Cum se ajunge in Elvetia

Calatoria cu avionul in Elvetia

In Elvetia sunt cinci aeroporturi internationale: Zurich si Geneva sunt principalele porti de intrare, urmate in ordine de Basel, Luganosi Berna. Compania nationala de transport aerian este Swiss, aceasta operand curse spre destinatii europene si in toata lumea. Numeroase companii, intre care si operatorii lowcost precum Easyjet, opereaza curse dinspre Marea Britanie spre Geneva si Zurich.

Companiile care opereaza zboruri spre Elvetia din Statele Unite sunt American Airlines, British Airways, Air France, Continental, Lufthansa si Delta. Aeroporturile din Zurich si Geneva au statii proprii care sunt cuprinse in reteaua nationala de trenuri de mare viteza. In ambele orase circula mai multe trenuri, in fiecare ora, intre aeroport si garile centrale. Aeroportul Basel-Mulhouse se afla, de fapt, in Franta. Calatoria cu autobuzul de aici spre orice gara din Basel dureaza aproximativ 25 de minute. Exista legaturi regulate intre aeroporturile internationale Zurich, Basel si Geneva. Companiile cu curse regulate sau charter, precum si serviciile locale de air-taxi decoleaza de pe aerodromurile Bern-Belp, Lugano-Agno, Gstaad-Saanen, Sion si Samedan-St Moritz.

Cu ajutorul „Fly-Rail Baggage", pasagerii nu mai trebuie sa duca dupa ei bagajele de la avion la tren. Acestea sunt descarcate din avioane intr-un tren care le transporta direct la destinatie (in 117 statii de tren, majoritatea in orasele mari si in statiunile de schi mai cunoscute). Aceleasi servicii se asigura si la intoarcere. Puteti trimite bagajele, cu pana la 24 de ore inainte, de la aeroportul de plecare pana acolo unde va veti caza. Turistii pot face controlul la oricare din cele 24 de statii de tren (inclusiv Basel, Berna, Geneva, Lausanne, Lugano, Luzern, Neuchatel, St Gallen si Zurich) si sa obtina talonul de imbarcare cu pana la 24 de ore inainte de plecare. Pentru informatii suplimentare referitoare la serviciile Fly-Rail services, orarele avioanelor si trenurilor, procurati brosura Fly-Rail, disponibila in fiecare gara din Elvetia.

Transportatorul aerian national este compania Swiss Air.

Calatoria cu masina in Elvetia

Turistii pot intra in Elvetia cu masina din toate tarile vecine, dupa ce trec de granita si vama. Pe langa vamile principale, mai sunt si alte puncte mai mici de intrare in tara, dar trebuie se stiti ca acestea nu sunt deschise non-stop.

Autovehiculele cu o greutate ce nu depaseste 3,5 tone se taxeaza cu 40 de franci elvetieni pe an, aceasta reprezinta ceea ce se numeste „vinieta pentru autostrada" (un abtibild pe care il lipiti pe parbriz si care va permite sa conduceti pe autostrazile din Elvetia, Acesta este valabil de la 1 decembrie pana la 31 ianuarie (14 luni). Aceste..taxes routieres" pot fi achitate la granita, la oficiile postale, benzinariile si atelierele auto din Elvetia sau din orice alta tara, de la asociatiile automobilistice si centrele de informatii pentru turisti. Abtibildul trebuie lipit in coltul din stanga, pe parbrizul din fata.

Calatoria cu trenul in Elvetia

Trenurile intercity confortabile leaga Elvetia de toate orasele mari din tarile vecine. Aceste trenuri au compartimente de clasa intai si a doua care sunt foarte comode si pleaca la fiecare ora. Pentru mai multe informatii, contactati Biroul de Turism al Elvetiei, la 00800 100 200 30. Tot de la Centrul de Informatii al Biroului National de Turism puteti obtine mersul trenurilor la zi, precum si:

  • bilete de grup, pentru grupuri de peste 10 persoane; permis elvetian 
  • un bilet individual care este valabil pe toate rutele, 4, 8, 15 sau 22 de zile sau 1 luna, sau 3-6 sau 8 zile din 15 zile sau o luna (Flexipass), care permite detinatorului sa calatoreasca nelimitat pe toate liniile locale si private, autobuze sau vapoare (in 30 de orase acestea sunt valabile si pe autobuzele si tramvaiele locale); 
  • Swiss Card este ideal pentru o calatorie dus-intors de la oricare din granitele Elvetiei catre aeroporturi sau statiunile de vacanta din Elvetia. Swiss Card (valabil o luna), ofera o reducere de 50% la majoritatea calatoriilor pe care le faceti. (Verificati trenurile din statiunile montane, deoarece unele s-ar putea sa nu fie cuprinse in lista); 
  • Swiss Transfer Ticket este un bilet gratuit de la granita sau aeroport pana in statiunea de vacanta. Este valabil o luna. Trebuie sa-l cumparati inainte de a intra in Elvetia, cel mai bine, de la una dintre agentiile de turism din tara de origine.
  • Cardul regional: in unele regiuni gasiti bilete valabile 15 zile, dintre care 5 zile puteti calatori gratuit intr-o zona limitata. 
  • Swiss Half Fare Card ofera reducere de 50% din tariful normal la calatoriile cu trenul, vaporul sau autobuzele din Elvetia.
  • Puteti obtine informatii direct de la compania de cai ferate SBB. Tel: 090C 300 300.