Ghid turistic Banjul

Recomandat pentru: plaja, muzee, alte atractii

Despre Banjul

Banjul este capitala Gambiei si o populara destinatie turistica pentru europenii amatori de soare si plaja. Orasul propriu-zis, situat pe Insula Sf. Maria, are in jur de 40.000 de locuitori, dar zona metropolitana inglobeaza o populatie care depaseste 400.000 de suflete. Insula este legata de continent prin intermediul unor poduri si prin curse zilnice de feribot. Numele orasului provine de la expresia “bang julo”, care desemneaza fibra din care triburile locale fabricau un anumit tip de sfoara. Orasul a fost sub ocupatie britanica incepand cu secolul XIX si pana la jumatatea secolului XX. Pe 22 iulie 1994, Banjul a fost scena unei sangeroase lovituri de stat in care presedintele Dawda Jawara a fost dat jos de la putere si inlocuit de actualul presedinte, Yahya Jammeh. Pentru a comemora acest eveniment, la intrarea in oras a fost construit un Arc de Triumf. Acesta are o inaltime de 35 de metri si este ridicat in mijlocul unei piatete. Monumentul gazduieste un mic muzeu de textile.

Orasul este deservit de Aeroportul International Banjul, de pe care decoleaza zilnic curse spre Batranul Continent. Pentru o perioada (1987 – 2002), acest aeroport a fost folosit pentru aterizarea navelor din cadrul Programului Spatial International.

Odata ajunsi in capitala, trageti o fuga la Muzeul National al Gambiei pentru a va familiariza cu cultura si traditiile acestei tari exotice. Muzeul este dispus pe trei etaje. La primul etaj sunt expuse artefacte din istoria si cultura capitalei Banjul. La al doilea etaj veti face cunostinta cu mostenirea culturala a Gambiei, iar la al treilea etaj se afla o expozitie dedicate intregii Africi de Vest, cu numeroase exponate arheologice. Din cand in cand, in cadrul muzeului sunt organizate expozitii de arta contemporana ale unor artisti locali sau internationali. In apropiere de Banjul, la Bakau, se afla un alt muzeu interesant al Gambiei, Muzeul Heritage, unde sunt expuse colectii variate de arta africana, de la tablouri, la statuete. Interesant este faptul ca aici toate exponatele pot fi cumparate, si sunt inlocuite ulterior cu alte lucrari artistice. Alte obiective interesante ale orasului sunt cladirile Curtii de Justitie si a Parlamentului, doua frumoase catedrale si cateva moschei impozante. Amatorii de chilipiruri trebuie sa mearga in Piata Albert. Targul stradal, care a preluat numele pricipelului consort Albert, sotul Reginei Victoria, dateaza de la jumatatea secolului XIX. Acest bazar inseamna de fapt trei piete diferite. In prima, localnicii vand absolut orice, de la haine, la roti sau calculatoare. A doua piata este destinata producatorilor locali de fructe si produse alimentare, iar a treia se adreseaza direct turistilor interesati sa se intoarca acasa cu cateva suveniruri.

Daca va obosit galagia din piata va puteti retrage pe malul raului din apropiere si sa admirati localnicii care se intreapta spre bazar cu pirogile pline de peste. Fireste, daca ati ajuns in Banjul nu aveti voie sa ratati minunatele sale plaje si sa gustati excelentele preparate din peste, gatite dupa retete locale. Unele hoteluri pun la dispozitie inchirirea de biciclete, astfel ca orasul poate fi vizitat intr-un mod placut si relaxant, pe doua roti.

Banjul