Carnavalul din Venetia

Data eveniment: 04.03.2023

Carnavalul are origini antice, iar radacinile sale pot fi urmarite pana la sarbatorile latine ale Saturnaliilor si sarbatorile grecesti ale cultului dionisiac, care celebrau inceputul primaverii. Desi pot fi urmarite pana in timpurile pagane, carnavalurile asa cum le cunoastem noi au aparut in Europa, odata cu aparitia crestinismului ca un festival care precede Postul Mare, fiind sarbatorit in multe tari romano-catolice inainte de acesta.

Cuvantul carnaval (carnevale), provine probabil din latinescul carnem levare sau carnelevarium, care inseamna a lua sau a scoate carnea, aluzie la rigorile Postului Mare, patruzeci de zile inainte de Pasti, in timpul carora carnea si placerile trupului sunt interzise.

Carnavalul de la Venetia este, fara indoiala, unul dintre cele mai renumite si fermecatoare festivaluri din lume, atragand nenumarati turisti. Traditia carnavalului a inceput in 1162, cand Venetia fiind o mica dar puternica republica, Repubblica della Serenissima, l-a invins pe Ulrico, Patriarhul de Aquileia, si a comemorat victoria prin sacrificarea unui taur si a 12 porci in Piazza San Marco. Aceasta sarbatoare a crescut treptat in importanta, iar in 1268 utilizarea mastilor a fost pentru prima data mentionata intr-un document.

In timpul perioadei de carnaval, se pare ca fiecare exces era permis si faptul ca toata lumea purta masti parea sa aboleasca toate diviziunile sociale. Mastile au fost intotdeauna un element central al carnavalului venetian. Mastile venetiene au o lunga istorie in a proteja identitatea purtatorului in timpul activitatilor promiscue sau decadente. Manufacturate timp de secole in Venetia, aceste masti distinctive erau salbatic decorate cu blana, pietre pretioase, stofa sau panglici.

Carnavalul din Venetia

Masca tipica a fost Bauta, o masca alba acoperind jumatatea de sus a fetei, purtata cu o mantie si o palarie neagra cu trei varfuri (tricorn). Aceasta masca a fost foarte populara in Venetia si a fost purtata atat de femei cat si de barbati, deoarece conferea un anonimat complet si permitea purtatorului sa manance si sa bea fara a fi nevoit sa scoata masca.

Incepand de la mijlocul secolului al VII-lea Carnavalul de la Venetia a devenit cea mai celebra festivitate in intreaga Europa. Oamenii participau la balurile mascate private si publice, in timp ce petrecaretii mascati de toate varstele invadau zonele unde muzica si dansul nu conteneau aproape zi si noapte.

Carnavalul a disparut practic atunci cand trupele lui Napoleon au pus capat Republicii venetiene in 1797. Petrecerile au disparut timp de aproape doua secole, inainte de a fi reinviate in anii ‘70, atunci cand locuitorii au iesit pe strazi si in piete pentru sarbatori improvizate.

Carnavalul de astazi se limiteaza la cele zece zile care preced Postul Mare. Evenimentul cuprinde concerte, teatru, circ, balet, baluri mascate, procesiuni istorice precum si spectacole de moda. De dimineata devreme si pana seara tarziu, exista grupuri de personaje costumate cu minutiozitate care se plimba pe strazi si pozeaza pentru fotografi.

Data: 22 februarie – 4 martie
Pret: intrare libera
Locul desfasurarii: Piata San Marco si alte numeroase locatii din VenetiaEvenimente viitoare din Venetia08 Sep
Festivalul de Film de la Venetia
Binecunoscutul festival de film din Venetia este anual si atrage numeroase personalitati si staruri care coboara de pe ambarcatiunile lor pentru a se bucura...
Detalii
08 Sep
Balurile Anuale de la Londra
Balurile anuale au loc in minunatul decor al Salii Royal Alvert din Londra si fac parte din vara britanica la fel de mult ca si Wimbledon-ul sau Cupa Angliei....
Detalii
08 Sep
Festivalul Mayor's Thames de la Londra
Un festival acvatic, organizat pe Tamisa, intre podurile Blackfriars si Westminster, care tine un weekend, incheindu-se cu o procesiune cu lumanari si...
Detalii
09 Sep
Festivalul Tanotango din Napoli
Un festival care combina aroma culturii si traditiei din doua mari orase, Napoi si Buenos Aires, este Tanotango. Denumirea este o combinatie de termeni,...
Detalii

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Carnavalul din Venetia