Ghid turistic Khor Fakkan

Recomandat pentru: plaja, snorkeling, safari

Despre Khor Fakkan

Khor Fakkan este un oras ce se afla sub guvernarea Emitatului Sharjah, amplasat pe coasta de est a Emiratelor, de-a lungul Golfului Oman. Orasul este asezat chiar in pitorescul golf Khor Fakkan, in traducere libera insemnand, “Paraul celor doua falci” si este inconjurat de Emiratul Fujairah. De asemenea este si un port natural de mare adancime, fiind utilizat mai mult pentru transferul marfurilor.

Khor Fakkan, a fost intemeiat de bijutierul venetian Gasparo Balbi, in jurul anului 1580. Emigrantii portughezi au construit aici, o cetate deosebit de importanta in zona, care a devenit ruina, pana in jurul anului 1660. Istoria mai mentioneaza orasul si drept “Gorfacan”, o mica fortareata triunghiulara, cu varful indreptat la nord, iar in partea sudica, pe deal, a mai fost construita o mica asezare, formata din douazeci de case, aceasta nefiind aparata de patrule sau tunuri de artilerie.

Un alt motiv pentru care orasul s-a transformat in ruine este invazia persilor din anul 1623, sub comanada seicului Muhammad Suhari, care a tinut piept atacurilor portugheze, timp de mai multi ani. Odata ce persii au fost alungati, comanda orasului a fost preluata de comandantul portughez Rui Freire, acesta ramanand loial Coroanel Portugheze si administrand orasul, dupa legile Regatului Portugaliei.

In anul 1737, la mult timp dupa alungarea portughezilor din Arabia, soldatii persani, au mai lauat inca o data cu asalt orasul, in timpul razboiului civil din Oman, ajutati fiind de olandezi.
In conformitate cu inscrisurile unui calator german, Carsten Niebuhr, in anul 1765, orasul apartinea familiei seicului Al Qasimi, dar mai exista inca o marturie topografica a locului, apartinand geografului francez Rigobert Bonne, datand din anul 1770, care infatiseaza intreaga Peninsula Arabica si Golful Persic, in care si orasul Khor Fakkan este localizat.

Clima in Khor Fakkan este foarte placuta, incepand din noiembrie si pana in aprilie, cu zile insorite si seri racoroase, cu umiditate scazuta. Temperaturile se situaza intre 18 si 30 de grade, locul fiind unul dintre cele mai propice pentru dezvotarea naturala a florei tropicale. Daca sunteti amatori de fenomene meteorologice extreme, din ianuarie pana in martie, puteti intalni renumitele furtuni tropicale, insa incepand cu luna mai, pana la sfarsitul lui septembrie, temperaturile devin extreme in special in lunile iulie si august, ele atingand in jurul pranzului, valori de chiar 55 de grade Celsius. Noptile in aceasta perioada sunt si ele caniculare, valorile temperaturii atingand si 42 de grade, umiditatea fiind uneori si de 70-75 %.

Orasul ese un principal punct de atractie turistica, renumit fiind prin muntii uriasi si plajele atractive, de care este inconjurat. Zona ofera si formatiuni naturale de corali, care va pot imbia sa faceti scufundari acvatice si snorkeling.

Un alt loc renumit al orasului si incarcat de istorie este site-ul arheologic Rifaisa Dam, situat pe muntele Khor Fakkan, despre care se crede ca a fost intemeiat pe vechea asezare a orasului, varfurile caselor fiind si acum vizibile, in zilele in care apa ste linistita.

Cel mai renumit hotel din zona este The Oceanic Hotel, situat chiar pe tarmul golfului, aici putand beneficia de servicii de patru stele. La 4,5 kilometri de hotel, puteti vizita o cascada naturala, Wurrahaya Falls, aceasta fiind alt punct de atractie turistica al orasului Khor Fakkan.

Aflandu-va in acest oras, mai puteti face vizite si la muzeele oraselor invecinate, principalul obiectiv fiind Muzeul de Istorie, situate in Sharjah dar si Muzeul Rash Al Khamaih, la 65 kilometri distanta, Moscheea Al-Badiyah, cat si Muzeul Bait Said bin Hammah Al Qasimi.

Pe langa The Oceanic Hotel, amintit mai devreme, va mai puteti caza la Fujairah Rotana Resort Spa Hotel, Sandy Beach Hotel, Le Meridien Al-Aqah, Hilton, Radisson, Al Diar Siji Hotel, locatii amplasate in oras sau in imediata apropiere a sa.

In oras, veti intalni foarte multe restaurante, cafenele si ceainarii, care va ofera meniuri traditional orientale dar si din cele apartinanad bucatariei asiatice sau occidentale. Printre cele mai cunoscute locuri unde puteti lua masa, amintim Al Sallam Restaurant, Pizza Domani, Hai Broast Restaurant, Al Marine Cafetteria, Ice Place Palace, Al Zahoor, Al Mabrook, Mathaq Al Khoor, dar si celebrul restaurant apartinand lantului Golden Fork.

O modalitate placuta de a va petrece timpul pe care il veti aloca sederii in Khor Fakkan esti si vizitarea parcurilor publice din oras, sau din zonele adiacente acestuia, locuri unde veti putea beneficia de racoarea oferita de vegetatia specifica zonei. Principalul parc din Khor Fakkan este Parcul Public, situate la sud-estul sau, dar mai puteti face plimbari in parcurile oraselor invecinate, cum ar fi Parcul Copiilor, Parcul Femeilor (destinat exclusiv doamnelor), Kalba Park, Saqr Park, Al Tayebah Park, Hatta Hill Park si un parc destinat familiilor Khuzam Family Park.

In oras puteti ajunge luand avionul din Dubai, cu destiantia Ra’sal-Khamayah International Airport sau Fujairah International Aeroport, aflate in imediata vecinatate a orasului Khor Fakkan.

De pe aeroportul Fujairah, puteti lua taxiul, mergand pe soseaua E 99, distanta intre aeroport si oras fiind de aproximativ 27 de kilometri, timpul de deplasare fiind situate undeva la treizeci de minute.

Din pacate, transportul public nu ofera prea multe optiuni, principala modalitate de deplasare fiind cea cu taxiul.

In ceea ce priveste deplasarea din a doua locatie mentionata, Aeroportul Ra’sal Al-Khamayah, aici beneficiati de mijloace de transport in comun, traseul E 87, distanta fiind de 89 de kilometri, timpul alocat deplasarii fiind de aproximatin o ora si patruzeci si cinci de minute, traseul E 99, pe distanta de 135 de kilometri, fiind parcurs in aproximativ doua ore si traseul E 55, distanta fiind de 132 km.

Khor Fakkan