Ghid turistic Alpii Maritimi

Despre Alpii Maritimi

Situati in sud-vestul Alpilor, la granita Frantei cu Italia, Alpii Maritimi sunt strabatuti de raurile Roya, Verdon si Var, distingandu-se prin peisaje montane deosebite, piscuri semete si altitudini ametitoare. Cel mai inalt varf, Punta dell'Argentera, are 3290 metri, fiind urmat de Mont Tinibras (3032 metri) si Cima dei Golas (3135 metri).

Principalele activitati pe care le puteti intreprinde in aceasta zona mirifica a Frantei sunt legate de schi, iar la cativa kilometri de partie va puteti delecta cu peisajul inedit al versantilor abrupti care se revarsa in mare, facand plaja, sau inotand in apele Mediteranei. De la Col de Tende la Ubaye se intinde vestitul parc Mercantour, o rezervatie naturala ce cuprinde o multime de specii de animale si plante specifice zonei. Zona este cu mult mai atractiva avand in vedere proximitatea de Coasta de Azur, atat de Nisa, cat si de localitatea San Remo din Italia.

Parcul Mercantour a fost deschis in 1979, iar de atunci inregistreaza impresionantul numar de 800.000 de vizitatori pe an. Nu mai putin de 600 de kilometri de trasee montane marcate asteapta pasionatii de drumetii si iubitorii de natura. Zona centrala a rezervatiei este nelocuita, intinzandu-se pe 685 de kilometri patrati de natura in starea ei neantropizata, salbatica, deci spectaculoasa. Aceasta este inconjurata de aproximativ 30 de sate de munte tipice, cu un aspect rural imbietor. Crestele spectaculoase ale Alpilor Maritimi, formele de relief de eroziune glaciara (vai adanci si circuri), sunt insufletite de sute de specii de plante si de animale. O atractie a parcului o constituie lacul Lauzainer si valea glaciara in forma de U, aflat la o altitudine de 2284 de metri.

Muntele Bego, aflat pe Valle des Marveilles, in Alpii Maritimi, se distinge prin dificultatea traseului pe care zeci de turisti se avanta pentru a vedea cele 37.000 de petroglife misterioase. Ilustrand arme, animale, siluete umane si alte simboluri inca nedescifrate, acestea dateaza inca din epoca bronzului. Totusi, trebuie mentionat ca unele trasee marcate sunt destul de dificile, si necesita un echipament bine pus la punct. Turistilor li se recomanda sa opteze pentru plimbarile prin vaile impadurite, ceva mai accesibile, in cazul in care nu au experienta si echipamentul necesar escaladarii piscurilor abrupte.

Alpii Maritimi gazduiesc peste 2000 de specii de plante si flori, dintre care mai bine de 200 sunt destul de rare, si protejate prin lege. In ceea ce priveste fauna, exista o mare varietate de animale care cutreiera muntii impaduriti, printre care si animale de talie mare, precum porcul mistret, ibexul sau muflonul.

Asadar, este de la sine inteles ca Alpii Maritimi constituie o zona de o frumusete rara a Frantei, care imbie turistii sa experimenteze macar pentru cateva zile viata in comuniune cu natura in starea ei pura, inca nealterata. Legile protejeaza strict aceasta zona, francezii militand pentru protejarea cadrului natural deosebit de care se bucura tara lor. Turistii pot gasi cu usurinta cazare la schi in zona Alpilor Maritimi, in general in satele montane de la poalele muntilor, destul de bine dezvoltate din punct de vedere turistic. Cu o atmosfera imbietoare, pasnica si relaxanta, aceasta zona a Frantei se bucura de prestigiu la nivel european, si constituie o destinatie perferata de iubitorii de natura, dornici sa-si reincarce bateriile intr-o vacanta deosebita.

Alpii Maritimi