Ghid turistic Abu Kir

Despre Abu Kir

Abu Kir este un sat pe coasta mediteraneana a Egiptului, la 23 de kilometri nord-est de Alexandria. Numele aseazarii provine de la martirul crestin egiptean Cyrus, care in limba araba a primit denumirea Qir. Cel mai apropiat aeroport de localitate este El Nohza Airport din Alexandria, aflat la o distanta de circa 19 kilometri. In general, turisti ajung la Abu Kir cu trenul, dinspre Alexandria.

Incepand din 1992, arheologii au descoperit in aceasta zona ruinile a ceea ce par a fi stravechile orase ingropate Heracleion si Canopus. Dincolo de a fi un important centru religios, Heracleion a fost unul dintre principalele porturi ale Marii Mediterane in secolul 6. Aici, arheologii au descoperit ruine ale templului dedicat zeilor Amun si Heracles-Khonsu. De asemenea, au gasit imense statui ale unor zei si regi ptolemei, ceramica, bijuterii si numeroase vestigii ale unor corabii din lemn. De partea cealalta, Canopus a devenit cunoscut ca locul in care zeita Isis ar fi descoperit ultima parte din trupul sfasiat al lui Osiris, ucis de gelosul sau frate, Seth. Conform legendei, Isis a gasit si adunat toate partile trupului dezmembrat, raspandite pe tot cuprinsul Egiptului, si le-a pus intr-un vas pe care l-a pastrat la Canopus. Dar in acest site arheologic au fost descoperite si numeroase amfore greco-romane, care dovedesc intensul schimb comercial dintre Egipt si Imperiul Roman.

In Golful Abukir, din dreptul gurii de varsare a Nilului, a avut loc celebra batalie navala de la 1 august 1798 in care flota franceza a fost nimicita de flota engleza, comandata de amiralul Horatio Nelson. Tot aici, un an mai tarziu, a avut loc a doua batalie de la Abukir, in care Napoleon Bonaparte a zdrobit armata turca, adusa pe mare de escadra engleza, comandata de Horatio Nelson. Dupa confruntare, Napoleon a cedat comanda trupelor generalului J.B. Kleber si a plecat în Franta. In 1801 armata franceza din Egipt a fost înfranta de cea engleza langa Abukir. In anul 2000, un arheolog italian a descoperit in zona ramasitele a sute de soldati britanici, marinari, femei si copii, ingropati pe insula Nelson, situata in Golf.

Abu Kir