Ghid turistic Gambia

Recomandat pentru: plaja, gastronomie, gradina botanica, gradini, muzee, natura, parcuri

Despre Gambia

Republica Gambia se gaseste in Africa de Vest si este cea mai mica tara de pe continentul african. Se intinde pe o suprafata de doar 11.295 km² si numara o populatie de aproximativ doua milioane de locuitori, in conditiile in care densitatea este de 164.2 loc./km², iar speranta de viata a locuitorilor este de 61,52 ani pentru barbati si 66,18 ani pentru femei. Tara este strabatuta de fluviul Gambia, fiind marginita de Senegal si, pe o suprafata destul de redusa, are deschidere spre Oceanul Atlantic.

Gambia se inscrie in randul majoritatii tarilor africane care, la mijlocul secolului XIX, au reprezentat o importanta sursa de venit din comertul cu sclavi, aur si fildes pentru marile puteri coloniale. Insa, istoria acestei tari este mult mai veche. Pe la inceputul secolului XI, teritoriul de azi al Gambiei era parte componenta a Imperiului Ghana, pentru ca trei secole mai tarziu sa intre sub dominatia Imperiului Mali. La sfarsitul secolului XVIII, Gambia si Senegalul sunt transformate in colonii britanice, sub denumirea de Senegambia.

Abia in anul 1965, tara reuseste sa-si declare independenta fata de Coroana britanica, sub denumirea de Republica Gambia. Astazi, statul functioneaza ca republica prezidentiala, unde puterea legislativa apartine Parlamentului, iar puterea executiva este exercitata de presedinte. Desi se situeaza in topul celor mai sarace tari din lume, Gambia dispune de un teren fertil, propice activitatilor agricole, dar economia se bazeaza doar pe cultura arahidelor si pe veniturile din sectorul turistic. De altfel, alcatuirea reliefului tarii are si el un rol important in dezvoltarea turismului.

Format, in mare parte, dintr-o campie joasa, relieful tarii este dominat de fluviul Gambia, care se intinde pe o suprafata de 225 km, in timp ce clima este relativ bogata in precipitatii, cu temperaturi ridicate mai tot timpul anului (peste 20°C). Tara se imparte in doua mari zone, respectiv, Gambia de vest, care include zona de coasta si statiunile turistice cele mai interensante si partea ce trece dincolo de fluviul Gambia, o regiune destul de putin populata si unde doar turistii dominati de un puternic simt al aventurii se pot avanta. Sub aspectul diversitatii faunei, Gambia gazduieste unui numar impresionant de specii de pasari dar si crocodili, girafe, hipopotami si maimute.

Una dintre principalele obiective turistice ale tarii este capitala Banjul care, desi nu este cel mai mare oras al tarii, ramane unul dintre cele mai interesante. Banjul este situat pe doua insule - St. Mary si Mc Carthy, la punctul de varsare al fluviului Gambia in Oceanul Atlantic. A fost, mai intai, centrul administrativ al coloniei Gambia, devenind, dupa obtinerea independentei, in 1965, capitala a Republicii Gambia. Astazi, aici, se gasesc alaturi de muzee, cateva institutii de cultura si un renumit centru pentru studiul bolilor tropicale.

Cel mai mare oras al tarii - Serekunda - este situat in sud-vestul capitalei. Este renunocut pentru comertul cu matasuri si pentru vinurile obtinute din esenta de palmier, fiind, totodata, punctul de plecare al turistilor spre statiuni deosebite precum Bakau, Kotu sau Fajara. Un alt oras interesant este Brikama, situat la sud Banjul. Acesta atrage atentia oricarui turist, prin sculpturile in lemn si suvenirurile lucrate manual si comercializate in pietele din centrul orasului, dar si prin viata deosebit de vibranta a localnicilor. Aici, la fiecare colt de strada, aveti ocazia sa ascultati muzica si sa admirati dansuri traditionale.

Pe langa faptul ca este o destinatie perfecta, atat pentru o vacanta cu familia cat si pentru cuplurile care cauta mai multa intimitate, Gambia ofera o varietate intreaga de motive pentru care nu ar trebui sa lipseasca de pe lista dvs. cu itinerarii de vacanta. Localnicii sunt deosebit de prietenosi si tot timpul bucurosi de oaspeti. Aici traiesc intr-o armonie continua o multitudine de triburi si grupuri etinice, fiecare cu traditiile lor, in timp ce limba oficiala a statului este engleza.

Si daca mai aveti nevoie de argumente pentru a veni aici, trebuie spus ca plajele sunt locuiri ideala de relaxare, cu nisipuri stalucitorare si ape cristaline, iar pentru cei pasionati de vanatoare sau pescuit, expeditiile organizate pe fluviul Gambia se vor dovedi experiente de neuitat, in timp ce o excursie in Makasutu Cultural Forest, un spatiu amenajat in apropierea statiunilor turistice, ce mizeaza pe promovarea si conservarea turismului ecologic, va va incanta prin calatorii cu barca in zone dintre cele mai spectaculoase, unde veti avea ocazia sa interactionati cu populatiile locale.