Cum se ajunge in Gabon

Calatoria cu avionul in Gabon

Libreville Leon M'ba International Airport (LBV) este situat la 9 km de centrul capitalei Libreville, fiind cel mai important aeroport international, dintre cele trei de care dispune Gabonul, celelalte doua fiind situate in Port Gentil si Franceville. M'Vengue Airport, care deserveste regiunea Franceville, este unul dintre cele mai tranzitate aeroporturi din tara si se gaseste la 18 km dinstanta de Masuku. De pe aeroportul din Libreviile se efectueaza si cateva curse interne. Compania Air France si Gabon Airlines are curse regulate de la Paris cu destinatia Libreville, in timp ce Air Maroc zboara din Casablanca, iar SAA zboara din Johanesburg. De asemenea, Lufthansa efectueaza 5 zboruri de saptamana din Frankfurt pana la Libreville.

Pentru a ajunge de la Bucuresti la Libreville aveti nevoie de cel putin o zi, deoarece nu exista zbor direct cu aceasta destinatie, trebuie sa faceti doua escale, in Frankfurt si Addis-Ababa, in timp ce zborul efectiv dureaza aproximativ 17 ore.

Calatoria cu trenul in Gabon

Singura cale ferata a tarii acopera o suprafata de 670 km si porneste de estul orasului Owendo si are capatul la Libreville si Franceville, avand numeroase statii in orase importante ca Ndjolé, Lopé, Booué, Lastoursville si Moanda. Numita generic calea ferata Trans-Gabon, aceasta parcurge distanta raului Ogooue, pana la Ndjolé. Peisajele traversate sunt dintre cele mai interesante, cum ar fi Tunelul Jukeville sau viaductul care traverseaza mlastina Abanga si nu in ultimul rand, podul de la confluenta raurilor Ogooue si Ivindo. Calatoria dureaza aproximativ 18 ore si exista un tren pe saptamana care parcurge aceasta distanta si trei trenuri pe saptamana care ajung pana la Franceville.

Calatoria cu autocarul in Gabon

Reteaua mijloacelor de tranport din Gabon este destul de extinsa, ceea ce face calatoria in aceasta tara relativ facila. Autobuzele sunt cele mai ieftine si la indemana mijloace de transport, daca calatoriti pe cont propriu. Acestea au statii la aproape fiecare colt de strada, iar unele companii private de transport au pus la dispozitia calatorilor autobuze mai noi si confortabie, mai ales cele care acopera rute in marile orase. Alaturi de autobuze, microbuzele sunt si ele destul de raspandite, dar preturile sunt vizibil mai mari, iar conditiile de calatorie sunt destul de reduse.

Exista microbuze care fac legatura intre cele mai importante orase din tara, respectiv de la Libreville la Lambaréné, dar si intre Mouila, Oyem si Bitam, iar unele curse circula si pe timp de noapte. Daca vreti sa calatoriti cu ajutorul mijloacelor de transport in Gabon, ideal ar fi sa va informati, in prealabil, la Agentia de Strategie Turistica din Gabon, care pune la dispozitia turistilor interesati un ghid complet cu locurile cele mai interesante din tara, precum si modalitatea cea mai potrivita pentru a ajunge la destinatie. Oricum din capitala Libreville exista conexiuni cu toate orasele din tara, desi nu exista o infrastructura rutiera moderna, iar drumurile asfaltate sunt destul de reduse.

Calatoria cu masina in Gabon

In Gabon exista posibilitatea inchirierii de autoturisme daca intentionati sa calatoriti pe cont propriu, mai ales daca sunteti in vacanta cu familia, ceea ce va va oferi mai multa mobilitate. Pentru a conduce autoturismul in aceasta tara aveti nevoie de carnet de conducere international, iar pentru a inchiria un autoturism, trebuie sa prezentati pasaportul. Agentiile rent-a-car va pot pune la dispozitie si un sofer, daca doriti, care, de multe ori, s-ar putea dovedi un ghid foarte util. Capitala dispune de o infrastructura a drumurilor destul de buna, dar in afara acesteia, aproape 90 % din drumuri sunt accesibile doar daca dispuneti de un autoturism 4x4.

De asemeenea, ar fi indicat sa evitati sa conduceti pe timpul noptii, atat din cauza starii precare a drumurilor si a lipsei iluminatului strazilor. In Gabon, autoturismul se conduce pe partea dreapta a sensului de mers si este obligatorie purtarea centurii de siguranta, iar telefonul mobil nu poate fi folosit daca nu dispuneti de dispozitiv hands-free. Vitezele maxime admise sunt de 120 km/h in afara oraselor si 60 km/h in zonele urbane.