Stadionul Maracana

Stadionul Maracanã a fost construit pentru a gazdui Cupa Mondiala de fotbal din 1950. Acest stadion este detinut de Guvernul statului Rio de Janeiro si poarta numele cartierului Maracanã din Rio de Janeiro.

La constructia Stadionului Maracanã s-a dorit ca acesta sa devina cel mai mare stadion de fotbal din lume. Lucrarile de constructie au inceput in august 1948 si au fost finalizate cu aproape doi ani mai târziu. Planurile de constructie ale Stadionului Maracanã au fost realizate de sapte arhitecti. Desi lucrarile nu ajunsesera la final, ramanand mai multe finisari de facut, FIFA a permis ca stadionul sa fie folosit pentru Cupa Mondiala. Stadionul a fost deschis oficial la 16 iunie 1950, cu un amical intre jucatori de la o echipa din statul din Rio de Janeiro si o alta din São Paulo. Opt zile mai târziu, Maracanã a gazduit meciul de deschidere al Campionatului Mondial 1950 dintre Brazilia si Mexic. Oficial, la meciurile de fotbal din Cupa Mondiala din 1950 au participat aproximativ 173.000 de spectatori platitori, dar se estimeaza ca mai mult de 200.000 de spectatori au asistat jocurile din tribune. Din acel moment stadionul a fost folosit in special pentru meciurile de fotbal ale echipelor din Rio de Janeiro (intre care Botafogo, Flamengo, Fluminense si Vasco da Gama).

Stadionul a fost redenumit oficial in anul 1966 dupa moartea jurnalistului brazilian Mário Filho, unul dintre cei mai vehementi sustinatori ai proiectului, fiind redenumit Stadionul Mário Filho, insa cei mai multi oameni il numesc si in prezent Maracanã.

De-a lungul timpului Stadionul Maracanã a gazduit numeroase alte evenimente sportive, dar si culturale. De asemenea, stadionul a fost reconstruit partial pentru Cupa Confederatiilor FIFA 2013, Campionatul Mondial de fotbal din 2014 si ceremoniile de deschidere si inchidere de la Jocurile Olimpice de vara din 2016.

De numele acestui stadion sunt legate mai multe evenimente notabile din lumea sportului si nu numai. Astfel: fotbalistul brazilian Pele a marcat pe Stadionul Maracanã cel de-al 1000-lea gol din cariera sa, in anul 1969; un alt fotbalist brazilian, Zico, a marcat nu mai putin de 333 de goluri pe acest stadion si tot aici a inscris in anul 1989 si ultimul sau gol pentru Flamengo; Stadionul Maracanã a gazduit finala primului Campionat Mondial al cluburilor intre Vasco da Gama si Corinthians, in anul 2000.

Dar, dupa cum spuneam, Stadionul Maracanã a gazduit si alte evenimente, nu doar pe cele legate de fotbal. Aici au avut loc evenimente religioase, Papa Ioan Paul al II-lea tinand Mesa in mai multe ocazii. Pe stadion au fost organizate concerte de mare anvergura: in 1981, Frank Sinatra a incantat aici un public format de 150.000 de spectatori; in perioada 18-27 ianuarie 1991 pe stadion a fost organizat Festivalul Rock in Rio, prilej cu care aici au evoluat Guns N' Roses, INXS, Prince etc; tot aici, Tina Turner si Paul McCartney intrau in Cartea Recordurilor pentru cel mai mare numar de spectatori - cu cate 180.000 de spectatori; Rolling Stones, Sting si Madonna au cantat si ei aici spre incantarea unui public numeros.

De numele stadionului sunt legate si evenimente neplacute. Poate cel mai notabil eveniment de acest fel fiind cel din 19 iulie 1992, cand partea superioara a stadionului s-a prabusit, in acest context murind trei suporteri si fiind raniti alti 50. Dupa acest eveniment de trista amintire, capacitatea arenei a fost micsorata drastic, iar scaune au fost instalate in toate tribunele. De altfel, stadionul a mai fost renovat si i s-au adus imbunatatiri in anul 2000 si in perioada 2005-2006 cand capacitatea arenei a fost fixata la 88.992 de locuri.

Localizare: Stadionul Maracanã este situat la aproximativ 5 km de centrul orasului Rio. Acesta se afla la aproximativ 12 kilometri nord de zonele de plaja - Copacabana si Ipanema.

Localizare

GPS - Latitudine: -22.912110, Longitudine: -43.230160

Mareste harta

Legenda

 • Stadionul Maracana
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Stadionul Maracana