Ghid turistic Port Said

Recomandat pentru: atractii inedite, cultura, alte atractii

Despre Port Said

Port Said este al patrulea oras ca marime din Egipt. Asezarea isi datoreaza existenta si celebritatea uneia dintre cele mai importante artere navigabile artificiale din lume: Canalul Suez, care desparte Africa de Asia. Orasul, cu strazile trasate dupa planul unui triunghi, a fost ridicat la intrarea Canalului Suez in Marea Mediterana.

Port Said lasa impresia unei metropole moderne cu un pronuntat caracter cosmopolit. In locul parfumului oriental, resimtit pe alocuri doar in bazarurile tipic egiptene, turistul simte aici mai degraba mirosul gazelor de esapament emanate de sirul nesfarsit de vapoare care traverseaza Canalul in ambele directii. Pana in 1956, pe dig se ridica statuia lui Ferdinand de Lesseps, inginerul francez al canalului Suez. Nationalistii egipteni au considerat insa monumentul un simbol al colonialismului si l-au aruncat in mare. O relicva mai rezistenta s-a dovedit farul maritim, inalt de 53 m, a caruit lumina e vizibila de la o distanta de 23 de mile marine. Acest far, finalizat in 1869, este prima constructie din lume realizata din beton armat.

Vechile case cu uriase balcoane la toate etajele ofera orasului o imagine nobila. Port Said are un “frate” geaman pe celalalt tarm al canalului, Port Fuad. Legate prin curse zilnice de feribot, cele doua orase coexista practic, formand o mare metropola pe tarmul african si asiatic. Singurul oras din lume care mai imparte doua continente este Istanbulul.

Port Said este o importanta destinatie turistica, datorita plajelor sale publice si private, a mostenirii culturale cosmopolite, a numeroaselor muzee si cladiri de patrimoniu si mai ales a portului sau “duty-free”.

Dar Port Said impresioneaza turistul in special prin multiculturalismul si toleranta promovata, gratie trecutului sau consmopolit. De-a lungul timpului, orasul a gazduit, intr-un climat prietenos, toate nationalitatile si religiile lumii. Referindu-se la acest aspect, celebrul scriitor Rudyard Kipling spunea candva: "Daca iti doresti sa revezi pe cineva cunoscut si care calatoreste, exista doua puncte pe glob unde trebuie sa stai si sa-l astepti, mai devreme sau mai tarziu va ajunge: docurile Londrei si Portul Said”.

Port Said