Ghid turistic Franceville

Despre Franceville

Franceville este unul dintre cele mai mari patru orase din Gabon, cu o populatie de peste 56.000 de locuitori. Situata pe raul Mpassa, asezarea a luat nastere pe vechiul unui fost sat, denumit Masuku, botezat cu noul nume de exploratorul franco-italian Pierre Savorgnan de Brazza. Denumirea localitatii ascunde o controversa. Unii sustin ca Franceville ar fi echivalentul in franceza al expresiei “orasul celor liberi”, dupa ce Brazza a intemeiat aceasta comunitate alaturi de mai multi sclavi eliberati. Altii sustin ca numele asezarii s-ar traduce mot a mot, ca “Orasul Frantei”, dupa ce Brazza ar fi comparat peisajele de aici cu cele din tara natala.

Mult timp izolat, Franceville este astazi un oras modern si atractiv, gratie numerosilor studenti veniti aici din toate colturile Africii pentru cursurile Universitatii de Stiinta. Franceville dispune de numeroase obiective turistice care merita vazute. Puteti merge intai la Mausoleul exploratorului Pierre Savorgnan de Brazza, la Biserica Saint-Hilaire, construita in 1899. Admirati apoi inalta statuie a presedintelui Omar Bongo, nascut in Franceville, si vizitati Palatul Prezidential. Activitati? Trageti o fuga pana in Piata Mare a orasului, care va propune o larga varietate de obiecte artisanale locale, de la statuiete in piatra si lemn, pana la ustensile traditionale din piatra sau bijuterii. Daca nu v-ati potolit setea de cumparaturi, mergeti in animatul cartier Poto-Poto, unde veti descoperi numeroase magazine de suveniruri dar si shopping-uri moderne. Nu ratati cascadele din apropierea orasului. Cea mai cunoscuta este Cascada Poubara, unde s-a construit si o hidrocentrala, care ofera intreaga electricitatea de care are nevoie orasul. Daca sunteti pasionati de golf sau doar vreti sa deprindeti acest nobil sport, Franceville se lauda cu un cunoscut Club de Golf.

Infrastructura rutiera a oarasului este in general superioara celei din restul tarii, iar infrastrutura turistica este in plin avant. Un aeroport pe care aterizeaza doar curse interne, inclusiv din capitala Liberville, se afla la 20 de kilometri vest de oras.

Franceville