Noua Sala de Concerte din Leipzig

Neues Gewandhaus este sediul Orchestrei orasului Leipzig. Aceasta casa este construita din sticla si beton. Kurt Masur a fost dirijor si director aici, functie ocupata in prezent de Herbert Blomstedt. Gratie acusticii salii, faimoasa in toata lumea, un ton rezoneaza aici timp de doua secunde.

Cele mai vechi radacini ale Orchestrei pot fi urmarite inapoi in anul 1479, an in care Consiliul Local a desemnat primii trei muzicieni - Kunstpfeifer ("flautistii artistici") - in calitate de angajati municipali. Acest ansamblu mic a ramas in serviciul civic pana in 1840, timp in care numarul lor a crescut la sapte. Muzicienii au jucat un rol central in viata culturala din Leipzig, oferind acompaniament muzical pentru servicii in bisericile din oras, participand in productii de teatru si formand o parte din orchestra Concerts Große.

Originala Große Musicalische Concerts a avut loc in cea mai spatioasa casa din Leipzig. Popularitatea concertelor a necesitat inchirierea unei hale intr-un han. Peste treizeci de ani, acest han a fost gazda acelor cetateni din Leipzig, care isi puteau permite sa plateasca o taxa substantiala anuala de membru, pentru ca muzicienii sa fie remunerati. Orchestra initiala cuprindea saisprezece muzicieni, dintre care jumatate erau profesionisti (Kunstpfeifer).

In 1766 a fost deschis Komödienhaus (Teatrul de Comedie). Pe masura ce timpul a trecut, iar cererile de productii teatrale au crescut, orchestra a fost tot mai mult sustinuta de muzicienii Concerts Große. Asa a inceput simbioza treptata a concertului Leipzig si orchestrei de teatru.

In acest moment, Gewandhaus, casa de tranzactionare de comercianti de textile a orasului, a oferit orchestrei o parte substantiala a etajul superior al cladirii sale. La initiativa primarului, acest spatiu a fost transformat intr-o sala de concerte. In noiembrie 1781, a avut loc prima reprezentatie. Ulterior, Orchestra Gewandhaus a fost cunoscuta ca Gewandhaus Orchestra si Teatrul.

In 1868, un nou teatru a fost deschis in Leipzig. Acest teatru a fost capabil de a gazdui  montari mult mai elaborate decat Komödienhaus odinioara (remodelat ca "City Theatre", in 1817). In acest moment, Theaterorchester Gewandhaus-und numara 58 de muzicieni.

In urma mai multor masuri luate de-a lungul anilor, pentru cresterea capacitatii de audienta in Gewandhaus, s-a ajuns la necesitatea construirii unei noi sali de concerte. Astfel, in decembrie 1884, a fost inaugurata New Gewandhaus.

Dupa multe schimbari datorate si conjucturii politice a acelor ani, Orchestra Gewandhaus a ramas fara adapost. Atat Neues Theater cat si Neues Gewandhausau fost distruse de bombardamentele din timpul razboiului.

Cetatenii orasului Leipzig au asteptat pana in 1981 pentru construirea unei noi sali de concerte pentru Gewandhausorchester. New Gewandhaus (numita ca si predecesoarea sa) a deschis portile pentru public in 1981.

Adresa: Augustuspl. 8, tel: 90341/127-0280.

Localizare

GPS - Latitudine: 51.337509, Longitudine: 12.379210

Mareste harta

Legenda

 • Noua Sala de Concerte din Leipzig
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Noua Sala de Concerte din Leipzig

Leipzig