Informatii utile Haapsalu

Date generale


Moneda: Euro (EUR)
Limba oficiala: Estona
Fus orar: GMT 02:00

Haapsalu este recunoscuta pentru


arhitectura
situri religioase
plimbari in aer liber
arta
atractii inedite
cladiri istorice

Clima in orasul Haapsalu

Clima orasului Haapsalu este temperat continentala. Verile sunt calduroase si in aceasta perioada ploua destul de rar, iar iernile sunt blande, cu putina zapada. Cea mai rece luna este februarie, iar cea mai calduroasa luna iulie.

Temperaturi medii lunare in Haapsalu, Estonia

Limba oficiala in Haapsalu

Limba oficiala a asezarii urbane Haapsalu este Estoniana, insa mai mult de 50 % din populatie vorbeste limba rusa si cea finladeza. De asemenea, in hoteluri si magazine se vorbeste foarte mult limba engleza sau germana.

Etniile din Haapsalu

In Haapsalu, majoritatea locuitorilor sunt de etnie estoniana, insa 30 % din populatie se imparte intre persoane de etnie rusa, ucraineana si finlandeza.

Religiile din Haapsalu

In orasul Haapsalu predomina cei de religie ortodoxa. La marginile orasului vom intalni, insa, si persoane care sunt de religie catolica sau luterana. De altfel, mai mult de 20 % din populatia oraseului nu a declarat nici o religie.

Modalitati de plata in Haapsalu

Moneda oficiala din Estonia a fost, pana in anul 2004 cand aceasta a intrat in Uniunea Europeana, Coroana Estoniana. Din 2004 estonienii au inceput sa foloseasca euro drept moneda nationala.

In cazul in care ati uitat sa va schimbati banii, veti gasi in centrul orasului case de schimb valutar si benzinarii cu program non-stop unde o puteti face. Majoritatea centrelor comerciale din oras isi incep programul la orele 8.00 si inchid la orele 22.

Magazinele, restaurantele si hotelurile din oras accepta ca modalitate de plata si cecurile de calatorie sau cardurile. Cardurile acceptate in Haapsalu sunt Eurocard, Diner’s Clu,b Master Card, Visa Gold Electron si American Express.

Mancarea traditionala in Haapsalu

In Haapsalu se mananca mai mult mancaruri pe baza de carne, decat cele facute din legume. Carnea de porc este preferata localnicilor. Piftia de vitel, numita Sult, este una dintre mancarurile traditionale ale poporului estonian. Taidetud Vasikarind este o friptura de vitel impanata cu usturoi.

Fiind un oras situat pe malul marii, fructele de mare sunt un ingredient principal in Haapsalu. Una dintre cele mai consumate mancaruri de acest fel este Heringul cu otet si sfecla rosie, numele traditional fiind Rosolje. Supa de ciuperci este o mancare deosebit de apreciata aici. Bautura care se consuma in aceasta zona este berea Saare. Desigur sunt unii localnici care prefera mai mult vinul rosu sau tuica de casa.

Persoanele care nu vor sa incerce mancarea traditionala din Haapsalu pot alege dintre zecile de pizzerii care se gasesc in centrul orasului sau din multitudinea de restaurante cu specific indian, japonez, turcesc, grecesc, ungar, thailandez sau chinezesc.

Magazine si piete in Haapsalu

Orasul Haaspsalu este plin de magazine alimentare si centre comerciale. De asemenea, pe malul marii, veti descoperi o multime de magazine de suveniruri, de unde puteti achiziona cadouri pentru cei dragi.

Cel mai mare magazin de aici este Centre Haapsalu, un mini mall, care va ofera produse variate, pe gustul fiecaruia. Foarte multi designeri vestimentari au propriile magazine in acest centru comercial.

Piata Centrala este piata principala din Haapsalu. Aceasta este deschisa in fiecare zi, incepand cu ora 7.00 si pana la ora 17:00. Aici veti avea ocazia sa cumparati preparate traditionale sau sa achizitionati diferite accesorii handmade, facute cu migala de catre localnicii orasului.

Cele mai importante localuri din Haapsalu sunt: Central, un restaurant situat in centrul orasului; Haapsalu, primul restaurant aparut in aceasta regiune; Wiigi Kohvik, o cafenea situata pe malul lacului; Pizza Grande, locul unde se prepara aproape orice sortiment de pizza din toate bucatariile lumii.