Ghid turistic Cotacachi

Recomandat pentru: rezervatie naturala, traditii, vulcan, lac, cultura, natura, relaxare

Despre Cotacachi

Localizat la o altitudine de aproximativ 2.500 m, in valea strajuita de piscurile falnice ale vulcanilor Imbabura si Cotacachi, din cadrul muntilor Anzi, acest orasel de munte poate fi observat chiar de pe autostrada Panamericana. De aici se poate ajunge foarte usor in orasul Otavalo, ce gazduieste unul dintre cele mai mari centre comerciale ale Ecuadorului, unde turistii vor putea achizitiona de la bijuterii, condimente, la haine, draperii, si multe altele. O calatorie de la Cotacachi spre Otavalo, cu autobuzul dureaza doar 10 minute, iar costul unui bilet nu depaseste 0.25 $/persoana.

Renumit pentru obiectele sale artizanale si produsele din piele, fiind unul dintre cei mai importanti astfel de producatori din Ecuador, orasul Cotacachi a fost premiat de catre UNESCO datorita faptului ca aici rata de analfabetism este egala cu 0, iar in anul 2000, cantonul din care face parte a fost declarat primul teritoriu ecologic al Americii de Sud. Este destul de populara si pentru preparatele sale cunoscute ca si “carne colorada” – file de porc gatit in sos rosu din seminte de annatto, si “queso de hoja” – branza moale infasurata intr-o frunza. Strazile sale inguste sunt impanzite de magazine ce vand portofele, genti, cizme si jachete din piele de calitate si la cele mai mici preturi.

Cotacachi se bucura si de unul dintre cele mai bune climate ale Terrei (clima ecuatoriala), cu temperaturi ce variaza intre 250 C in timpul zilei si 90 C seara. Aici, sezonul ploios dureaza din luna ianuarie pana in luna martie, si de cele mai multe ori, turistilor le este recomandat sa poarte o palarie, altfel risca sa sufere de arsuri solare.

In ceea ce priveste punctele de atractie turistica, se remarca Parcul La Martiz, statuia Sfintei Ana de Cotacachi, statuia lui Iisus de la partea superioara a catedralei orasului, biserica Iglesia de la Martiz ce impresioneaza prin exteriorul sau si sculpturile din interior ce intruchipeaza diferite figuri religioase, monumentul ridicat in onoarea introducerii regimului democratic in Cotacachi, piata agro-alimentara Mercado de los Andes etc.

Orasul pune la dispozitia turistilor si foarte multe structuri de primire cu functiuni de cazare printre care si „La Mirage***”, unde preturile pornesc de la 366 $/noapte, „Hostal el Arbolito**”, cu preturi ce variaza intre 30 – 50 $/noapte, hotelul „Tierra del Sol**” cu preturi intre 59 – 100 $/noapte, „La Cuadra*”, unde o camera single costa 15 $/noapte, in timp ce camera dubla ajunge si la 30 $/noapte etc.

Mancarea este foarte variata, de la bucataria internationala cu pui, fructe de mare si carne de porc la cea cu specific local, cu clatite cu cartofi, mamaliga, avocado, branza proaspata, porumb pe gratar si coltunasi. Preturile variaza intre 1 $ pentru o masa completa de la piata locala si 8 $ pentru o masa cu trei feluri, servita intr-unul dintre restaurantele destinate turistilor: “El Lenador” – un adevarat mecca pentru iubitorii de carne, “La Marqueza” – cu preparate specific ecuadoriene, dar si internationale, “Majestico”, “El Jardin de los Andes”, “Trebol Cotacachi” etc.

In fiecare an, la sfarsitul lunii iunie, aici are loc asa-numitul “Festival al Soarelui” sau “Inti Raymi”, cand se organizeaza o serie de ceremonii si o parada, care de cele mai multe ori se termina prin aruncarea unor expresii dure dintre membrii populatiei indigene “Kichwa” (populatia afro-ecuadoriana) si cea metisa, acest ritual simbolic amintind de rivalitatile din trecut. Uneori, este necesara chiar si interventia politiei, daca participantii la parada devin prea galagiosi.

Cotacachi