Ghid turistic Paldiski

Recomandat pentru: biserici, cascada, istorie

Despre Paldiski

In Harju din nord vestul Estoniei, pe peninsula Pakri, cu iesire la Marea Baltica, intalnim cel mai important oras port din punct de vedere istoric si comercial din tara, Paldiski. Acesta se intinde pe o suprafata mica de teren, de aproximativ 35 de kilometri patrati si are aproximativ 5.000 de locuitori.

Paldiski a ajuns foarte cunoscut in tara si peste hotare, datorita faimei suedezului Ragervik, care a initiat aici, in secolul al XVIII-lea, o baza militara sovietica. Atunci, denumirea orasului era data de rusi - Portul Baltic. Abia in anul 1933, orasul si-a luat denumirea de Paldiski.

Istoria spune ca in jurul anului 1962 regiunea era folosita pentru experimentele submarinelor rusesti, devenind o importanta baza militara pentru sovietici. Atunci orasul a castigat o avere, prosperand datorita sovieticilor care au angajat peste 16.000 de persoane. Un reactor nuclear rusesc a fost gazduit aici pana in anul 1962. Cladirile militare construite aici au fost abandonate definitiv in anul 1999, ca urmare a destramarii Uniunii Sovietice.

Prosperitatea orasului Paldiski este determinata si de prezenta, in numar mare, a centralelor eoliene. Vechiul "Pentagon in miniatura" a fost daramat in anul 2006 si in locul acestuia s-a construit cel mai modern parc din oras. Pe cat este de mic orasul, pe atat este de plin de istorie, de monumente culturale. Unele dintre cele mai importante obiective turistice din Paldiski sunt: Biserica Sfantul Nicolae, Biserica Evanghelista Luterana, Biserica Penticostala, Biserica Metodista, monumentul de comemorare a sculptorului Amandus Adamson, cel mai inalt far din Estonia etc. Cele mai importante atractii turistice de profil militar de aici sunt vechea cazarma si adaposturile pentru rachete.

Paldiski nu dispune de un numar important de facilitati de cazare. Vizitatorilor le este recomandat sa includa orasul-port ca un simplu punct de oprire in itinerariile lor estoniene. Astfel, se pot rezerva camere in Tallinn si efectua excursii de 1-2 zile de-a lungul litoralului Golfului Finlandei.

Paldiski