Ghid turistic Riobamba

Recomandat pentru: peisaje, vulcan, natura

Despre Riobamba

Fara indoiala unul dintre cele mai frumoase orase ale Ecuadorului este si cel cunoscut ca si Riobamba, capitala provinciei Chimbozaro, sau “Sultana Anzilor”, cum mai este denumita de localnici, datorita amplasarii sale in valea Raului Chambo, inconjurata fiind de dealuri si munti inzapeziti, ce pot fi vazuti in oras doar in zilele senine, cel mai impunator varf fiind cel al vulcanului Chimbozaro, ce se ridica la o altitudine de 6310 m deasupra nivelului marii (altitudinea maxima a Ecuadorului).

Riobamba a luat nastere in anul 1534, fiind infiintat de catre cuceritorul spaniol Diego de Almagro (“El Viejo”) in regiunea campiilor San Miguel, devenind astfel primul oras al Ecuadorului de astazi. In anul 1563 a facut parte din nou – formata Audienta Regala din Quito a Imperiului Spaniol, pentru ca in anul 1797 sa fie distrus complet in urma unui cutremur. A fost reconstruit doi ani mai tarziu, 14 km mai departe de locatia sa originala, pastrand insa stilul arhitectural din perioada spaniola. Orasul a devenit parte din Gran Columbia (nordul Americii de Sud si sudul Americii Centrale) in anul 1822, iar opt ani mai tarziu, a fost integrat Republicii Ecuador.

Fiind un important centru de transport regional, precum si un punct de oprire in cadrul autostrazii Panamericana, Riobamba ofera zilnic vizitatorilor o serie de curse spre cele mai importante orase ale tarii: Quito (drumul fiind parcurs in doar 3 h), Guayaquil (4 h) si Banos (1,5 h). In interiorul orasului, pretul unui bilet cu autobuzul nu costa mai mult de 0.25 $, in timp ce pretul unei calatorii cu taxiul nu depaseste 1 $.

Principalele atractii turistice ale orasului sunt reprezentate de muzee – “Casa de Bolivar”, “Cordova – Roman”, “Muzeul de Arta Religioasa La Conception” etc, parcuri, teatre, piete si cladiri realizate in stil colonial, la care se adauga si dansul sau popular si diferite grupuri de muzica. De asemenea, in fiecare sambata aici este organizat un mic targ unde turisti vor avea ocazia de a achizitiona printre altele si obiecte de artizanat, produse din piele, textile, bere si produse lactate.

Orasul reprezinta si casa a doua universitati importante – “Universitatea Nationala Chimbozaro” si universitatea cu profil politehnic Espoch (infiintata in anul 1969), fiind totodata si capitala alpinismului Ecuadorului si al plimbarilor aventuroase prin munti, fiind punctul de plecare spre vulcanii Chimborazo, Sangay, El Altar, dar si spre “Piramidele Pierdute de la Punay”.

Insa cea mai populara atractie turistica de care beneficiaza Riobamba, este calatoria cu trenul “El Nariz del Diablo” (“Nasul Diavolului”), celebra si in toata tara, cand foarte multi turisti sosesc in oras in seara de dinaintea excursiei. Aceasta ruta este cunoscut ca fiind “cel mai dificil traseu de cale ferata din lume”, construita in perioada dintre anii 1860 – 1874, ce imbina aventura cu peisajul oferit de muntii Anzi.

Trenul porneste dimineata la ora 07.00 din Riobamba, doar in zilele de miercuri, vineri si sambata, cand pentru 11 $/persoana, parcurge o distanta in doar 4 h pana la Alausi, ultima oprire a calatoriei. De aici, cand trenul va cobori in zig-zag, de-a lungul serpentinelor din muntii Anzi, pana la Sibambe, capatul de linie al trenului.

Cele mai importante sarbatori ale orasului Riobamba, cand aici sosesc atat turisti internationali, dar si nationali, sunt cele legate de Nasterea Domnului (“Fiesta del Nino Rey del Reyes”), care incepe in luna decembrie si se termina pe data de 6 ianuarie si Ziua Independentei, organizata in fiecare an, pe data de 21 aprilie.

Riobamba