Ghid turistic Moanda

Recomandat pentru: -

Despre Moanda

Moanda este unul dintre cele mai mari orase din Gabon, cu o populatie de peste 40.000 de locuitori. Localitatea este de asemenea unul dintre cele mai importante centre miniere de mangan din lume. De altfel, dezvoltarea orasului a venit ca urmare a descoperirii acestor imense zacaminte in zona. In urma cu 60 de ani, Moanda era doar un mic sat aflat pe malul raului Miosso. Descoperirea zacamintelor de mangan in 1953, estimate pe atunci la 230 milioane de tone, adica o cincime din depozitele mondiale, a dus la o explozie demografica a asezarii. In plus, in anii ’90, orasul a primit un flux important de refugiati din Republica Congo, aflata la circa 100 de kilometri distanta.

Orasul este deservit de un aeroport inaugurat recent, dar si de Aeropotul Mvengue, aflat la circa 50 de kilometri distanta. De asemenea, Moanda este legata de capitala Libreville prin intermediul caii ferate si a soselei N3.

Orasul este impartit in trei zone distincte. Prima include centrul commercial si cartierele rezidentiale Ankoula, Montagne Sainte si Fumier. A doua zona include cele mai populate districte al orasului, Alliance, Rio si Oasis. In a treia zona se afla cartierele estice Lekolo si Leyima. Una dintre principalele zone de divertisment ale orasului se afla in parcul Comilog, care gazduieste trei terenuri de tenis, o piscina, un teren de fotbal si o sala de festivitati. Orasul este insa cunoscut si pentru viata sa de noapte atractiva, cu numeroase cluburi, baruri si discoteci. Restaurantele servesc preparate deopotriva din bucataria africana si internationala. Preturile sunt relativ ieftine, iar localnicii foarte prietenosi, chiar daca putini inteleg limba engleza.

In apropierea orasului se afla Muntii Boundiga si Moanda, principalele zone de extractie miniera. Datorita importantei economice a acestor masivi muntosi pentru dezvoltarea zonei, localnicii ii considera sfinti.

Moanda