Ghid turistic Dijon

Recomandat pentru: muzee, arhitectura, cultura, istorie, situri religioase, puncte de interes, arta

Despre Dijon

Dijon este un oras foarte frumos, situat in estul Frantei, capitala departamentului Cote-d’Or si a regiunii Burgundia. In oras locuiesc aproximativ 250.000 de oameni, iar teritoriul este unul destul de vast. Turistii au fost si vor fi intotdeauna foarte bine primiti de catre localnici si de personalul tuturor vilelor si hotelurilor din oras.

De altfel, atunci cand veniti in Dijon, aveti la dispozitie o gama larga de obiective turistice care va asteapta sa le vizitati cu interes si curiozitate. S-ar putea spune ca acest asezamant este unul al bisericilor, unul in care veti gasi edificii religioase la tot pasul. Dintre acestea, cele mai notabile sunt, cu siguranta, Notre Dame de Dijon, Sfantul Philibert, Sfantul Mihail si catedrala din Dijon. In oras se imbina foarte frumos mai multe stiluri arhitecturale, din mai multe perioade ale trecutului, ceea ce dovedeste ca, toti cei care au trecut pe aici si-au pus amprenta asupra locului, intr-un fel sau altul.

Capetian, gotic si renascentist – acestea sunt cele trei stiluri principale pe care le puteti admira in Dijon. Un alt simbol al orasului este dat de catre acoperisurile caselor, foarte interesante: realizate din teracota, acoperisurile formeaza un evantai de culori din care fac parte verde, galben si negru, toate dispuse armonios. Din fericire, de-a lungul timpului, Dijon a fost un oras ferit de razboaie. Desi in anul 1870 a trecut prin Razboiul Franco-Pruscat, urmand apoi cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar orasul a fost ocupat de catre straini, el a ramas la fel de frumos. Asadar, casele construite in secolele XII – XV sunt astazi neavariate, cel putin nu de o forta intentionata.

In ceea ce priveste transportul, trebuie sa stiti ca Dijon se afla la 300 de kilometri in sud-estul Parisului, ceea ce inseamna aproximativ trei ore de mers cu masina. Gara din acest oras opereaza pe mai multe rute, pe aici trecand, de asemenea, si un TGV – tren de mare viteza . In oras exista si o linie de tramvai finalizata in anul 2012. Dijon este o destinatie atragatoare pentru vacanta si pentru alte motive: aici este sustinut un Targ International de Gastronomie in fiecare an, in perioada toamnei.

Cu peste 500 de expozanti si peste 200.000 de vizitatori anual, acest eveniment este cel mai mare de acest tip din Franta. De asemenea, o data la trei ani se organizeaza si un festival al florilor, care este denumit Florissimo si care atrage foarte multi vizitatori. Nici la capitolul cultura orasul nu sta mai rau, ci dimpotriva: va pune la dispozitie atat muzee, cat si cinematografe, palate, biserici si multe, multe altele pentru ca timpul dumneavoastra sa fie unul foarte placut. De exemplu, Muzeul de arte frumoase din orasul Dijon, Muzeul de Arheologie, Muzeul vietii burgogneze, Muzeul Artei Sacre, Muzeul Magnin – acestea sunt doar cateva dintre obiectivele care va vor captiva si va vor oferi motive chiar sa doriti sa va intoarceti. Aproximativ 700 de hectare de parcuri si spatii verzi fac obiectul unor plimbari in natura foarte relaxante, departe de zgomotul orasului, iar Gradina Botanica din Arquebuse trebuie neaparat vazuta.

Viata de noapte este si ea foarte atrenanta, intrucat in oras veti gasi multe baruri si cafenele, in care seara va puteti delecta cu muzica live. Cateva dintre cele mai cunoscute astfel de locuri sunt Zenitul din Dijon, Vaporul si Ateneul.

Dijon