Ghid turistic Salinas

Recomandat pentru: plaja, observarea balenelor, surfing, pescuit, parc acvatic, relaxare

Despre Salinas

La doar 124 km de orasul Guayaguil, in partea de vest a Ecuadorului se afla unul dintre cele mai importante centre turistice – Salinas, faimos pentru frumoasele sale plaje, dar si pentru posibilitatea practicarii a o serie de sporturi in apa: pescuitul de adancime, ski-jet, volei pe plaja, scufundari etc. Initial, in aceasta zona era un mic sat de pescari, pana in anul 1929, cand a fost integrat ca si o comuna provinciei Santa Elena, pentru ca la data de 27 decembrie 1937 sa fie ridicat la rangul de canton.

Datorita plajelor si temperaturii medii anuale destul de ridicate, ce variaza intre 22 0C – 24 0C, Salinas este vizitat anual atat de turisti nationali, cat si internationali, cea mai buna perioada de practicare a sporturilor de apa incepand din luna decembrie si pana in luna mai. Orasul dispune si de una dintre cele mai dezvoltate infrastructuri turistice de pe coasta Ecuadorului, unde langa facilitatile moderne, ofera si posibilitatea de a asista la spectacolul dat de balenele cu cocoasa, in special intre lunile iulie – septembrie; de a se plimba prin “Parcul Civic San Lorenzo”; de a vedea “Biserica Jose Lluis Tamayo”; de a achizitona o serie de obiecte de artizanat, comerciantii provenind atat din Salines, dar si din unele tari precum Chile sau Argentina; de a experimenta aventura oferita de topoganele cu apa din parcul acvatic “Aqua Aventure”, care a devenit, in ultimul timp una dintre cele mai mari atractii ale orasului etc.

“Muzeul Naval de Arheologie” sau “Muzeul Marii Peninsule” localizat la intersectia strazilor Guayas si Pier Quil, reprezinta o alta atractie turistica, ale carui exponate fac referire la bogatia arheologica lasata de culturile pre-hispanice ce au locuit in aceasta regiune.

Plaja orasului Salinas este impartita in doua parti egale de catre un debarcader, unde se gasesc docurile Clubului de Yacht Salinas. Astfel, in partea de nord, de-a lungul a 15 km se intinde “Plaja Salinas”, destinata pentru acei turisti ce cauta distractia, cu foarte multe baruri, cluburi de noapte, hoteluri si restaurante renumite pentru preparatele traditionale din fructe de mare, in timp ce partea de sud se afla asa-numita “Plaja Chipipe”, mult mai linistita, preferata de familiile cu copii mici, recunoscuta pe plan modial pentru apele sale curate si limpezi. In fiecare an, pe plajele din Salinas se organizeaza o serie de competitii de pescuit la nivel international, in special datorita apelor ce abunda in diferite specii de pesti precum tonul, dorada, pestele-spada etc.

O alta atractie turistica este vizitarea celui mai inalt promontoriu al Peninsulei Santa Elena si cel de-al doilea din America de Sud – “La Chocolatera”, situat in interiorul Bazei Navale din Salinas, a carui nume se datoreaza nisipului ridicat la suprafata apei dat de curentii care se formeaza aici. Din aceasta cauza, valurile sunt destul de mari, iar turistii trebuie sa ceara permisiunea la poarta daca doresc sa inoate sau sa practice vreun sport, in special surfing.

La o distanta parcursa in doar 10 minute de sudul orasul, se gaseste plaja “Punta Carnero” (“Capul berbecului”), a carui nume se datoreaza promontoriului stancos din partea de sud-est a plajei, si se intinde de-a lungul a 2,57 km. Aceasta zona a fost aleasa de mai multe ori ca si locatie pentru desfasurarea unor competitii de surf, atat la nivel national, cat si international.

In ciuda activitatilor turistice destul de intense desfasurate in Salinas, acest oras-statiune este probabil printre cele mai putin scumpe astfel de statiuni din lume, unde pretul unei camere la unul dintre cele mai bune hoteluri incepe de la 30$/noapte, iar o cina intr-unul dintre cele mai moderne restaurante, fie ca este cu specific national, fie international, nu depaseste mai mult de 5 – 6 $. O alta varianta in ceea ce priveste masa, este in piata locala, unde turistul poate manca cat pofteste pentru numai 2,5 $.

Orasul Salina reprezinta fara indoiala, unul dintre cele frumoase statiuni turistice ale Ecuadorului, unde prin ospitalitatea localnicilor, bogatia arhitecturala si plajele insorite de care se bucura, precum si privilegiul de a asculta diferitele sunete ale balenelor cu cocoasa ce migreaza din Antartica catre apele tropicale, atrage anual mii de turisti din intreaga lume.

Salinas