Informatii utile Egipt

Date generale


Capitala: Cairo
Moneda: Lira egipteana (EGP)
Limba oficiala: Araba
Fus orar: GMT 02:00
Religie: Musulmani (94.9%), Crestini (5.1%)

Egipt este recunoscuta pentru


puncte de interes
arhitectura
istorie
situri arheologice
situri religioase
atractii inedite
monumente

Cand este indicat sa vizitati Egipt

Vremea este un aspect important de luat in considerare atunci cand va programati vacanta in Egipt. Aici, in timpul verii, temperaturile sunt caniculare, iar soarele straluceste mare parte din an. Iarna care debuteaza in noiembrie si dureaza pana in februarie, este destul de placuta, avand in vedere ca nu se inregistreaza temperaturi mai mici de 10°C. Spre exemplu, in Cairo, iarna, temperatura medie este de 20°C. In schimb, vara se inregistreaza frecvent peste 35 de grade C, iar gradul de umiditate ridicat, ar putea sa va ridice unele probleme legate de confort.

De asemenea, majoritiatea siturilor istorice sunt situate in zonele desertice, chiar daca se afla in apropierea malurilor Nilului si mare parte din atractiile turistice ale tarii se gasesc in regiunile sudice, unde temperaturile sunt mai ridicate comparativ cu cele din Cairo. Daca aveti in plan vizite in Luxor sau Aswan, temperaturile cele mai ridicate se inregistreaza intre lunile mai si octombrie, ceea ce insemana ca, ar fi bine sa evitati plimbarile in mijlocul zilei, cand este foarte cald.

Lunile ideale pentru o croaziera pe Nil sunt din octombrie pana in aprilie, cand temperaturile sunt accpetabile. Iar daca doriti sa va petreceti vacanta la Aswan si Luxor, evitati perioada iunie- august cand este excesiv de cald (peste 40 de grade C).

Pentru expeditiile in desert, ideale sunt lunile cuprinse intre octombrie –februarie, dar cu precizarea ca noptile pot fi foarte reci. Lunile martie si aprilie sunt travestrate de vanturi calde, denumite in limbaj local – khamsin - ceea ce face ca temperaturile in desert sa creasca si mai mult, starnind deseori furtunile de nisip. In general, calatoriile in zonele desertice sunt disponibile numai prin agentiile de turism si nu sunt recomandate expeditiile pe cont propriu, avand in vedere ca aveti nevoie de un ghid, alimentare cu apa potabila si mijloace de transport fiabile, iar zonele de camping sunt foarte restranse.

Temperaturi medii lunare in Egipt

Un alt aspect pe care trebuie sa-l aveti in vedere cand va planificati vacanta sunt sarbatorile religioase, asa cum este Ramadanul. Desi se impun anumite restrictii in timpul postului, turistii pot gasi unele restaurante si cafenele deschise, dar majoritatea magazinelor, bancilor si a serviciilor publice sunt inchise in aceasta perioada. Totusi, viata de noapte poate fi destul de animata in aceasta perioada.

Ce sa luati in bagaj

Cand va pregatiti bagajul pentru o vacanta in Egipt este bine sa va luati numai articolele pe care le folositi in mod curent, pentru a nu va ocupa valiza cu lucruri inutile. In general, in Egipt gasiti tot ce aveti nevoie, dar daca sunteti adeptii unor branduri exclusiviste, va va fi mai greu sa va gasiti anumite articole sau daca le gasiti, preturile pot fi destul de ridicate. Oricum ar fi, din bagajul dvs. nu trebuie sa lipseasca o palarie de protectie solara, o sapca, ceva cu boruri cat mai ample, care sa va protejeze de soarele torid. Pentru doamne, ideale sunt esarfele si salurile care va pot proteja si de soare dar care se vor dovedi deosebit de utile in lacasurile de cult si moschei, unde trebuie sa va acoperiti bratele si capul. Ideal ar fi sa adaugati in bagajul dvs. un filtru de apa si o lotiunie de portectie solara cu factor UV ridicat. Ochelarii de soare sunt si ei un articol ce nu trebuie sa va lipseasca in vacanta, iar incaltamintea comoda si confortabila ar trebui sa va preocupe in mod special. Pentru itinerariile in zonele desertice dar chiar si pentru plimbarile in oras, sunt foate portriviti pantofii sport.

Daca folositi medicamente in mod curent, este bine sa aveti la voi o reteta sau sa va luati medicamente suficiente necesarea tratamentului pe perioada vacantei. Mai adaugati in bagaj o trusa de prim ajutor, analgezice si un antidiareic. Bineinteles, nu uitati camera foto! In Egipt gasiti harti turistice la toate centrele de informare turistica.

Viza turistica pentru Egipt

Pentru a va petrece vacanta in Egipt, aveti nevoie de viza de intrare, care se obtine prin agentia de turism, prin intermediul careia ati achizitionat pachetul turistic. Este, de altfel, cea mai comoda modalitate de a va petrece vacanta, pentru ca reprezentantii agentiei se va ocupa in numele dvs de obtinerea vizei, ceea ce va va scuti de orice efort suplimentar.

Daca mergeti in vacanta pe cont propriu, puteti obtine viza de intrare la sosirea pe aeroport, in baza pasaportului, care trebuie sa aiba o valabilitate de cel putin 6 luni de la intrarea in Egipt, la care trebuie sa atasati un formular pe care il veti completa cu datele personale si informatii privind scopul si durata vizitei. De asemenea, pentru eliberarea vizei se percepe un tarif de 20 USD.