Preturi in Egipt

Moneda nationala a tarii este lira egipteana. In general, agentiile de turism solicita plata serviciilor in USD sau euro. De asemenea, la marile hoteluri si restaurante, dar si cand rezervati bilete la trenurile recunoscute ca fiind in mod special folosite de turisti, cum sunt cele care circula intre Alexandra, Cairo, Luxor si Aswan, puteti achita cu USD sau euro. Plata cu cardul s-a extins in ultimii ani, iar bancomatele sunt din ce in ce mai numeroase, mai ales in orasele considerate destinatii turistice reprezentative, precum Cairo, Alexandria sau Luxor, dar si in Sharm-el-Sheikh si Hurghada. Majoritatea bancomatelor accepta cardurile Visa si Mastercard, in special, cele apartinand Bancii Misr, CIB sau Banca Nationala a Egiptului si HSBC.

Cartile de care sunt acceptate in majoritatea statiunilor turistice, in magazine si restaurante, dar in afara resorturilor, sunt preferate platile cash. Oricum, pentru fiecare tranzactie vi se percepe un comision ce variaza intre 3 si 10%. Cartile de credit sunt acceptate la Banca Misr si Banca Nationala a Egiptului, iar transeferul de bani se poate efectua prin serviciile Western Union, dar si prin transfer bancar.

Schimbul valutar se poate efectua la Amex si Thomas Cook, precum si la majoritatea bancilor si la marile hoteluri unde exista birouri de schimb valutar. In general, la casele de schimb oferta este mai avantajoasa, comparativ cu cea a bancilor, pentru ca acestea, de regula, nu percep comision. Puteti schimba orice valuta in Egipt, dar ofertele de pret cele mai bune le primiti pentru USD sau euro. Daca ramaneti cu lire egiptene la finalul vacantei, puteti sa le convertiti in moneda dorita, la banci sau la oficiile de schimb valutar. Pentru turistii care folosesc cecurile de calatorie, trebuie spus ca acestea se pot schimba la Banca Misr si Banca Nationala a Egiptului, dar si la unele case de schimb valutar. Bancile percep un comision variabil la schimbul cecurilor de calatorie, dar casele de schimb nu impun asemenea taxe.

Preturi transport

Transport local (o singura calatorie) 0.23€

Transport local (Abonament lunar) 8.12€

Taxi (tarif pornire) 0.35€

Taxi (tarif / km) 0.17€

Taxi (tarif stationare / ora) 2.06€

Combustibil (1 litru) 0.31€

Preturi restaurante si cafenele

Masa doua persoane, restaurant mediu, 3 feluri de mancare

20.88€

Masa restaurant ieftin

4.06€

Meniu fast-food (McDonalds sau echivalent)

4.64€

Bere locala (halba, 0.5 L)

1.39€

Bere import (sticla, 0.33 L)

2.09€

Vin calitate medie (sticla)

7.66€

Coca-Cola / Pepsi (doza, 0.33 L)

0.38€

Apa (doza, 0.33 L)

0.25€

Cafea / cappuccino

1.7€

Preturi magazine si supermarketuri

Apa (sticla, 1.5 L) 0.37€

Lapte (1 L) 0.99€

Bere locala (sticla, 0.5 L) 1.31€

Bere import (sticla, 0.33 L) 1.84€

Mere (1 kg) 1.5€

Portocale (1 kg) 0.46€

Cartofi (1 kg) 0.43€

Rosii (1 kg) 0.43€

Banane (1 kg) 0.88€

Pachet tigari (Kent sau similar) 2.78€