Cum se ajunge in Franta

Calatoria cu avionul. Aeroporturi in Franta

Aeroportul Bordeaux este situat la 12 km de Bordeaux. Compania Jet'Bus opereaza un serviciu din centrul orasului Bordeaux la aeroport (durata calatoriei: 40 de minute). Autobuzele pleaca la fiecare 30-45 de minute. Exista, de asemenea, un serviciu de autobuz local, Liane 1, care serveste statia de tramvai Mérignac si apoi la centrul orasului. Mai mult de 50 taxiuri sunt intotdeauna disponibile la aeroport. Companii includ Taxi Mérignac, Taxi Girondins si Taxis Télé.

Exista o banca la nivelul Plecari al Terminalului B. Un birou de schimb este de asemenea disponibil. ATM-urile sunt situate in Terminalul B. Exista un oficiu postal la nivelul Plecari al Terminalului A. Aeroportul are o serie de baruri si restaurante in toate terminalele. Magazine pot fi gasite in toate cele trei terminale, si includ chioscurile de ziare, un magazin de cadouri si o parfumerie. Exista, de asemenea, un magazin duty-free din zona de plecare internationale a Terminalului A si in noul Terminal Billi.

Lyon-Saint Exupéry Airport este situat la 24 km est de centrul orasului Lyon. O serie de servicii de transport cu autobuzul leaga aeroportul la o serie de statiuni montane si orase din regiunea Rhône-Alpes. Birourile de bilete sunt situate in zona centrala. O statie de taxi se afla in fata Terminalului 1. Taxiurile functioneaza 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana.

Facilitatile includ un birou de schimbare si un oficiu postal in cladirea centrala. Exista, de asemenea, o masina automata de schimb valutar in Terminalul 1. ATM-uri pot fi gasite de-a lungul aeroport. Wi-Fi este disponibil in toate zonele publice si exista un fax si o masina de fotocopiere la punctul de informare principala in holul central, vis a vis de oficiul postal. Barurile se afla in ambele terminale si restaurante in cladirea centrala. Magazinele includ chioscurile de ziare, o librarie, un magazin de jucarii, un bijutier, un magazin de haine si un magazin care vinde produse regionale. Duty-free este de asemenea disponibil.

Aeroportul Marseille Provence este situat la 25 km nord-vest de Marsilia. Exista autobuze de transfer de la aeroport catre gara Marsilia St Charles (timpul de calatorie: 20-30 minute; tariful: 8,50 €). Taxiurile sunt disponibile zilnic 24 de ore; tariful pentru centrul orasului Marsilia este de aproximativ 45 € in timpul zilei si 60 € pe timp de noapte, iar durata calatoriei este de aproximativ 20 de minute. ATM-uri si un birou de schimb pot fi gasite in terminale.

Nice Côte d'Azur Airport este situat la 7 km vest de Nisa. Exista o multime de autobuze de conectare Nice Côte d'Azur Airport cu destinatii din intreaga regiune Coasta de Azur. Taxiurile sunt disponibile 24 de ore pe zi; tarifele pana in centrul orasului Nisa sunt cuprinse intre 22 - 30 € in timpul zilei si 27 - 32 € pe timp de noapte. Transferul cu elicopterul la Monaco, Cannes si Saint-Tropez este, de asemenea, disponibil.

Nice Côte d'Azur Airport are banci si bancomate in ambele terminale. Terminal 1 are, de asemenea, un oficiu postal si un birou de schimb.

Aeroportul Paris-Orly este situat la 14 km sud de Paris. Pentru transfer in oras, puteti face apel la Orlybus, Jetbus, autobuzele 183, 285 si 292, care va vor conduce catre diverse destinatii in Paris, inclusiv limitele orasului (tariful: € 1.90). Exista o multime de taxiuri in afara zonei de conectare sosiri. Tarifele variaza: 40 - 50 € pentru centrul orasului.

Paris Charles de Gaulle este situat la 23 km nord-est de Paris. Autobuzele locale 350 si 351 leaga centrul Parisului de aeroport. Serviciul de noapte Noctilien are trei rute care leaga aeroportul cu diverse destinatii din Paris. O calatorie cu taxiul de centrul orasului va lua in jur de 45 de minute. Companiile de taxi sunt Alpha Taxis, Les Bleus, Taxi G7, Taxi si Horizon G7. Tariful mediu pana in centrul Parisului este de aproximativ 50 €.

Aeroportul International Strasbourg este situat la 10 km sud-vest de Strasbourg. Un autobuz operat de CTS asigura transportul de la aeroport in Strasbourg. Taxiurile sunt disponibile la Sosiri, in afara.

Aeroportul Toulouse-Blagnac este situat la 8 km nord-vest de Toulouse. Autobuzele urbane fac legatura cu orasul (timp de calatorie: 20 de minute). Principalele opriri sunt in statiile Jean Jaurès, Jeanne d'Arc si Compans Caffarelli. Transporturi pleaca la fiecare 20 de minute si tarifele incep de la 5 €. Taxiurile pleaca de la o statie de taxi situata in afara usii C.

