Ghid turistic Mersa Matruh

Recomandat pentru: plaja, safari, templu, drumetii

Despre Mersa Matruh

Mersa Matruh este un port la Marea Mediterana, situat la 240 de kilometri in vestul Alexandriei. Orasul este deservit de un aeroport propriu, insa de obicei turistii ajung aici folosind autostrada care leaga Delta Nilului de granita cu Libia. O alta autostrada importanta face trecerea spre Desertul Vestic si oazele din Siwa si Bahariya. Fireste, asezarea este accesibila si prin intermediul feriboturilor care fac legatura intre Europa si continentul african.

Marsa Matruh dateaza din perioada Egiptului antic iar in timpul domniei lui Alexandru cel Mare a purtat denumirea de Amunia. In prezent, cei peste sapte kilometri de plaja cu nisip fin si apa transparenta au transformat orasul intr-una dintre cele mai spectaculoase statiuni litorale din lume. Golful este aparat de valurile mari printr-un sistem natural de roci, care permite accesul la tarm doar ambarcatiunilor mici.

Dincolo de atractiile destinate amatorilor de soare si sporturi acvatice, Marsa Matruh este o destinatie ideala si pentru pasionatii de istorie. Vechea asezare pastreaza inca vii urmele celor peste trei milenii de existenta. Aici veti descoperi ruinele Templului Regelui, construit in onoarea faraonului Ramses al II-lea, in jurul anului 1.200 i. Hr. In 1985, tot aici a fost descoperit un oras antic, cu temple, case nobiliare si cimitire, datand din perioada greco-romana. Acesta este cel mai mare sit arheologic al unui oras antic dupa Alexandria. Tot aici veti descoperi si Palatul scufundat al Reginei Cleopatra. Puteti vizita si portul antic al orasului, construit in perioada ptolemica, cu vestigii ale instalatiilor navale bine conservate. Capela Coptica, construita la inceputul perioadei coptice, contine cateva grote unde pot fi admirate vechi inscriptii. Dar Marsa Matruh ofera obiectie interesante si pentru pasionatii povestirilor din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Aici se afla Ascunzatoarea lui Rommel, o pestera artificiala, scobita in roca, unde celebrul comandat german isi pregatea operatiunile militare. In prezent, grota a fost transformata intr-un muzeu militar. De asemenea, la marginea orasului veti descoperi trei cimitire distincte, unde sunt inmormantati militarii italieni, britanici si germani, cazuti pe frontul egiptean in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Marsa Matruh este un oras foarte conservator. Partea buna e ca, astfel, turistii se simt in siguranta pe toata perioada vacantei, numarul infractiunilor tinzand spre zero. Partea proasta e ca localnicii devin violenti daca unele traditii locale, precum interdictia de a discuta cu femeile musulmane sau interdictia pentru turiste de a purta haine scurte, sunt incalcate.

Mersa Matruh