Ghid turistic Angeles

Recomandat pentru: golf, cazinou, izvoare termale, viata de noapte, baruri, gastronomie

Despre Angeles

Orasul Angeles este localizat in provincia Pampagna, ce apartine regiunii Central Luzon din Filipine. Populatia acestui oras depaseste 300.000 de locuitori, conform recesensamantului din anul 2010, si, in prezent, este o destinatie turistica din ce in ce mai populara si mai apreciata. Numele acestui oras are la baza denumirea din spaniola: "El Pueblo de los Angeles" (Orasul Ingerilor), care cinsteste patronii acestui oras, Sfintii Ingeri Pazitori, si numele fondatorului sau, Angel Pantaleon de Miranda.

De-a lungul timpului, economia orasului Angeles a trecut prin mai multe etape de declin. Cel mai semnificativ a fost afectata in anul 1991, atunci cand eruptia vulcanului din Muntele Pinatubo a dus la retragerea bazei militare americane din acea zona care, la momentul respectiv, reprezenta un punct de sprijin in economia intregii regiuni. Insa, in anul 1993, dupa o curatare si o indepartare totala a cenusii vulcanice, baza americana s-a reinstalat sub numele de Zona Economica Speciala Clark (CSEZ). Aparitia CSEZ a ajutat la crearea de noi locuri de munca si la sporirea veniturilor cetatenilor. Infrastructura aerodromului a fost imbunatatita si a fost conceputa pentru un aeroport ce avea sa devina primul din tara si, in urmatorii cinci ani, avea sa se califice in primele cinci aeroporturi cele mai moderne din Asia. In prezent, orasul Angels si zona Clark reprezinta punctul central din Filipine al afacerilor, aviatiei, industriei si turismului. De asemenea, o alta caracteristica ce contribuie la definirea sa ca locatie turistica este renumele de centru al destinderii, al fitnesului, al divertismentului si al jocurilor de noroc.

Alte aspecte care va vor starni interesul pentru aceasta zona sunt studiile care au aratat transformarea spectaculoasa a orasului Angeles. In anul 2008, un studiu realizat de revista MoneySense a dezvaluit faptul ca orasul Angeles se afla pe locul 15 in topul "Cele mai bune locuri pentru a trai din Filipine". De asemenea, Autoritatea Nationala de Economie si Dezvoltare a incadrat orasul mai sus mentionat in primele 12 zone metropolitane din Filipine. Asadar, este clar faptul ca, in prezent, orasul Angeles se afla intr-o dezvoltare continua si urca in topul oraselor cu un mare potential turistic.

Orasul Angeles este divizat in 33 de Cartierie. Acest lucru contribuie la diversitatea economica si culturala a orasului si la pastrarea renumelui de oras bogat in istorie si patrimoniu, cu cladiri istorice semnificante care infrumuseteaza peisajul urban. Fiecare cartier are specificul sau si se ocupa de un anumit sector economic. De exemplu, cartierul Anunas se concentreaza, in special, pe industria uasoara precum sculptura in lemn. Bilibago, un alt cartier, este zona de divertisment principala din orasul Angeles. Cel mai mare mall din oras este situat in cartierul Malabanas iar districtele Pampang si San Nicolas gazduiesc piata publica a orasului. Piata Pampang Wet este cea mai mare din provincia Pampanga si, adesea, aici vin la cumparaturi oameni din orasele alaturate. De asemenea, din punct de vedere teritorial, cel mai mare cartier din orasul Angeles este Sapangbato si este localizat in apropiere de Zona Freeport Clark.

Din punct de vedere economic, in ciuda numeroaselor provocari la care orasul a fost supus, imbunatatirele se datoreaza trasformarii bazei militare americane in Zona Freeport Clark, acolo unde este localizat Aeroportul International Clark. In anul 2000, administratia locala din orasul Angeles a investit in modernizarea anumitor cartiere, transformandu-le in zone cu restaurante, hoteluri si cazinouri de lux. De asemenea, finisarea anumitor drumuri a dus la imbunatatirea comertului si a transportului. Orasul Angeles mai detine si o ramura a industriei artizanale, producatoare de mobilier, nuci de cocos si brichete din carbune. Totodata, din Angeles se exporta obiecte de artizanat, jucarii, articloe de imbracaminte si de uz casnic si mestesuguri din metal. La dezvoltarea economiei orasului a mai contribuit si stabilirea unui numar de mall-uri. Cele mai importante malluri sunt: SM City-Clark, Robinson's Palace, Jenra Grand, Nepo si Ayala Marquee. In prezent, se afla in desfazurare intiativa de a construi un nou circuit de Formula 1. Daca acest lucru va fi dus la bun sfarsit, in curand, aceasta zona va putea fi gazda unor importante competitii auto internationale si a altor evenimente in acest sens.

Ca orice alt oras important, Angeles nu duce lipsa de obiective turistice care merita cu desavarsire sa fie vizitate. Obiectivele turistice ale orasului constau in biserci, muzee si case memoriale dintre care, unele, sunt foarte vechi si foarte importante din punct de vedere istoric. Una dintre bisericile pe care le puteti vizita este cea a Sfantului Rosario. A fost construita in perioada anilor 1877-1896 si, un lucru foarte interesant este acela ca a fost folosita precum spital militar de catre armata americana, din August 1899 pana in Decembrie 1900. De asemenea, pentru o perioada de timp, curtea bicerici a fost camp de executie a fortelor spaniole pentru doborarea rebelilor filipinezi si a suspectilor. Un alt obiectiv turistic este Casa Ancestrala. Aceasta reprezinta o constructie pitoresca ce poarta reputatia ca a fost ridicata pentru amanta unui preot paroh. In prezent, aceasta constructie, a carei arhitectura antica inca a fost pastrata, a fost impartita in restaurante, tarabe si saloane. Muzeul Ingerilor este printre muzeele preferate ale turistilor si a fost construit in jurul anilor 1922. Acest loc gazduieste activitati culturale precum expozitii de arta, concerte, cursuri de arta si spectacole organizate in cinstea sarbatorilor traditionale. In luna Iunie a anului 2012, Muzeul National din Filipine a declarat Muzeul Ingerilor ca fiind o "Importanta proprietate culturala din Filipine". A fost prima proprietate culturala care a primit o asemenea distinctie.

Daca doriti sa vizitati acest frumos oras din Filipine trebuie sa stiti ca aici exista doua tipuri de clima: un sezon uscat din Noiembrie pana in Aprilie si un sezon umed din Mai pana in Octombrie. Insa, acest lucru nu trebuie sa fie un impediment, deoarece in amebele sezoane, orasul Angeles va reprezenta o destinatie minunata de vacanta. Pe langa numeroasele obiective turistice pe care le puteti vizita mai exista si sarbatorile traditionale care sunt celebrate prin spectacole minunate la care puteti lua parte. Asadar, orasul Angeles poate reprezenta o optiune de locatie turstica in care sa petreceti o minunata vacanta cu cei dragi voua.

Angeles