Ghid turistic Arish

Despre Arish

Arish este capitala si cel mai mare oras al provinciei egiptene Sinaiul de Nord. Cu o populatie de circa 120.000 de locuitori, asezarea este situata pe tarmul Marii Mediterane, in peninsula Sinai, la 344 de kilometri nord-est de Cairo. Orasul s-a dezvoltat in jurul unei vechi fortarete a beduinilor, datand din perioada Dinastiei Ptolemaice. In Evul Mediu, pelerinii crestini au confundat acest oras cu vechea asezarea Sukkot mentionata in Biblie. In secolul 16, Arish a fost ocupat de Imperiul Otoman care a construit in oras noi fortificatii, ale caror ruine pot fi vazute si astazi. Important de precizat, acest oras, impreuna cu intreaga zona a Sinaiului de Nord, a fost propusa de fondatorul Sionismului, Theodor Herzl, ca locatie a viitorului stat Israel, pe vremea cand turcii si germanii nu erau de acord ca noul stat evreu sa fie asezat pe teritoriul Palestinei. Orasul este deservit de Aeroportul International El Arish.

Arish se distinge prin apele sale de un albastru curat, numerosii palmieri de pe tarm si nisipul alb si fin al plajelor. In mod deloc surprinzator, in cea mai mare parte a anului Arish arata ca un oras fantoma, “bantuit” doar de beduinii care vin sa faca negot in piata centrala. In timpul verii insa, intregul litoral prinde viata. O adevarata invazie a locuitorilor din Cairo pune stapanire pe oras, pentru cei mai multi Arish fiind o alternativa mai ieftina de vacanta la Sharm el-Sheikh.

Orasul se lauda cu restaurante de calitate, hoteluri de lux si cateva complexe turistice apreciate. De vizitat ruinele fortaretii faraonice. Reconstruita de otomani in 1560, restaurata de armata lui Napoleon in 1799, fortareata a fost distrusa de britanici in timpul Primului Razboi Mondial. Puteti trage o fuga si pana la gradina zoologica, in apropierea careia veti descoperi o expozitie de arta si obiecte traditionale ale beduinilor. Fireste, daca vreti cu adevarat o experienta de neuitat in preajma beduinilor, mergeti in piata centrala Souq al-Hamis. Aici, beduinii vin zilnic din desert pe spatele camilelor pentru a-si expune marfurile. La 25 de kilometri est de Arish se afla o rezervatie naturala care adaposteste peste 250 de pasari migratoare. Cu putin noroc, este posibil sa vedeti acolo si celebrele pasari flamingo.

Arish