Transport Elvetia

Elvetia are o retea extinsa de transport in comun (a doua ca densitate din lume). Aproape in fiecare zona se poate ajunge foarte confortabil cu trenul, autocarul sau vaporul. In multe zone muntoase se poate ajunge cu trenul. Biletele de tren, autocar si vapor pot fi obtinute din gari sau de la agentiile de turism. Puteti cumpara bilete direct, mai scump, insa, de la soferi sau conductori.

Orar: puteti achizitiona Offizielle Schweizer Kursbuch, unde gasiti orarele de functionare ale trenurilor, autobuzelor si vapoarelor. Pe langa informatiile generale, vi se furnizeaza informatii actualizate despre servicii si conexiuni cu celelalte tari. Pe de alta parte, puteti obtine aceste informatii in statiile de tren - vi se vor lista informatiile de care aveti nevoie (si adesea vi se va indica si peronul de plecare).

In Elvetia, taxiurile sunt relativ scumpe. Tarifele variaza de la un oras la altul. Exista taxe fixe pentru seriviciile suplimentare (bagaje etc.) care sunt afisate in taxiuri. Bacsisul este inclus in cost.

Acolo unde nu sunt statii de tren, puteti urca intr-unul dintre autobuzele galbene ale Serviciilor Postale. Aceste masini nu doar ca deservesc si cele mai indepartate zone, (Juf, de exemplu, satul aflat la cea mai ridicata altitudine, 2.126 metri, si care este populat tot anul), dar vor face si curse suplimentare.

Vapoare cu program regulat circula pe toate lacurile mari. Mai exista si vapoare cu abur care adauga o nota nostalgica pe lacurile Geneva/Lac Leman, Zurich/Zurichsee, Brienz/Brienzer See si Luzern/Vierwaldstatter See. Se pot face calatorii cu vaporul pe fluviile Rin, Ron, Doubs.

In orase si in satele mai mari circula tramvaie si autobuze. In unele metropole precum Zurich exista retele locale de trenuri (S-Bahn) care asigura inclusiv legatura cu aeroportul. Fiecare oras este proiectat diferit, desi un bilet este valabil pe orice forma de transport in comun din orasul respectiv. Cereti informatii referitoare la tipul de bilete necesare in gari sau la agentiile de turism. Exista tonomate pentru bilete, dar unele sunt destul de dificil de operat. Daca aveti nedumeriri, intrebati un localnic. Orarele mijloacelor de transport in comun le puteti obtine in fiecare tren, tramvai sau autobuz. Asigurati-va insa ca ajungeti la timp, deoarece soferii respecta cu strictete orele de plecare.

E simplu sa circulati cu trenul in Elvetia si multi elvetieni prefera acest mijloc de transport. In gari sau la agentiile de turism puteti obtine informatii despre oferte speciale si excursii puse la dispozitia turistilor.

Datorita plecarilor regulate si a punctualitatii exceptionale, in Elvetia nu va trebui sa asteptati mult dupa un tren. Trenurile Intercity, rapid si cele regionale au legaturi directe cu toate orasele si statiunile de vacanta, Die Zuge are trenuri care pleaca in fiecare ora si uneori chiar la jumatate de ora intre orasele importante, precum Zurich-Berna, Zurich-Luzern, Berna-Lausanne, Geneva-St Gallen si multe altele. In orice statie puteti obtine orare gratuite ale trenurilor Intercity sau ale celor regionale sau puteti tipari programele, legaturile etc.

Daca nu doriti sa transportati bagaje cand mergeti in excursie, exista un serviciu care va poate trimite bagajele (10 franci bucata/familie 8 franci, maximum 25 kg per bagaj) la destinatie, unde puteti ajunge mai tarziu. Aveti la dispozitie si un serviciu de transport international al bagajelor.

Sunt multe sine de funiculare in Elvetia, completate de diverse masini trase de cabluri si telescaune, care va pot duce pe cele mai inalte culmi, dar si metrouri. (Metro-Alpin in Saas Fee) cu care puteti calatori in interiorul muntilor la foarte mare altitudine. In statii si la birourile de informatii pentru turisti gasiti programele de functionare.

