Cum se ajunge in Eritreea

Calatoria cu avionul in Eritreea

In Eritreea exista doua aeroporturi internationale. Asmara International Airport (ASM) este situat in capitala. Este un aeroport de dimensiuni reduse, pe care opreaza doar avioane de dimensiuni mici. Compania nationala aeriana, Eritrean Airlines, efectueaza curse din capitala cu destinatia Roma, Nairobi, Dubai, Cape Town si Cairo, in timp ce Lufthansa are trei curse pe saptamana din Frankfurt cu destinatia Asmara. La fel, si Egypt Air zboara din Cairo si Yemenia cu doua zboruri pe saptamana, din Sanaa. Al doilea aeroport, Massawa International Airport (MSW) deserveste zona de coasta a tarii si se afla in orasul omonim, iar taxa de aeroport pentru rutele internationale este de 20 USD. Numai trei companii aeriene opereaza zboruri de pe acest aeroport, respectiv, Eritrean Airlines, in cele mai importante destinatii din Africa, dar si Yemenia, cu destinatia Sanaa si Nasair care zboara din Nairobi, Khartoum si Massawa.

Pentru a ajunge din Bucuresti in Asmara, drumul dureaza destul de mult, din cauza escalei de la Cairo. Zborul efectiv dureaza aproximativ 5 ore, dar escala din Cairo dureaza aproape o zi.

Calatoria cu autocarul in Eritreea

Eritreea nu dispune de un sistem de transport public modern. Atat in capitala, cat si in restul oraselor tarii, transportul se realizeaza cu ajutorul unor autobuze foarte vechi, majoritatea dateaza din anii ´60, al microbuzelor si taxiurilor. In general, calatoria cu autobuzul se poate dovedi a fi o experienta in sine, in Eritreea. Sunt cel putin doua autobuze care circula intre Asmara, Massawa si Keren, si alte cateva care fac legatura cu orase mai mici. Acestea nu functioneaza dupa un orar exact, motiv pentru care soferii pleaca in cursa cand s-au ocupat toate locurile. Din acest motiv, trebuie sa veniti in statie cu mult timp inainte de ora de plecare estimata, mai ales daca intentionati sa parcurgeti distante lungi, pe care circula un numar redus de autobuze. Avantajul este ca nu veti sta inghesuiti, pentru ca legea nu permite soferilor sa ia calatori peste numarul de locuri. Pe rutele mai lungi se fac opriri la anumite intervale de timp, pentru aproximativ 20 de minute, in spatii unde va puteti procura mancare si racoritoare.

In Asmara, in general, se circula pe jos, desi exista cateva autobuze care acopera rute cu statii fixe, alaturi de un numar redus de microbuze. Biletele se cumpara la urcarea in mijlocul de transport. Microbuzele sunt mai rapide, deoarece nu au statii si trebuie sa-i semnalati soferului intentia dvs. de a urca sau cobora. De asemenea, se recomanda turistilor ca pentru calatoriile pe distante lungi, sa faca rezervarea biletelor in avans si sa se intereseze din timp de ora plecarii autobuzului. Pretul pentru biletele de calatorie cu microbuzul este dublu fata de cel al autobuzelor, deoarece parcurge aceeasi distanta intr-un timp mai scurt si confera, totodata, mai multa siguranta calatorilor.

Calatoria cu masina in Eritreea

In Eritreea autoturismul se conduce pe partea dreapta a sensului de mers. Pentru a conduce autoturismul aici, aveti nevoie de permis de conducere international. Exista cateva drumuri amenajate care fac legatura intre cele mai importante orase, precum Asmara, Massawa, Mendefera, Dekemhare, Barentou si Keren, dar trebuie sa aveti in vedere ca drumurile regionale si secundare nu sunt asfaltate si se afla in stare foarte greu accesibila, mai ales in perioada sezonului ploios, acestea fiind accesibile doar autoturismelor de teren. Semnalizarea rutiera este destul de redusa, iar prezenta animalelor, a atelajelor si a pietonilor pe carosabil este un fapt obisnuit pe sosele din Eritreea. De asemenea, mai retineti ca pretul combustibilului este cel mai ridicat din lume! In general motorina este mai ieftina si se gaseste mai usor, comparativ cu benzina pentru care platiti 2.32 USD/1 L.

Calatoria cu trenul in Eritreea

Calatoria cu trenul poate fi o experienta interesanta pentru turistii care nu sunt in mod special adeptii confortului. Exista cateva trenuri care inca mai functioneaza, cu vagoane prevazute cu banchete de lemn, care au supravietuit timpului. Au un aspect destul de colorat, fiind vopsite in nuante de albastru cu alb.

Ruta care face legatura inte Asmara si Massawa este traversata de trenuri care nu circula dupa un program dinainte stabilit, dar calatoria poate fi cu adevarat interesanta, insa, daca nu faceti parte dintr-un grup organizat, este mai greu sa gasiti un loc disponibil.

Sistemul feroviar din Eritreea porneste din Portul Masswa, traverseaza regiunile vestice ale Asmarei, ajunge in partea de nord a orasului Keren si, in cele din urma, in localitatile Agordat si Bishia, insumand o suprafata feroviara de 120 km. Aspectul pozitiv al calatoriei il reprezinta peisajele spectaculoase pe care aveti sansa sa le vedeti, de la portul de la Marea Rosie, prin zonele de desert, munti, tuneluri si viaducte cu panorame dintre cele mai interesante.