Ghid turistic Avignon

Recomandat pentru: muzee, arhitectura, arta, atractii inedite, situri religioase, cultura, galerii de arta

Despre Avignon

Parte a regiunii Provence-Alpi-Coasta de Azur, orasul Avignon se afla pe malul stang al Ronului, in sudul Frantei, si este un important centru istoric inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO inca din anul 1995. Supranumit si Orasul Papal, datorita prezentei autoritatii papale din 1309 pana in 1423, Avignon este unul din putinele orase franceze care pastreaza patima timpului nestearsa, prin centrul vechi istoric, bastioanele si palatul papal, aleile pavate si cladirile declarate monumente istorice. Din acest considerent si nu numai, Avignon a primit si prestigiosul titlu de capitala europeana in anul 2000.

Orasul se bucura de o mare popularitate in randul turistilor europeni, ajungand la impresionantul numar de 4 milioane de turisti pe an. Acest fapt se datoreaza si festivalului d’Avignon, vitrina artistica si culturala care a depasit de mult frontierele Frantei. Aici se desfasoara si alte evenimente culturale de acest tip, cum ar fi Festivalul de Teatru sau cel de Film.

Avignon pastreaza vestigii valoroase, precum bastioanele ce il inconjoara, ce dateaza inca din secolul al XIV-lea. Acestea sunt lungi de aproximativ 4 kilometri si sunt flancate de 39 de turnuri, si de santuri care astazi sunt amenajate ca parcari subterane, avand in trecut rolul de aparare si supraveghere a locuitorilor si a orasului impotriva atacurilor inamice. Acestea nu sunt cele mai vechi vestigii ale orasului, care pastreaza si ramasite din epoca romana, din secolul I. Printre acestea, se numara Arcul de Triumf, Place de l’Horologe (vechiul forum), un templu vechi, si alte fortificatii.

Palatul Papal se afla in centrul orasului si este un monument emblematic al orasului. Este cel mai mare edificiu gotic medieval, si a fost construit intre 1335 si 1352. Primind in jur de 650.000 de vizitatori pe an, Palatul se inscrie printre primele 10 cele mai vizitate monumente din Franta. Pe langa grandoarea constructiei, datorita ambiantei pe care o ofera, calitatilor arhitecturale si dimensiunilor, palatul gazduieste in mod regulat o serie de expozitii de pictura, sculptura, fotografie si alte manifestari culturale, la care pot participa si turistii.

Primaria orasului isi are sediul intr-o cladire neoclasica, datand din secolul XIX. Avignon gazduieste si o sinagoga, construita in secolul XVIII, somptuos decorata, si proiectata de celebrul arhitect Jean-Baptiste Franque. In ceea ce priveste muzeele, se remarca Hôtel de Caumont care gazduieste colectia Laumbert, Palatul Roure, Casa Jean Vilar, Muzeul Angladon, Muzeul Louis-Vouland si Mont-de-piété. Podul Saint-Bénezet este o alta constructie emblematica a orasului, datand inca din secolul XII. In trecut, acesta lega Avignon de Villeneuve si constituia singura modalitate de a traversa Ronul. Din cele 22 de arcuri, astazi se mai pastreaza doar 4.

Orasul Avignon este o locatie unica, o destinatie preferata de un numar mare de turisti, unul din cele de mai importante centre turistice ale Frantei. Gazduind numeroase obiective turistice si un patrimoniu valoros, orasul are o oferta vasta (istorie, muzica, arta, cultura, folclor), satisfacand chiar si cele mai pretentioase gusturi in materie de destinatii de vacanta.

Avignon