Sunt trenuri cu vagoane-restaurant si minibar care circula in fiecare zi (in mod normal, toate trenurile intercity si inter-regionale au astfel de vagoane).

Daca intrati in Elvetia cu masina, trebuie sa aveti pasaport, talonul masinii si un permis de conducere international. Este obligatorie centura de siguranta, iar copiii sub 12 ani trebuie sa stea pe locurile din spate. Motociclistii sunt obligati prin lege sa poarte casti. Este ilegal sa se conduca in conditiile in care alcoolemia este de peste 0,8 mg la mililitru. Viteza maxima pe toate drumurile este de 100 km/h. Pe autostrazi este de 120 km/h, iar in orase este de 50 km/h.

Accesul masinilor in centrul oraselor este interzis in foarte multe localitati, iar aleile pietonale se dezvolta tot mai mult. Ar fi indicat sa va lasati masina undeva la periferie sau intr-o parcare. Daca doriti sa va lasati masina in centrul orasului, aici gasiti parcari pe durata determinata (de la o jumatate de ora la cateva ore), care sunt cu taxa. Aparatele accepta doar monede, deci e bine sa aveti monede de 20 rappen (centi), 50 rappen, 1 franc.

Pentru informatii despre starea drumurilor in Elvetia (de exemplu daca un drum este impracticabil, daca sunt depuneri de gheata etc), contactati TCS - Swiss Touring Club - Centrul de Informatii telefonice, tel: 0844 888 111. Puteti cauta informatiile din trafic la unul dintre posturile radio. Acestea sunt furnizate de catre politie dupa programele normale de stiri, la fiecare ora sau la o ora si jumatate. Iarna, informatiile despre starea drumurilor se transmit de luni pana sambata la orele 5:30, 6:30, 7:30 si 12:15, iar previziunile pentru noaptea urmatoare sunt difuzate zilnic dupa stirile de la orele 18 si 22.

Soferii straini pot suna la 140 (acelasi numar este valabil in toata tara) pentru a primi ajutor in caz de defectiuni. Unul dintre cele cinci centre ale Clubului pentru turism (TCS) va va raspunde si va va pune in legatura cu cel mai apropiat atelier de reparatii sau va va ajuta. Daca aveti o recomandare ca sunteti un sofer prudent, emisa de una dintre asociatiile de automobilisti, veti primi ajutor gratuit din partea patrulei TCS. Pe autostrazi, la intervale de l,6 km exista telefoane pentru situatii de urgenta. Astfel de telefoane, de unde puteti apela TCS si ACS (Automobil Club Elvetia), veti gasi chiar si pe cele mai indepartate drumuri.

In caz de accident cu victime, este obligatoriu sa anuntati politia. Daca nu sunt persoane ranite, dar masina a fost avariata, se recomanda (dar nu este obligatoriu) sa anuntati poilitia. Puteti suna in toata tara la 117.

La multe benzinarii de pe autostrazi precum si in orase veti gasi aparate care accepta bancnote elvetiene. Acestea va permit sa alimentati non-stop cu bancnote de 10, 20 si 50 de franci. Preturile difera in functie de piata de carburanti si de locatia statiei. Prin urmare, preturile pot fi mai mari in regiunile montane.

Este costisitor sa inchiriati o masina in Elvetia. Agentiile de inchirieri de masini sunt prezente in toate orasele, indiferent de marime, deci nu va fi o problema sa inchiriati o masina. Varsta minima pentru a putea sofa este de 20-25 de ani, in functie de firma de inchirieri. In orasele mai mari, turistii care calatoresc cu trenul au avantajul serviciilor de inchirieri ale Companiei nationale de cai ferate. Daca veniti din Europa, o alternativa mai ieftina ar fi sa inchiriati o masina inainte de calatorie, din tara de origine.