Ghid turistic Ibarra

Recomandat pentru: istorie, traditii, biserici, vanatoare, lac, peisaje, relaxare

Despre Ibarra

La doar 3 km distanta de una dintre cele mai populare atractii turistice ale Ecuadorului – “Laguna Yahuarcocha” (sau “Lacul Sangelui”), ce dispune totodata si de una dintre cele 10 mai bune piste de raliuri din lume, la o altitudine de 2225 m deasupra nivelului marii se afla orasul Ibarra, chiar la poalele vulcanului Imbabura.

Majoritatea caselor de aici sunt construite in stil colonial, cu acoperisuri de tigla rosie si pereti varuiti in alb, de aceea Ibarra mai este cunoscuta si sub denumirea de “Orasul Alb”. Aceasta porecla i-a fost data in secolul al XVIII-lea, cand orasul a fost afectat de o epidemie puternica, astfel incat localnicii au fost nevoiti sa-si vopseasca casele in alb pentru a impiedica raspandirea molimei.

Ibarra este un oras incarcat de istorie, fiecare portiune a acestuia pastrand amintiri din trecut pana in prezent, acest lucru fiind reflectat in impletirea armonioasa a cladirilor coloniale cu cele moderne. A fost intemeiat in anul 1606, de catre capitanul Christopher Troy y Pinque, insa datorita cutremurului devastator din anul 1868, in urma caruia majoritatea cladirilor au fost distruse, orasul a fost reinfiintat in anul 1872. Astfel, Ibarra, capitala provinciei Imbabura, din partea de nord a tarii, reprezinta unul dintre cele mai noi orase ale Ecuadorului.

Zona urbana ofera vizitatorilor posibilitatea de a se plimba printr-unul dintre cele mai frumoase parcuri, asa cum este Parcul La Merced, sau Parcul Moncayo, cel mai mare parc al orasului, denumit dupa politicianul, istoricul, scriitorul si jurnalistul Don Pedro Moncayo y Esparza, nascut in Ibarra. Adiacent acestui parc se afla Catedrala, a carei constructie a fost inceputa in anul 1872. De asemenea, sunt organizate periodic o serie de expozitii de arta, gazduite de Universitatea Catolica, Universitatea de Nord, Casa de Cultura si de Colegiul Arhitectilor.

Pe langa toate acestea, orasul pune la dispozitia turistilor si cateva muzee cu exponate din domeniul arheologiei, paleontologiei, numismaticii etc., avand avantajul de a beneficia si de un climat bland si umed, datorita amplasarii sale in mijlocul livezilor si gradinilor.

Orasul Ibarra reprezinta si locul perfect de relaxare, turistul putandu-se bucura de obiceiurile locale si de delicioasele dulciuri pentru care mai este renumit: siropul de mure si asa-numita “helaos de paila” – inghetata realizata in casa, unde sucul obtinut din diferite fructe este amescat intr-o tigaie inconjurata de bucati de gheata (in trecut, zapada sau gheata era adusa din apropierea Vulcanului Imbabura).

In fiecare zi de sambata aici se organizeaza un targ local, vanzatorii punand la dispozitia turistilor o serie de produse, printre care: tesaturi din lana si bumbac, palarii, sandale, saci si franghii, dantele, diferite bauturi spirtoase distilate sau siropuri realizate din trestie de zahar, cultivata in regiunea din apropiere etc. Insa, principalul festival al orasului este cunoscut ca si Fiesta de Los Lagos, ce are loc in ultima saptamana din luna septembrie, iar in fiecare an, pe data de 16 iulie, sunt organizate alte doua evenimente pline de culoare, insotite de parade: El Pregon si Virgen del Carmen.

Alte puncte de atractie turistica la fel de importante sunt reprezentate de restaurantele specializate in bucataria locala, impreuna cu discotecile, cluburile de noapte si cel destinat zborului cu parapanta. Insa, cea mai recenta activitate oferita de oras, este cea care presupune calatoria cu trenul din Ibarra catre Salinas, ce dureaza aproximativ 1 h si 30 de minute si are loc de marti – duminica. In aceasta excursie, de-a lungul celor 30 de km trenul traverseaza o serie de poduri si tunele sapate in munti si dealuri, cu o serie de peisaje contrastante, casa a unor culturi diferite.

Ibarra