghid turistic Danemarca

Danemarca este situata pe Peninsula Iutlanda si are nu mai putin de 482 insule, dintre care cele mai mari sunt Zeelanda (Sjaelland), Amager (in care se afla si capitala tarii Copenhaga), Fyn (Fjona), Falster, Lloland, Aero si Langeland. Danemarca are granita terestra doar cu Germania, in rest teritoriul fiind marginit de golfuri si fiorduri, iar insulele care compun aceasta tara sunt toate scaldate de apele Marii Nordului si Marii Baltice. Cele mai importante centre urbane si economice ale Danemarcei sunt Copenhaga, Arhus, Odense si Aalborg.

Danemarca este o societate cosmopolita si moderna, cu o istorie care merge inapoi la perioada vikingilor, fapt ce face din aceasta tara o destinatie de vacanta fascinanta in Europa de Nord. Danemarca, unul dintre cele mai vechi regate din Europa, a cunoscut o mare inflorire in secolele XV-XVII, ajungand in prezent una dintre cele mai civilizate tari ale globului.

Istoric vorbind, teritoriul Danemarcei a fost locuit inca din cele mai vechi timpuri. Danezii de astazi sunt urmasii triburilor venite in aceasta zona din Scandinavia, incepand cu secolul VI, insa regatul danez a fost intemeiat abia in secolul X (aproximativ anul 940) de catre regele Gorm cel Batran. La inceputul secolului X, danezii au cucerit o parte din Anglia de astazi si, ulterior si o parte din Norvegia si Germania.

In anul 1397, sub domnia reginei daneze Margareta I, ai carei descendenti sunt si astazi pe tronul tarii, se incheie Uniunea de la Kalmar intre regatele tarilor nordice: Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda si Danemarca. Scopul initial al acestei aliante a fost lupta impotriva Ligii Hansatice germane, care domina marile, insa uniunea a functionat timp de mai multe secole.

In timpul Razboiului de 30 de ani (1618 – 1648), Danemarca pierde mai multe teritorii si, odata cu ele, suprematia in zona. A urmat Primul Razboi Nordic, in urma caruia Danemarca a pierdut si teritorii din Norvegia.

In anul 1864, in urma razboiului cu Prusia si Austria, Danemarca pierde si teritoriile din nordul Germaniei, iar in anul 1918 recunoaste independenta Islandei. In anul 1933, Tribunalul de la Haga recunoaste suveranitatea asupra Groenlandei si astfel Danemarca ajunge la configuratia teritoriala actuala. Istoria tumultoasa a acestei tari a mai cuprins si invazia si ocupatia Germaniei hitleriste, caie ia sfarsit in mai 1945.

Lunga istorie a acestei tari este evidenta in localitatile din secolul al XVIII-lea, cu biserici si morminte neolitice si ramasite ale asezarilor vikingilor inca existente in orasele de coasta, cum ar fi Roskilde.

Peisajul sau este un mozaic de ferme, orase mici, sate de pescuit, locuri frumoase in timp ce pline de verdeata, dar si orase stralucitoare cum ar fi Copenhaga si Århus, care ofera un stil elegant de viata, restaurante, viata de noapte vibranta, si posibilitati de a face cumparaturi la scara mondiala.
.
Danemarca este adesea citata ca fiind cea mai fericita tara din lume, potrivit sondajelor, si este usor de vazut acest lucru atunci cand priviti strazile curate, eficientele sisteme de transport public, precum si politicile sociale progresiste. Pentru turisti, aceasta atitudine relaxanta si prietenoasa este doar un aspect al unei vacante placute.

In ceea ce priveste atractiile turistice, divertismentul, muzeele, festivalurile, arhitectura si cumparaturile, acestea va vor distrage atentia cu usurinta. Capitala tarii, Copenhaga, este un oras remarcabil, cu strazi medievale bine conservate, galerii de arta de renume si un centru de afaceri sanatos. Orasul-port Aalborg este o alta destinatie turistica importanta din Danemarca, turistii avand de ales intre cele doua catedrale, muzee, o gradina zoologica si un castel. Numeroare obiective si atractii turistice veti intalni si in orasele Odense, Silkeborg sau Helsingor.

Danermaca este si tara care l-a inspirat pe Shakespeare in scrierea tragediei “Hamlet”. Merita mentionat si faptul ca aceasta tara a dat omenirii mai multi oameni de cultura, printre care amintim pe marele povestitor Hans Christian Andersen, compozitorul Carl Nielsen, fizicianul Niels Bohrs sau scriitorul Johannes Vilhem Jensen.

Danemarca este, de asemenea, locul de nastere al uneia dintre jucarii celebre in lume, a popularelor Lego. Nu exista niciun alt loc mai bun in lume de unde sa puteti cumpara Lego decat parcul tematic Legoland din Billund.

Spune si prietenilor tai:

Mai multe despre Danemarca

Oferte Turistice in Danemarca

Top evenimente

Apr

30

Festivalul de Film PIX de la Copenhaga

Festivalul de Film PIX este cel mai mare eveniment cinematografic danez. Festivalul pune mare accent pe descoperirea si promovarea …

Detalii

Iul

31

Festivalul Rock din Roskilde

Acesta reprezinta un festival foarte popular de muzica rock. In fiecare an, societatea caritabila Roskilde Festival, formata din 25 …

Detalii

Mai

31

Maratonul de la Copenhaga

Atletii carora le place sa alerge calatoresc spre Copenhaga pentru a participa la cursa-maraton anuala. Cursa incepe si se …

Detalii

Aug

31

Festivalul Cultural din Portul Orasului Copenhaga

In fiecare vara, acest festival relaxant are loc in jurul portului din Copenhaga, iar scopul lui este sa ajute …

Detalii

Aug

31

Saptamana Modei la Copenhaga

Fiind unul din cele mai mari spectacole de gen din Nordul Europei, Saptamana Modei se organizeaza in fiecare luna …

Detalii

Top obiective turistice

Piata Axeltorv din Helsingor

Piata Axeltorv din Helsingor

Axeltorv se afla in inima orasului Helsingør si este o piata istorica. Aceasta este un loc plin de viata, …

Detalii
Biserica St Jorgens din Svendborg

Biserica St Jorgens din Svendborg

Biserica Sankt Jorgens este dedicata Sfantului Gheorghe. Pe acest sit exista o capela inca din secolul al XII-lea. Aceasta …

Detalii
Coloana Stormflodssojlen din Ribe

Coloana Stormflodssojlen din Ribe

Orasul Ribe a fost supus deseori la inundatii. Cele mai grave dezastre din Ribe, din vremurile istorice, sunt marcate …

Detalii
Castelul Clausholm din Randers

Castelul Clausholm din Randers

Castelul Clausholm este situat in partea de dus-est a orasului Randers si la o distanta de 12 km. Este una …

Detalii
Castelul din Aalborg

Castelul din Aalborg

Aalborg Slot este un castel din orasul Aalborg, Danemarca. A fost construit de catre Regele Christian al III-lea in …

Detalii