Ghid turistic Tadjoura

Despre Tadjoura

Tadjoura este cel mai vechi oras din Djibouti si capitala Regiunii Tadjourah Region. Situata in Golful cu acelasi nume, localitatea are o populatie de peste 25.000 de locuitori. Majoritatea localnicilor lucreaza in port si se ocupa cu pescuitul sau cu micul negot.

Denumirea orasului provine din limba afar, de la termenul tagor. Cuvantul s-ar traduce prin expresia “plosca din piele de capra pentru scoaterea apei”, iar in termeni mai generali prin “abundenta de apa”. In Evul Mediu, Tadjoura a fost parte a Sultanatului Adal si a devenit protectorat francez la inceputul secolului 20. Din punct de vedere climatic, orasul se afla intr-o locatie perfecta. In timp ce majoritatea oraselor din tara se “topesc” la temperaturi de peste 40 de grade, in Tadjoura vremea este ceva mai temperata, racorita de brizele Oceanului Indian.

Localitatea dispune de un aeroport, dar majoritatea turistilor folosesc Aeroportul International Djibouti-Ambouli, din capitala, ca principala poarta de intrare in oras. De altfel, capitala Djiabouti si Tadjoura sunt legate printr-o cursa zilnica de feribot.

Situat la umbra verzilor Munti Goda, “Orasul Alb”, asa cum mai este denumita Tadjoura datorita cladirilor sale vopsite in alb, merita cel putin o zi de atentie. Fara o infrastructura turistica dezvoltata, localitatea pune la dispozitie vizitatorilor cateva plaje intinse si linistite, cu nisip alb si apa limpede, perfecte pentru cateva ore de stat la soare. Cea mai intinsa este Plaja Sables Blancs, situata la 7 km est de Tadjoura. Daca apreciati preparatele din peste, micutul orasel vi se va parea un mic paradis. Sute de mici comercianti si pescari abia asteapta sa negociati cu ei pentru diverse delicatese proaspete, abia scoase din Ocean.

De precizat ca in acest orasel a locuit, intre 1885 si 1886, celebrul poet francez Arthur Rimbaud. El era proprietarul unei nave prin intermediul careia transporta si vindea armament regelui din Shoa, varul viitorului Imparat Etiopian Haile Selassie.

Tadjoura