Informatii utile Finlanda

Date generale


Capitala: Helsinki
Moneda: Euro (EUR)
Limba oficiala: Finlandeza, Suedeza
Fus orar: GMT 02:00
Religie: Crestini (81.6%), Alte religii (18.4%)

Finlanda este recunoscuta pentru


puncte de interes
arhitectura
muzee
atractii inedite
cladiri istorice
cultura

Programul magazinelor si bancilor din Finlanda

In orasele mari, magazinele sunt in general deschise intre orele 9:00 – 17:00, cu program prelungit joi seara. In Helsinki, multe magazine sunt deschise pana la orele 21:00 in timpul saptamanii si pana la 18:00 sambata. Magazinele alimentare mai mari sunt deschise, in general, intre 9:00 – 20:00 in timpul saptamanii si intre 9:00 – 16:00 sambata. Singurele localuri deschise intr-adevar pana tarziu se afla in tunelul de sub gara din Helsinki, fiind deschise intre 10:00 – 22:00 in timpul saptamanii. Magazinele mai mari de cumparaturi, cum sunt Stockmann si cele din complexul comercial Forum din Helsinki, sunt deschise intre 9:00 – 20:00 in timpul saptamanii, iar sambata intre 9:00 – 17:00. Bancile sunt deschise intre 9:15 – 16:15, de luni pana vineri. Unele birouri de schimb valutar sunt deschise pana mai tarziu, mai ales in punctele de calatorie cum sunt aeroporturile sau porturile mari.

Numele de urgenta in Finlanda

Numarul national de urgenta (112), Politie (10022), Doctori la domiciliu Helsinki (0400 – 414 350), Servicii dentare de urgenta (736 166)

Birouri de informatii turistice in Finlanda

Finlanda dispune de peste 50 de birouri principale de informatii turistice, marcate cu „i”. Vara birourile turistice rasar de-a lungul porturilor si lacurilor, acolo unde este necesar. Orice informatii despre Finlanda sunt disponibile la Biroul Finlandez de Turism.

Taxiurile in Finlanda

In centrul orasului Helsinki si al altor orase mari, precum si in aeroporturile mai importante, in gari si statii de autobuz sunt parcari pentru taxiuri. In plus, cartile locale de telefon includ o lista cu numerele celui mai apropiat dispecerat.

Reguli de circulatie in Finlanda

Drumurile din Finlanda nu sunt foarte aglomerate din cauza traficului, desi sunt foarte utilizate intre capitala si provincie in zilele de vineri si duminica, pe perioada sezonului estival. Nu sunt numeroase soselele cu mai multe benzi. Majoritatea au doar doua benzi de circulatie. Fiti atenti la indicatoarele de circulatie care arata zone populate de elani si reni. Pentru a conduce masina in timpul iernii, se recomanda utilizarea pneurilor cu lanturi, intre noiembrie si martie, acestea fiind indicate in special in luna decembrie. Masinile straine care intra in Finlanda trebuie sa poarte un indicator al tarii respective. In majoritatea cazurilor, asigurarea proprie cu carte verde este suficienta in Finlanda, dar verificati inainte pentru a fi siguri.

Conduceti pe partea dreapta, depasiti pe stanga. Toate autovehiculele trebuie sa utilizeze farurile in afara zonele urbane. In alte zone, farurile trebuie aprinse seara si noaptea, dar si in timpul vremii nefavorabile. Centura este, de asemenea, obligatorie. Masinile care circula din dreapta au prioritate. Limitele de viteza sunt indicate si variaza intre 30 km/h in zonele unitatilor de invatamant si 100 km/h pe autostrazi.

Servicii postale in Finlanda

Oficiile postale sunt deschise intre orele 9:00 – 17:00. Serviciile oferite includ timbre, posta recomandata si postrestant. Daca oficiile postale sunt inchide, exista afara automate de timbre, dar si in gara. Introduceti monedele necesare si veti primi echivalentul in timbre.

Cand este indicat sa mergeti in vacanta in Finlanda

Temperaturi medii lunare in Finlanda