Ghid turistic Guayaquil

Recomandat pentru: istorie, gradina botanica, monumente, gastronomie, shopping

Despre Guayaquil

Pe malul de vest al raului Guayas, la 60 de km inainte de varsarea sa in Oceanul Pacific prin golful Guayaquil, se afla cel mai mare si mai populat (aproape 3 milioane de persoane) oras al Ecuadorului, cunoscut ca si Santiago de Guayaquil (sau mai simplu “Guyaquil”). Acesta reprezinta centrul comercial si industrial al Ecuadorului si dispune cel mai mare port al Pacificului din America de Sud – “Puerto Maritimo”, unde se realizeaza 80 % din importuri si 50 % din exporturile de la nivel national.

Intemeiat la data de 25 iulie 1538 sub numele de “Orasul cel mai nobil si mai loial al Sf.Jaume de Guayaquil”, de catre cuceritorul spaniol Francisco de Orellana, aceasta asezare si-a castigat independenta abia in anul 1820, pana cand generalul Simon Bolivar l-a anexat “Marii Columbia” (nordul Americii de Sud si sudul Americii Centrale) in anul 1822. Odata cu destramarea Republicii Gran Columbia din anul 1830, Guayanquil devine parte a nou formatei Republici a Ecuadorului.

Guayaquil se bucura si de unul dintre cele mai mari aeroporturi internationale ale tarii, cunoscut ca si Jose Joaquin de Olmedo, ales ca fiind cel mai bun aeroport sud-american, amplasat la o distanta parcursa cu taxiul in doar 10 minute de centrul orasului. Aici au loc zboruri zilnice catre Lima, Bogota, New York, Miami, Madrid, Amsterdam etc., iar o calatorie spre suburbiile din partea nordica a orasului, cu taxiul, nu costa mai mult de 3 $, in timp ce o plimbare spre centrul orasului, unde se afla cele mai multe atractii turistice, poate ajunge si la 5 $. In plus, Guayaquil dispune si de o infrastructura de drumuri ce fac legatura cu celelalte orase si provincii, considerate a fi printre cele mai bune din Ecuador.

Chiar daca majoritatea vizitatorilor care ajung in acest oras sunt veniti mai mult in interes de afaceri, decat in vacanta, Guayaquil dispune totusi de cateva obiective turistice ce merita vazute. Astfel, vechiul cartier “Las Penas”, situat in partea de nord-est a orasului, reprezinta centrul artistic al Guayaquil-ului, singura parte in care casele de lemn vechi de peste 400 de ani nu au fost afectate de “Marele Incendiu” ( izbucnit in anul 1896 cand mari portiuni ale orasului au fost arse din temelie), unele cladiri fiind transformate chiar in galerii de arta, aici locuind si foarte multi artisti renumiti.

O alta parte interesanta este cea de-a lungul raului Guayas, renovata in cadrul asa-numitului proiect “Malecon 2000”, unde turistii vor gasi un parc cu monumente istorice (deschis publicului pana la ora 00.00), magazine, un cinema, gradini, si privelisti de neuitat atat asupra raului, cat si spre centrul orasului. In plus, cea mai mare piata de artizanat a orasului – “Mercado Artesanal”, ofera turistilor suveniruri la cele mai mici preturi aduse din toate regiunile Ecuadorului, iar biserici precum “La Merced” sau “San Francisco”, cimitirul de sub Dealul El Carmen, numeroase muzee (Muzeul Principal, Muzeul Nahim Isaias etc.), Gradina Botanica, “Parcul Centenario” – cel mai mare parc al orasului, dominat fiind de Statuia Libertatii amplasata in centru, “Parcul Iguanelor”, peste 20 de mall-uri etc., sunt alte cateva atractii turistice ce nu trebuie ocolite.

Guayaquil reprezinta si punctul de plecare spre Insulele Galapagos, faimoase pentru fauna bogata (lei de mare, broaste testoase, pinguini, delfini, reptile, numeroase specii de pasari etc.), dar si pentru faptul ca acestea reprezinta locul de nastere al celebrului fondator al teoriei evolutioniste – Charles Darwin, o excursie de patru zile costand nu mai putin de 1000 $/persoana.

Alte excursii pot fi organizate catre “Rezervatia forestiera Cerro Blanco”, ce impresioneaza printr-o mare varietate de pasari sau spre “Rezervatia Ecologica Manglares Churute”, unde turistii au posibilitatea de a vedea delfini, admira pasarile de apa, sau se pot plimba cu canoe spre padurile de mangrove (rezervarea trebuie facuta in avans cu 3 – 4 zile).

Guayaquil