Ghid turistic Aix En Provence

Recomandat pentru: muzee, cultura, galerii de arta, situri religioase, arta, expozitii, lacasuri de cult

Despre Aix En Provence

Orasul Aix-en-Provence se afla in sud-estul Frantei, langa Marsilia si apartine de regiunea Proventa – Alpi – Coasta de Azur. Se bucura de o istorie ampla si interesanta. In trecut a fost capitala regiunii din care face parte, dar la sfarsitul secolului XVIII si-a pierdut acest statut, ramanand totusi unul din cele mai mari si frumoase orase ale Frantei. Aix-en-Provence este un centru universitar, mai bine de un sfert din populatie fiind reprezentata de studenti. Totodata, Aix-en-Provence este si un centru artistic si cultural, gazduind anual numeroase festivaluri ce atrag un numar mare de turisti (Festivalul Zic Zac, Festivalul de arta si muzica lirica, Festivalul Aix-en-Provence, Festivalul de opera).

Orasul are o vechime de peste 2000 de ani, fiind infiintat in 123 i.Hr. si avand origini romane. Se bucura de un cadru natural prietenos si atractiv, dominat de muntele Sainte Victoire ce ofera turistilor un peisaj spectaculos, si completat de fantanile arteziene cu apa termala. Mai mult, orasul este impanzit cu astfel de fantani, minutios realizate, adevarate opere de arta. Cea mai cunoscuta este La Fontaine des Quatre Dauphins, care dateaza inca din secolul XVII.

Aix en Provence este un oras tipic frantuzesc, sofisticat, cu alei pietruite si numeroase cladiri istorice care ii dau un aspect de epoca. In acest cadru se afla o multime de monumente si obiective turistice, de la muzee la biserici si manastiri. Dintre numeroasele muzee din Aix-en-Provence enumeram: Musée Granet (aici puteti vizita lucrarile marelui artist Paul Cézanne, dar si numeroase obiecte de arta si descoperiri arheologice), Musée de Tapisseries (unde puteti vedea o impresionanta colectie de tapiterii), Musée du Vieil Aix (unde cei interesati pot afla lucruri noi despre istoria, traditiile si trecutul acestui oras, care sunt expuse aici pentru turisti intr-un mod atractiv).

O atractie pentru turisti si un punct de intalnire pentru localnici este bulevardul Cours Mirabeau. O esplanada strajuita de arbori masivi, loc de promenada atat pentru localnici cat si pentru vizitatori, Cours Mirabeau imparte orasul in doua, urmand vechea linie a zidurilor acestuia. Pe de o parte si de alta a strazii se afla magazine unde va puteti incanta privirile, dar si mici terase si cafenele primitoare. Tot aici se afla si binecunoscuta braserie Deux Garçons, veche de mai bine de doua secole, care a gazduit de-a lungul timpului numerosi oameni de cultura ai Frantei precum Zola sau Cezanne.

Pe langa prestigiul de oras universitar, orasul Aix-en-Provence se distinge prin numarul mare de cladiri de epoca, care pastreaza nestearsa patima timpului. Primaria orasului (Hotel de Ville) insasi este un exemplu in acest sens, datand din secolul XVII. Fiind un edificiu in stil clasic, detine si o biblioteca valoroasa, ce cuprinde o serie de manuscrise importante. Un alt exemplu poate fi fosta Bursa de Cereale (Halle de Grains), care-si desfasura activitatea intr-un edificiu proiectat de vestitii frati Vallon, in secolul XVIII.

Asadar, obiectivele turistice nu lipsesc din Aix-en-Provence. Un oras primitor si plin de cultura, de arta, este destinatia perfecta pentru un voiaj de relaxare, dar si pentru unul cultural. Daca nu doriti aici un sejur mai lung, puteti sa rasfoiti ofertele de cazare Marsilia si face, de acolo, o excursie de o zi.

Aix En Provence