Informatii utile Cuenca

Date generale


Moneda: Dolar american (USD)
Limba oficiala: Spaniola
Fus orar: GMT -05:00

Cuenca este recunoscuta pentru


catedrala
biserici
istorie
cultura
traditii
arhitectura

Mituri si legende ale orasului Cuenca

O parte fundamentala a identitatii orasului provine din miturile si legendele sale, pe care localnicii nu ezita sa le povesteasca ori de cate ori au ocazia, turistilor care ajung in aceste locuri. Astfel, una dintre cele mai populare legende este si cea care vorbeste despre piatra fermecata din cartierul muncitoresc si care avea puterea de a indeplini orice dorinta (bani, dragoste, un loc de munca, sau chiar de a razbuna pe cineva) si de a stoca orice fel de informatie in interiorul sau. De asemenea, avea puterea de a pedepsi copiii neascultatori, si de aceea, adultii au pastrat vie aceasta legenda pentru a-si controla copiii, dar si pentru a-i impedica sa plece in acel loc. Alte legende vorbesc despre preotul fara cap din cartierul San Roque, speriind astfel persoanele care umblau noaptea tarziu pe strazi; despre vrajitoarele care erau adesea invocate de mame pentru a le speria feciorii care erau lipsiti de curaj; legenda din cartierul El Vado ce povesteste despre vaduva a carei fata nu a fost niciodata descoperita datorita lampei pe care o tinea in mana, aceasta traind intr-o casa abandonata si iesind numai noaptea pentru a se intalni cu iubitul ei; despre asa-numitele creaturi imaginare “gargoyle”, care luau forma unui catel mic si alb, si care se aratau numai amantilor, speriindu-i printr-un scancet asemenea unui copil nou-nascut, iar daca cineva reusea sa prinda o astfel de creatura, fruntea sa era insemnata cu negru.

Gastronomia in orasul Cuenca

Tot in centrul istoric al orasului se gasesc si cateva restaurante ce incanta papilele gustative ale turistilor cu preparate traditionale ecuadoriene, dar si cu preparate din bucataria internationala. Aici, mancarea este accesibila la un pret mult mai mic decat in majoritatea restaurantelor din Europa, diferite feluri de mancare putand fi incercate incepand cu un 1 $. Un mic inconvenient ar fi faptul ca unele structuri de primire cu functiuni de alimentatie sunt inchise in ziua de duminica.

Existenta cafenelelor ce ofera si posibilitatea de conectare la internet pentru doar 0.5 $/h sunt foarte des intalnite pe strazile din Cuenca, aceste localuri fiind deschise in intervalul orar 09.00 – 20.00. Astfel, foarte multe pot fi vazute pe strada Benigno Malo, apoi spre sud, de-a lungul strazii Larga, dar si pe strada Honorato Vasquez, si intre strazile President Borrero si Hermano Miguel.

Festivaluri in Cuenca

Sarbatorile si gastronomia sunt strans legate intre ele, asa cum sugereaza si expresia populara: “Spune-mi ce sarbatoresti, ca sa-ti spun ce sa mananci”. Asfel, cea mai indicata perioada pentru a vizita orasul Cuenca este considerata a fi luna decembrie, cand culorile date de sarbatorile religioase si prezenta stilului neo-baroc explodeaza pe data de 24. De Craciun si Anul Nou pe masa localnicilor se afla nelipsita carne de curcan, o traditie internationala adoptata de curand si de orasul Cuenca. Insa, ceea ce este caracteristic bucatariei locale este prezenta porumbului, in preparea unor bucate, cum ar fi: celebrele “tamale” – faina de porumb usor fiarta si umpluta cu carne de porc, oua si stadide, invelite in frunza de achira si gatita in abur; “mote pillo”, sau “mote pata” – cel mai popular fel de mancare al celor din Cuenca, si se prezinta ca o supa ingrosata din porumb, cu bucati de carne de porc, carnati si slanina asezonata cu seminte de dovleac prajite, in prepararea careia se adauga si ceapa prajita si lapte. O alta sarbatoare importanta este si carnavalul de la Cuenca, care are loc in luna februarie, si cand se danseaza, se bea si se mananca din belsug, tot atunci localnicii stropindu-se cu apa, conform unei traditii vechi hispanice.

Transportul in Cuenca

In ceea ce priveste transportul in oras, zilnic pleaca curse regulate spre localitatile din apropiere. Serviciul este disponibil si pentru marile orase, cum ar fi Guayanquil, Quito, dar si pentru orasele din apropiere: Loja, Riobamba, sau Machala.

Distanta catre Guayanquil este de 243 km si este parcursa cu autobuzul in aproximativ 4 h, calatoria fiind efectuata de-a lungul autostrazii Duran-Pto.Inca-Molleturo, in timp ce distanta pana spre capitala Quito este de 497 km, iar calatoria cu autobuzul se face pe autostrada Pan-America Sud si dureaza aproximativ 10 h. De asemenea, pentru a putea vizita imprejurimile orasului este de prefarat inchirierea unei masini, iar pentru ca acest lucru sa fie posibil, turistul trebuie sa fi implinit deja varsta de 20 de ani si sa aiba asupra lui cardul de identitate si cardurile de credit.

Taxiurile reprezinta insa o modalitate mult mai accesibila si mai rapida de a circula prin oras, costul unei calatorii intre aeroport si centrul orasului variind 1 – 1,5 $. In timp noptii, preturile calatoriei cu taxiul sunt mai ridicate, iar sistemul de facturare aici inca nu a fost introdus.

Viza turistica in Cuenca

Pentru a putea circula in Ecuador, respectiv in orasul Cuenca, majoritatea turistilor au nevoie de viza, care se poate procura de la aeroport sau chiar de la granita de frontiera. Aceasta este valabila intre 60 – 90 de zile, in functie de nationalitatea vizitatorului, prelungirea vizei putand fi realizata prin intermediul biroul pentru migratii, al carui sediu este situat pe strada Calle Amazonas 2639. In ceea ce priveste obtinerea vizei pentru munca, de student, rezident sau pentru afaceri, aceasta este mult mai greu de obtinut, dar si mai costisitoare.

Shopping in Cuenca

Cuenca reprezinta si centrul industriei palariilor de Panama, dispunand totodata si de o serie de centre comerciale – Milenium Plaza de pe Bulevardul Jose Peralta y Cornelio Merchan; Mall del Rio, situat la intersectia bulevardelor America Nr. 6-118 cu Felipe al III-lea; CEMUART (Piata Municipala de Obiecte Artizanale) de pe strada General Torres si Coral Center situat pe strada America Nr. 6-118, ce ofera turistilor oportunitatea de a achitiona din magazine sale obiecte de ceramica, bijuterii de aur, geci de piele, cosuri din nuiele, broderii, haine etc.