Ghid turistic Taba

Recomandat pentru: cazinou, snorkeling, manastire, safari, defileu, relaxare, plaja

Despre Taba

Taba este un mic orasel la granita cu Israelul si totodata cea mai nordica statiune de pe Rivera egipteana a Marii Rosii. Turismul s-a dezvoltat aici in jurul luxosului hotel Hilton, dotat cu un casino, si construit in perioada in care regiunea a fost controlata de israelieni. Mai exact, Israelul a ocupat peninsula Sinai in urma Raboiului de Sase Zile din 1967. Cea mai mare parte a regiunii a fost redata Egiptului in 1982, mai putin orasul Taba. Acesta a fost returnat abia in 1989, in urma unui “contract” care permite printre altele israelienilor sa treaca granita fara a avea nevoie de viza timp de 14 zile. Practic, acest compromis a permis turistilor din Israel sa vina des la Taba, perceputa mai ales ca o statiune de weekend. Totusi, dupa modernizarea Aeroportului International Taba, situat la circa 35 de km de oras, micuta localitate de frontiera a cunoscut o afluenta de turisti din Europa, gratie numeroaselor curse charter care vin de pe Batranul continent. De asemenea, in apropierea orasului a fost construit un debarcader care a incurajat ancorarea in zona a pasionatilor de yachting.

In prezent, Taba este o statiune in plina expansiune, gazduind cateva nume mari din industria hoteliera, precum The Hyatt Regency, Marriott, Sofitel sau Intercontinental. Este de asemenea un reper important pe harta sporturilor acvatice, in special pentru amatorii de scufundari libere si scuba diving. In plus, recent s-a construit in zona si un impresionant teren de golf.

In apropierea orasului, pe Insula Faraonului, se afla spectaculoasa fortareata a lui Saladin, construita in secolului 12, si pastrata in conditii remarcabile. De asemenea, in sudul asezarii se afla o zona naturala protejata intinsa pe 3590 km². Aceasta rezervatie include rare formatiuni geologice, precum pesteri si trecatori montane, dar si cateva izvoare cu apa minerala. In plus, in zona traiesc 25 de specii de mamifere, 50 de specii de pasari rare si 24 de specii de reptile, toate protejate prin lege.

Taba