Ghid turistic Tabaco

Despre Tabaco

Orasul Tabaco este unul dintre cele trei orase componente ale provinciei Albay, alaturi de Legazpi si Ligao. Partea continentala a orasului se invecineaza cu orasul Malinao in nord, orasele Polangui si Oas la vest, Ligao la sud-vest si Malilipot la sud-est. In sudul orasului se poate vedea vulcanul Mayon, ce este in acelasi timp si cel mai activ din Filipine. Tabaco este unul dintre cele opt orase care detin o mica parte din vulcan, acesta din urma fiind impartit intre ele.

Dupa ultimul recensamant din anul 2007, Tabaco este clasificat a fi un oras de clasa a 4-a, ingloband o populatie de 125.000 de locuitori. Primii locuitori ai orasului s-au stabilit de-a lungul litoralului si s-au angajat in activitati de pescuit si agricultura. In urma atacurilor necontenite ale luptatorilor Moro, locuitorii orasului Tabaco s-au refugiat catre San Carlos sau San Vicente.
In anul 1881, un taifun groaznic denumit Baguiong Oguis, a adus haos asupra orasului. Acesta a fost urmat apoi de catre cea mai mare eruptie a vulcanului Mayon din anul 1814, eruptie ce a revarsat in zonele de jur numai piatra si cenusa. Aceste doua mari catastrofe naturale au afectat foarte mult casele localnicilor, insa si terenurile din zona.

Americanii au sosit in zona in jurul anilor 1900 sub comanda colonelului Walter Howe. In ciuda eforturilor armatei locale, americanii au preluat controlul orasului, datorita armatei bine instruite si a armamentului superior. Restabilirea pacii dupa cel de-al doilea razboi mondial a condus la incercarile localnicilor de a-si reconstrui viata, iar in anul 1946, Filipine a castigat independenta.

Climatul orasului Tabaco este caracterizat printr-un sezon uscat de-a lungul anului, exceptand perioada dintre lunile noiembrie – ianuarie , cand au loc precipitatii abundente. Temperatura medie anuala este de 26 grade Celsius, iar umiditatea ajunge pana la 80 %. Luna februarie este cea mai rece, inregistrand valor ce ajung la 21 de grade Celsius, spre deosebire de luna Mai, in care se inregistreaza cele mai ridicate temperaturi ce pot ajunge pana la 27grade Celsius.

Din punct de vedere economic, orasul Tabaco se bazeaza in principal pe sectorul primar, insemnand agricultura. Marile culturi specifice orasului sunt : cacao, porumb, orez, nuci de cocos sau chiar abaca. In prezent, orasul a inceput sa-si dezvolte foarte mult zone portuara, datorita comertului practicat in zona.

Tabaco