Ghid turistic Libreville

Recomandat pentru: plaja, cazinou, biserici, safari

Despre Libreville

Libreville este capitala si cel mai mare oras din Gabon. Port la raul Komo, in apropiere de Golful Guineii, localitatea are in jur de 600.000 de locuitori, adapostind aproape jumatate de populatia tarii. Zona a fost locuita de triburile Mpongwe, cu mult timp inainte ca francezii sa colonizeze regiunea in 1839. In 1846, un vas brazilian care transporta sclavi a fost capturat la tarm de francezi. Sclavii au fost eliberati si astfel asezarea a primit numele de Orasul Libertatii (Libreville). Pana in anii ’60, localitatea s-a dezvoltat incet, ca un punct de comert, avand la acea vreme doar putin peste 30.000 de locuitori. De la obtinerea independentei de catre Gabon, orasul a cunoscut o explozie demografica.

Libreville este deservit de Aeroportul International cu acelasi nume, situat la 11 kilometri nord de centrul localitatii. Aerogara se lauda cu numeroase curse internationale. Orasul este impartit in mai multe cartiere, fiecare cu specificul sau: Quartier Louis este cunoscut pentru viata de noapte, Mont-Bouet si Nombakele sunt zonele comerciale, Oloumi este considerata zona industriala, iar Lalala, zona rezidentiala. Cel mai frumos loc din Libreville este probabil tarmul unde oamenii se aduna pentru a se relaxa admirand Oceanul Atlantic. De-a lungul tarmului veti putea admira sculpturi gaboneze imense, care ajung pana la inaltimi de 7 metri. De asemenea, puteti trage o fuga pana la Nzeng-ayong unde veti gasi o gradina botanica originala, unde se afla sute de specii de copaci locali. Inainte de a intra in aceasta spectaculoasa padure, aveti grija sa va ungeti pielea cu crema anti-tantari. Dincolo de toate, Libreville este un loc in care sa stati si sa va relaxati, fara sa va intereseze cat este ceasul si fara sa va faceti planuri. Localnicii sunt foarte prietenosi, iar orasul este unul multicultural. Cand va plictisiti puteti merge la Centrul Cultural Francez sau la clubul Majestic, unde veti gasi sali de cinema si de casino. De vizitat aveti de ales intre Muzeul National de Arta si Traditii, Catedrala Sfanta Maria si biserica sculptata in lemn St. Michael.

Orasul este perfect pentru amatorii de cumparaturi, chiar daca poate parea surprinzator de scump. Principala strada comerciala se numeste Mbolo, dar si pe tarmul oceanului veti descoperi cateva magazine interesante. In aceeasi zona se afla si Piata de artizanat, unde comercianti senegalezi vand instrumente, bijuterii, picturi si costume traditionale. Daca vreti sa descoperiti o piata autentic africana, mergeti la Piata Mont-Bouet, unde pretul produselor poate fi negociat. Aveti grija ca in timpul dupa-amiezii toate magazinele, cu exceptia marilor supermarketuri, sunt inchinse. Orasul are o viata de noapte destul de atractiva, principala strada de distractii fiind situata in cartierul Louis, unde barurile, cluburile si restaurantele stau deschis pana spre rasarit. Multe dintre ele sunt amenajate in stil occidental si ofera bauturi si o bucatarie pe toate gusturile. De precizat ca majoritatea localnicilor nu vorbesc engleza, cu exceptia unor soferi de taxi imigranti din Africa de Vest. Ar fi ideal sa stiti putina franceza, limba pe care o stapanesc peste 80% din locuitorii orasului.

Libreville