Alte aeroporturi din Franta:
Grenoble-Isère Aeroport este situat la 45 km nord-vest de Grenoble.
Lille Aeroport este situat 7 km sud-est de Lille Bani
Aeroportul Nantes Atlantique este situat in Bouguenais, 8 km sud-vest de Nantes
Aeroportul Cannes Mandelieu este situat 8 km de centrul Cannes.
Aéroport d'Avignon-Caumont este situat la doar 8 km de Avignon

Calatoria cu masina in Franta

Autostrazile si drumuri principale sunt, in general, intr-o stare excelenta. Cea mai mare parte a drumurilor mai mici sunt bine intretinute, dar unele rute mai indepartate pot fi in stare proasta.

Autostrazile poarta prefixul "A"; unele sunt gratuite in timp ce altele sunt cu taxa. Drumurile nationale sunt marcate cu "N". Drumurile locale sunt, de obicei, notate cu "D", in timp ce drumurile rurale minore sunt marcate cu "C" sau "V".

Masini de inchiriat sunt disponibile pe scara larga de la companii internationale si interne. Cele mai multe dintre acestea cer ca persoana care inchiriaza sa aiba peste 21 de ani si sa aiba permis de cel putin un an. Va trebui sa platiti o taxa suplimentara, daca aveti sub 25 de ani.

Limitele de viteza sunt de 50 kph in localitati si 90 kph in afara localitatilor, 110 kph pe drumurile cu doua benzi separate de un central de rezerva, si 130 kph pe autostrazi.

Turistii care au un permis de conducere de mai putin de doi ani nu pot calatori cu mai mult de 80 kph pe drumuri normale, 100 kph pe drumurile cu doua benzi si 110 kph pe autostrazi. De la 1 iulie 2012, conducatorii auto sunt obligati sa poarte un kit pentru alcoolemie in vehicul.

Formati 17 (de la telefoanele de pe marginea drumului) pentru depanare si la 112 pentru servicii de urgenta.

Cetatenii UE care vin cu masinile proprii in Franta sunt sfatuiti sa obtina o Carte Verde.

Taxiurile in Franta

Taxiurile sunt disponibile pe scara larga in toate orasele din Franta. Garile sunt locul cel mai sigur pentru a gasi un taxi.

Plimbarea cu bicicleta in Franta

Franta este pasionata de ciclism si o mare parte din tara se preteaza bine la explorarea cu bicicleta. Exista trasee pentru biciclete urbane si rurale, precum si o retea extinsa de drumuri minore cu trafic redus. Cele mai multe orase mari si mici au cel putin o banda pentru biciclete.

Transportul public urban in Franta

Transportul public urban este excelent. Momentan nu sunt complete sistemele de transport public in toate orasele mari.

RATP (Regia Autonoma Transport des Parisiens) controleaza transportul subteran (metrou), feroviar (RER) si serviciile de transport cu autobuzul in si in jurul Parisului. Reteaua de transport public este impartita in mai multe zone tarifare diferite si un singur bilet va permite o calatorie pe oricare dintre sistemele din acea zona.

Reteaua de metrou a 14 de linii. RER (servicii rapide suburbane) opereaza cinci linii principale de legatura cu cele mai multe zone ale capitalei. Exista, de asemenea, o retea extinsa de serviciile conventionale suburbane derulate de Caile Ferate (SNCF).

Exista servicii de tramvai in St Etienne, Nantes si Grenoble si troleibuze in Limoges si Nancy.

Transportul feroviar in Franta

SNCF opereaza o retea la nivel national. Transportul in si in jurul Parisului este operat de catre Regia Autonoma de Transport Parisiens (RATP). Aceasta organizatie ofera un sistem complet integrat de retea de autobuz, feroviar si de metrou pentru capitala. AutoTrain este un serviciu feroviar oferit intre Paris si o duzina de destinatii diferite, in sudul Frantei.

Este posibil sa cumparati diferite tipuri de bilete (inclusiv pentru familie si bilete pentru persoane tinere) care ofera reduceri. In general, tarifele practicate depind de ziua din saptamana si ora din zi cand calatoriti; calendarele care dau mai multe detalii sunt disponibile la birourile SNCF.

Transportul pe apa in Franta

Feriboturile sunt cunoscute sub denumirea de "BACS" conecteaza insulele mai mari de pe coasta atlantica, cu continental. Insula Corsica este deservita de feriboturile operate de Société Nationale Maritime Corse-Mediterranée (SNCM).

Exista aproape 9.000 km de cai navigabile in Franta, si toate acestea sunt oportunitati prezente pentru vacante. Fiecare dintre aceste cai navigabile ofera o varietate de peisaje, un mijloc de a vizita mai multe orase istorice, sate si site-uri, precum si o oportunitate de a afla mai multe despre Franta rurala.

Barci de croaziera pot fi inchiriate cu sau fara echipaje, variind in functie de marime - de la cel mai mic crucisator pana la barje comerciale (péniches), dintre care unele pot gazdui pana la 24 de persoane, plus echipajul. Barci cu camere (slepuri mari transformate, cu cazare si restaurant) sunt, de asemenea, disponibile in unele zone, cu o gama larga de preturi si niveluri de confort.