Ghid turistic Georgia de Sud

Despre Georgia de Sud

Georgia de Sud este un teritoriu localizat in sudul Oceanului Atlantic ce apartine Regatului Unit al Marii Britanii. Cand se vorbeste de Georgia de Sud se vorbeste in acelasi timp si de un lant de insule mici din proximitatea acesteia, denumite Insulele Sandwich de Sud, astfel prescurtarea este SGSSI. Georgia de Sud este cea mai mare dintre aceste insulite avand o lungime de 167 kilometri si o latime de pana la 23 kilometri.

Nu exista populatie nativa pe insula iar locuitorii prezenti sunt un ofiter al guvernului britanic, un adjunct al postei, impreuna cu oameni de stiinta ce sunt aici pentru studierea anumitor conditii de viata din zona.

Regatul Unit a dorit sa anexeze Georgia de Sud in 1775 si Insulele Sandwich de Sud in anul 1908. In cele din urma in anul 1908 Marea Britanie a anexat atat Georgia de Sud cat si Insulele Sandwich de Sud. Acest teritoriu nou anexat a luat fiinta cu numele actual in anul 1985 si guvernat de catre Insulele Falkland.

Se spune ca insula Georgia de Sud a fost vazuta pentru prima oara in anul 1675 de catre Anthony de la Roche, un negustor din Londra, iar insulele au fost numite Roche Island pe unele harti vechi. In anul 1775 capitanul James Cook a facut inconjurul insulei si a pasit pe insula pentru prima oara impreuna cu echipajul sau si au trecut insula sub tutela Regatului Unit al Marii Britanii, sub numele de Insula Georgiei in onoarea regelui George al 3-lea.

Intre anii 1882-1883 a avut loc o expeditie germana pentru primul an polar international, in Royal Bay situat la sud-est de insula. Aceasta expeditie de oameni de stiinta a fost trimisa aici pentru a observa tranzitul planetei Venus si pentru a inregistra undele produse in anul 1883 dupa eruptia vulcanului Krakatau.

De-a lungul secolului al 19-lea Georgia de Sud a deservit ca o baza pentru vanatorii de balene pana in anul 1960 cand aceasta vanatoare a fost interzisa. Din anul 1905 un oficiu al Institutului Meteorologic al Argentinei a cooperat cu Marea Britanie si au avut un centru in Grytviken pana in anul 1949.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, armatele regale ale Marii Britanii a trimis o nava comerciala cu armament pentru a patrula zona din jurul Georgiei de Sud impotriva raidurilor nemtesti. Baza din Georgia de Sud a devenit un centru de cercetare guvernat de catre Insulele Falkland. Razboiul din Insulele Falkland s-a amplificat in anul 1982 cand un grup de argentinieni s-au deghizat in negustori de fier vechi si au ocupat fostul post al centrul de vanatoare de balene la Leith Port. La 3 aprilie armatele argentiniene au atacat si ocupat Grytviken, insa nu pentru mult timp deoarece la 25 aprilie insula a reintrat sub tutela britanicilor in urma operatiunii Paraquet.

In anul 1985 Georgia de Sud impreuna cu Insulele Sandwich de Sud au incetat sa mai fie administrate de catre insulele Falkland si au devenit un teritoriu separat. Baza de la King Edward a devenit o garnizoana militara a armatei britanice initial, iar apoi in anul 2001 a revenit pentru uz civil sub conducerea britanicilor.

Atat Georgia de Sud cat si insulele Sandwich de Sud inglobeaza un grup de insule din sudul Oceanului Atlantic. Majoritatea acestor insule se ridica practic din ocean fiind caracterizate ca abrupte si muntoase, iar in cele cu altitudini mai mari predomina zapada si gheata.

Grupul de insulite al Georgiei de Sud este localizat la aproximativ 1390 kilometri sud-est de insulele Falkland. Practic acest grup este este format din insula Georgia de Sud precum si de insulele mici din jurul acesteia insa si de alte insulite izolate la vest si est. Insula Georgia de Sud este cea mai mare dintre acestea, iar tot grupul are o suprafata de 3756 kilometri patrati fara insulele Sandwich de Sud, ce formeaza un alt grup.

Insula Georgia de Sud are o suprafata totala de 3500 kilometri patrati, iar relieful predominant insulei este unul muntos si sterp din punct de vedere al florei si faunei. Pe toata suprafata insulei sunt aproximativ 11 varfuri muntoase care ajung la aproximativ 2000 de metri cu pante abrupte si chei in care se pot vedea ghetari. Cel mai inalt varf montan este Paget ce ajunge la aproximativ 2934 de metri. Din punct de vedere geologic insula predomina in sisturi argiloase, neexistand urme de fosile, unii geologi fiind de parere ca insula a facut parte in trecut dintr-un teritoriu mult mai mare care insa in prezent nu mai exista.

Clima Insulei Georgia de Sud este una polara caracterizata prin temperaturi variabile. La nivelul marii, temperaturile maxime zilnice pe timpul iernii sunt in jurul valorii de 0 grade Celsius, iar pe timpul verii ajung la valorile de 8-10 grade Celsius. Media temperaturilor anuale pe timp de iarna este undeva la -5 grade Celsius insa uneori ajung si la maxim -10 grade Celsius. Cantitatea medie anuala de precipitatii este de 1500 milimetri, majoritare fiind ninsorile sau lapovita. Marile din jurul insulei sunt reci pe tot parcursul anului datorita apropierii de curentul antarctic.

Datorita faptului ca nu sunt locuitori nativ pe insula activitatea economica este una scazuta. Veniturile anuale ale insulei fiind de aproximativ 4 milioane de lire sterline, dintre care 90% se datoreaza din vanzarea licentelor de pescuit, iar restul de 10% din vanzarea de timbre postale, monede si taxe vamale sau portuare. Pescuitul se desfasoara de obicei in jurul insulei Georgia de Sud si este obligatoriu sa se cumpere licenta de pescuit. Toate activitatile legate de pescuit sunt gestionate si reglementate in conformitate cu Conventia pentru conservarea resurselor vii ale Antarcticii (CCAMLR).

Turismul a devenit o sursa de venit de-a lungul ultimilor ani cu numeroase vase de croaziera si iahturi ce viziteaza zona. Astfel se percep taxe pentru acostare sau pentru stationare, iar turistii pot, de asemenea, cumpara suvenire din port sau de pe insula. Cursele iahturilor charter pornesc din insulele Falkland si dureaza intre patru si sase saptamani si permite turistilor sa viziteze atata Georgia de Sud cat si Insulele Sandwich de Sud. Atunci cand iahturile sau vasele de croaziera viziteaza Georgia de Sud, capitanii acestor vase trebuie sa raporteze responsabilului din punctul de control de la King Edward pentru a primi permisiunea de a naviga in jurul insulei. In 2001 guvernul din Georgia de Sud a fost citat de Consiliul de administrare al mediului marin pentru a certifca faptul ca Georgia de Sud indeplineste standardele de mediu. In acest certificat este precizata cantitatea de peste si perioada in care aceasta poate fi obtinuta.

Georgia de Sud