Cum se ajunge in Etiopia

Calatoria cu avionul in Etiopia

Addis Ababa Bole International Airport (ADD) este cel mai important aeroport din Etiopia si deserveste capitala Addis-Ababa, fiind situat la 65 km distanta de centrul orasului. Aici opereaza si compania nationala de zbor, Ethiopian Airlines, care face legatura intre capitala etiopiana si restul tarilor africane, dar are si destinatii in Asia si Europa, fiind al treilea mare aeroport de pe continentul african. Aeroportul dispune de zone de lounge pentru pasagerii liniei nationale dar si zona VIP pentru cei de la cursele companiilor internationale. Companii precum Turkish Airlines (Istanbul) si KLM (Amsterdam) au zboruri regulate cu aceasta destinatie.

Un alt aeroport international, pe care opereaza zboruri doar compania Ethiopian Airlines, cu destinantia Addis–Ababa, Dijbouti, Godi si Kabri-Dar, este Aba Tenna Dejazmach Yilma International Airport (DIR), situat in estul tarii, la doar 5 km de centrul orasului Dire Dawa.

Calatoria de la Bucuresti la Addis-Ababa este destul de solicitanta, avand in vedere ca se face o escala de aproape 20 de ore in Istanbul.

Calatoria cu autocarul in Etiopia

In Etiopia exista numeroase companii care ofera servicii de transport cu autobuzul, intre marile orase. Exista si autobuze gestionate de autoritatile locale, unde puteti face rezervarea biletului in avans. Autobuzele publice nu respecta foarte strict orele de plecari/sosiri, iar cele apartinand companiilor private pleaca in cursa imediat ce s-au ocupat toate locurile. In Etiopia este interzis, prin lege, calatoria in picioare a pasagerilor, in autobuzele care circula de distante lungi, nu au voie se circule pe timpul noptii, ceea ce poate fi considerata o masura suplimentara de siguranta pentru calatori. In general, autobuzele care fac legatura intre marile orase au programate plecari la primele ore ale diminetii, asa incat este bine sa fiti in statie la rasaritul soarelui, daca nu vreti sa ratati cursele. Puteti rezerva biletele in avans sau le puteti achizitiona in ziua plecarii, din statie. In general, pretul biletului este calculat in functie de distanta parcursa.

Autobuzele cele mai moderne apartin companiilor Selam Bus si Sky Bus. Acestea acopera rutele cele mai importante, respectiv de la Addis-Ababa la Jimma. Statia autobuzelor Selam se gaseste in apropierea Pietei Meskel si au plecari la primele ore ale diminetii, in timp ce Sky Bus se afla in apropierea Hotelului Taitu, iar autobuzele lor pleaca in cursa dupa orele pranzului. Ar fi ideal sa faceti rezervarea cu maximum doua zile in avans.

Microbuzele sunt o varianta de trasport foarte intalnita atat in marile orase cat si in zonele rurale. Acestea au statii comune cu ale autobuzelor, dar nu opresc decat daca i-ati semnalat soferului intentia dvs de a cobora sau urca. Biletul pentru calatoria cu microbuzul este mai scump decat cel pentru autobuz, dar aveti avantajul de a ajunge mai repede la destinatie.

Taxiurile nu sunt prevazute cu aparate de taxat, motiv pentru care este bine sa stabiliti cu soferul costul cursei inainte de a va urca in masina. Un mijloc de transport local, numit Gari (un fel de caleasca trasa de cai) este mijlocul de tranport ideal in marile orase, deoarece este foarte ieftin, interesant si dispune de doua locuri.

Calatoria cu trenul in Etiopia

Momentan, calatoria cu trenul este indisponibila in Etiopia, desi exista o cale ferata care face legatura intre Addis-Ababa si Djibouti. Singurul tren care acopera aceasta ruta circula odata la 3 saptamani. Calatoria cu trenul s-ar putea dovedi o experienta interesanta, deoarece presupune traversarea desertului in aproximativ 16 ore.

Calatoria cu masina in Etiopia

Inchirierea autoturismelor in Etiopia implica preturi destul de ridicate si daca tot intentionati sa parcurgeti tara pe cont propriu, ar fi bine sa apelati la seriviciile unui sofer care sa cunoasca drumurile bine si care sa va fie si ghid in calatoriile dvs. in aceasta tara. Asigurati-va atunci cand inchiriati masina ca aceasta se afla intr-o stare tehnica corespunzatoare. De asemenea, obisnuiti-va sa verificati constant nivelul de benzina din rezervor si sa faceti plinul ori de cate ori aveti ocazia. Aici, pentru 1 L benzina achitati 1.16USD, iar pentru 1 L motorina achitati 1.00 USD.

Vitezele maxime admise sunt de 50 km/h in orase si 150 km/h in afara oraselor. Pietonii si animalele sunt prezente constante pe carosabil, asa incat sa recomanda turistilor sa conduca cu atentie sporita si sa evite circulatia pe timpul noptii, din cauza lipsei iluminatului nocturn si a starii precare a drumurilor.

Etiopia este considerata una dintre tarile cu cea mai ridicata rata de accidente auto. Semnalizarea rutiera este aproape absenta, iar acolo unde exista, localnicii tind sa o ignore. Starea deficitara a drumurilor contribuie si ea la rata ridicata de accidente. Este obligatorie purtarea centurii de siguranta, iar pentru a conduce autoturismul aici, turistii romani au nevoie de permis de conducere local, care se elibereaza in baza celui romanesc, fara sustinerea altor examene suplimentare, cu o valabilitate de doi ani.