Ghid turistic Bordeaux

Recomandat pentru: puncte de interes, plimbari in aer liber, cultura, muzee, situri religioase, arhitectura, atractii inedite

Despre Bordeaux

Un oras scaldat de apele raului Garonne, Bordeaux se afla in departamentul Gironde, in sud-vestul Frantei si este unul dintre cele mai mari porturi din intreaga tara. Asezamantul este unul metropolitan, intrucat in el traiesc aproximativ un un milion de oameni, ceea ce face din Bordeaux al saselea oras din Franta. In acelasi timp, orasul este si capitala regiunii Aquitania.

Despre Bordeaux trebuie sa stiti ca este cel mai mare centru comercial din lume atunci cand vine vorba de vinuri. El este si gazda unui targ foarte important in domeniu, Vinexpo. Anual, domeniul vinului aduce 14,5 miliarde de euro zonei. Nici nu e de mirare, caci Bordeaux produce vin aici inca din secolul al VIII-lea, ceea ce transforma orasul intr-unul cu traditie. Strugurii sunt cultivati cu multa grija in peste 116.000 de hectare: ei au peste 57 de nume si exista peste 10.000 de producatori.

Un lucru impresionant este ca in Bordeaux, in fiecare an, se produc aproximativ 960 de milioane de sticle de vin, multe dintre acestea avand preturi pe masura calitatii. Veti putea gusta atat din vinuri albe, cat si din cele rosii. Cele din urma sunt facute in general din struguri Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec, iar un soi mai rar este Carmenere. Vinul alb este realizat din Sauvignon Blanc, Semillon si Muscadelle. Regiunea, impreuna cu orasul Bordeaux, sunt cunoscute in special pentru numarul incredibil de mare de cereri care ajung aici!

Bordeaux nu a fost locuit intotdeauna de catre francezi. In jurul anului 300 i.Hr. se spune ca aici s-ar fi asezat un trib celtic, care se numea Burdigala, probabil de origine aquintiana. Astazi, raul care scalda sudul asezamantului inca se numeste Bourde. Mai apoi, in 60 i.Hr., orasul a cazut in mainile romanilor, iar apoi, in 276 d.Hr. a fost cucerit de vandali. Orasul a inceput sa infloreasca frumos catre ceea ce este astazi abia sub ducii de Vasconia, iar rezultatele au dus la o destinatie turistica aparte, dar si la un centru comercial important.

Locatia este una deosebita: Bordeaux se afla aproape de coasta europeana a Atlanticului, fiind in sud-vestul Frantei si in nordul regiunii Aquitaine. Distanta dintre Bordeaux si Paris este destul de mare, de aproximativ 500 de kilometri. Asezamantul este despartit de raul Garonne, ducand la o separare intre malul drept in est si malul stang in vest. Daca e sa ne luam dupa istorie, constantam ca cel de-al doilea mal este mult mai bine dezvoltat si organizat.

Cand vine vorba insa de obiective turistice, orasul Bordeaux este generos si atragator. El este vazut ca Orasul Istoriei si al Artei, fiind inscris pe lista patrimoniului universal UNESCO. Aici veti putea gasi una dintre cele mai impunatoare cladiri ale secolului al XVIII-lea: Marele Teatru. Coloanele Girondine, Aleile Tourny, Podul de piatra, Catedrala Sfantul Andrei, Turnul Pey-Berland - acestea sunt doar cateva dintre cele mai importante obiective turistice pe care trebuie sa le vedeti in Bordeaux.

Pentru doritorii de cumparaturi, e bine de stiut ca orasul este foarte darnic si din acest punct de vedere: chiar in centru exista strada Sfanta Caterina. Aceasta se intinde pe 1,2 kilometri si este plina de restaurante, cafenele si magazine, fiind una dintre cele mai lungi strazi de cumparaturi din Europa. Incepe la Piata Victoriei si se termina aproape de Marele Teatru. Nu ezitati sa veniti in Bordeaux: orasul intruneste toate conditiile pe care le-ar putea avea orice turist!

Bordeaux