Despre Estonia
In regiunea baltica a Europei de Nord, langa Letonia si Federatia Rusa, se gaseste una dintre cele mai frumoase tari ale Europei, Estonia. Capitala si cel mai mare oras al tarii este Tallinn.
Originea numelui acestuia este o dilema si in ziua de astazi, parerile fiind impartite - unii cercetatori spun ca denumirea tarii are origini germanice, in timp ce altii spun ca numele vine de la un teren numit Eistland, locuit de danezi. Istoria spune ca teritoriul a fost locuit inca de acum 13.000 de ani, iar cea mai veche asezare cunoscuta pana in prezent este in apropierea orasului Sindi, pe malul raului Parnu. In perioada recenta, au fost descoperite mai multe artefacte, oseminte si cateva inscriptii, ce atesta originile si istoria regiunii.
De-a lungul timpului, Estonia a fost casa numeroaselor triburi migratoare, primii fiind Aestii, stramosii popoarelor baltice. In timpul Cruciadei Livoniane, Lembitu de Lehola a incercat sa unifice poporul eston si sa-i alunge de pe teritoriul tarii pe danezi si germani. Intr-un final, a reusit sa adune o armata de 6.000 de oameni, insa a fost ucis in timpul bataliei purtate in ziua Sfantului Matei. Dupa ce Cruciada s-a terminat, Estonia a facut parte din Terra Mariana, un principat din Imperiul Roman. In anul 1629, Estonia a intrat sub conducerea suedezilor. De atunci, populatia tarii a inceput sa creasca pana in 1657, cand a izbucnit o epidemie de ciuma. Cativa ani mai tarziu, in timpul perioadei cunoscute sub numele de "Marea Foamete", au murit mai mult de 30% dintre locuitorii acestei tari.
In anul 1700 a inceput Marele Razboi de Nord, suedezii pierzand puterea asupra Estoniei in favoarea Imperiului Rus. Dupa incheierea Revolutiei Ruse din anul 1917, capitala Tallinn a ramas sub dominatia Imperiului Sovietic pana la data de 24 februarie 1918, cand Estonia si-a castigat independenta.
In anul 1941, Germania a facut un pact cu Estonia, in incercarea de a o scoate de sub dominatia Sovietica. Initial, s-a crezut ca nemtii au vrut sa-i ajute pe estoni, insa, mai tarziu, populatia si-a dat seama ca acestia doar s-au folosit de resursele tarii pentru razboi, anexand apoi Estonia ca provincie germana, sub numele de Ostland. Acest lucru a dus, implicit, la crearea a doua tabere, una de partea nazistilor, iar alta de cea a finlandezilor, in Razboiul impotriva Imperiului Sovietic.
In anul 1944, sovieticii au cucerit din nou Estonia. Din aceasta cauza, mai mult de jumatate din populatia tarii a ales sa fuga alaturi de nemti sau sa se alieze cu Finlanda si Suedia, pentru a lupta. Cei care au ramas, ori au fost deportati din Marea Baltica, ori au fost trimisi in lagare de concentrare in Siberia. Cand a reusit sa iasa de sub dominatia Sovietica, Estonia avea deja una dintre cele mai bune economii, intrecandu-le pe Finlanda si Suedia la acest capitol.
Principala atractie a tarii este structura medievala a capitalei Tallinn. Orasul vechi, inclus in patrimoniul universal UNESCO, este singurul dintre orasele nordice in care s-au putut pastra intacte cladirile medievale de valoare. Vizitati sectiunea dedicata principalelor obiective turistice din Estonia pentru mai multe informatii. Cele 1500 de insule ale Estoniei se remarca prin natura lor salbatica, inca neatinsa de turismul de masa. Cea mai importanta dintre acestea este Saaremaa, pe care se gaseste orasul Kuressaare. Alte insule importante sunt Kihnu, Ruhnu, Muhu sau Vornsi. Timp de doua luni pe an, in iulie si in august, orasul Parnu este numit capitala de vara a tarii.
Cea mai potrivita modalitate de a o vizita este prin rezervarea unui circuit in Estonia, care sa cuprinda cele mai interesante destinatii de aici si, de ce nu, cateva dintre cele mai importante destinatii din celelalte tari baltice sau renumitul Sankt Petersburg. Exista si posibilitatea rezervarii unor sejururi in Estonia realizate individual, in oricare dintre orasele cu o mai mare importanta turistica.