Ghid turistic Gabon

Recomandat pentru: cazinou, plaja, arhitectura, biserici, cascada, gradina zoologica, lac

Despre Gabon

Cunoscuta sub denumirea oficiala de Republica Gaboneza, aceasta se gaseste in zona central vestica a Africii, ocupand o suprafata teritoriala de 267.667 km², in conditiile in care numara aproape 1,5 milioane de locuitori. Gabonul se invecineaza in nord-vest cu Guineea ecuatoriala, in nord cu Camerunul, cu Republica Congo, in est, fiind marginit in regiunea sudica de Oceanul Atlantic. Sub aspect administrativ, tara este divizata in 9 provincii, impartite, la randul lor, in 36 de prefecturi, unde limba oficiala este franceza. Guvernatorii, prefectii si subprefectii sunt numiti de presedintele republicii.

Bucurandu-se de resurse petrol importante, dar avand si o densitate a populatiei de doar 5,5 locuitori/km², Republica Gaboneza este considerata cea mai prospera tara din regiunea Africii sub-sahariene. Tara se poate mandri cu cel mai eficient sistem de sanatate din Africa de vest, in conditiile in care guvernul deruleaza constinuu programe de preventie si imunizare a populatiei.

Istoria tarii coboara pana la mijlocul evului mediu, cand locuitorii acestor meleaguri erau triburile bantu, iar primii europeni care au explorat zona de litoral a tarii au fost navigatorii portughezi, in secolul XV. Abia la inceputul secolului XIX, Gabonul este tranformat in colonie franceza, iar intre 1910 si 1958 a facut parte din Africa Ecuatoriala Franceza, pentru ca doi ani mai tarziu, Gabonul sa-si proclame independenta fata de fostii colonisti. Anii care au urmat s-au dovedit a fi dominati de stabilitate politica si sociala, iar reformele economice au contrubuit la situarea tarii in fruntea celor mai prospere tari ale Africii, iar astazi, Gabonul este republica prezidentiala, cu un presedinte ales cu un mandat pe 7 ani.

Gabonul beneficiaza de o clima ecuatoriala si trei sferturi din teritoriu este acoperit de paduri tropicale. Sub aspectul alcaturii reliefului, se pot distinge trei formatiuni importante, respectiv zona de coasta, de-a lungul oceanului, regiuni montane (Monts de Cristal, cu altitudini de aproape 1600 m), situate in nord-estul capitalei si suprafete traversate de savana, in partile estice ale tarii, in timp ce fluviul Ogooué traverseaza tara pe o suprafata de 1200 km. 10% din suprafata tarii este ocupata de Parcurile nationale, Gabonul numarandu-se printre tariile care depun constant eforturi in promovarea ecoturismului si conservarea rezervatiilor naturale. Beneficiind de o clima cu precipitatii foarte bogate, tara dispune de paduri intinse de esente fine precum okoumé, abanos si acaju, dar si de o fauna foarte bogata si diversa, intre care elefantii, gorile, hipopotami etc.

Unul dintre cele mai importante orase ale tarii este capitala Libreville, al doilea mare centru economic al tarii, dupa Port Gentil. Are o istorie frumoasa, fiind construit la mijlocul seolului XIX de catre sclavii eliberati de francezi de pe navele portugheze care ii purtau spre Brazilia. In onoarea aceastui eveniment, orasul a fost denumit Libreville (orasul liber). Astazi este cel mai important centru cultural din Gabon, unde locuieste aproape jumatare din populatia tarii fiind, totodata, gazda a numeroase universitatii, muzee si institutii culturale.

Situat pe malul raului Mpasa, Franceville este unul dintre cele mai mari orase din Gabon, are o istorie care se impleteste intr-o oarecare masura cu cea a capitalei. Francevile (orasul celor eliberati) a fost cladit pe ruinele fostului sat Masukum, in 1880, de catre sclavii eliberati de catre Pierre Savorgnam de Brazza.

Unul dintre cele mai interesante locuri din tara este Parcul National Lopé, un loc ideal unde sa surprindeti fotografii dintre cele mai spectaculoase. Parcul dispune de parduri triopicale dense si arii intregi acoperitede savana, locuita de elefanti si nu numai.

Considerata cea mai moderna statiune turistica din Gabon, Mayumba, situata in apropierea granitei cu Congo, dispune de peisaje fantastice iar daca sunteti mari iubitori ai vietii subacvatice, aici aveti ocazia sa admirati balene dar si colonii intregi de testoase care-si depun ouale, asta daca vizitati regiunea intre lunile iulie si septembrie.

Dar cel mai spectaculos loc ramane, insa, Parcul National Bateke Plateau, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 500 km², intr-o zona cu formatiuni vulcanice, dominata de elefanti, gorile, lei si nu numai. O exepeditie in aceasta parte a tarii se va dovedi o experienta de neuitat.