Cum se ajunge in Georgia

Calatoria cu avionul in Georgia

Exista patru aeroporturi internationale in Georgia. Tbilisi International Airport (TBS), este cel mai important din tara si se afla la 17 km sud-est de capitala. Pe aeroport opereaza o serie de companii internationale care fac legatura intre Tbilisi si cele mai importante capitale europene, respectiv Paris, Kiev (Georgian Airlines), Viena (Austrian Airlines), Varsovia (Lot Airlines), Munich (Luthansa), Istanbul (Turkish Airlines) sau Praga (Czech Airlines).

Alt aeroport important, Batumi International Airoport (BUS) se afla la 2 km sud de orasul Batumi si la 10 km distanta de centrul orasului. Turkish Airlines are doua zboruri pe zi de la Istanbul, cu destinatia Batumi. De asemenea, compania nationala de zbor, Georgian Airlines, zboara de aici pe rutele Donetsk, Moscova, Odessa si Tbilisi. La 14 km vest de orasul Kutaisi se gaseste Kutaisi International Airport (KUT), unde activeaza, de regula, companiile low cost, Wizz air Ukraine, pe ruta Kiev – Zhuliani si Belavia, spre Minsk. Pentru a ajuge de la Bucuresti la Tbilisi, cautati un zbor pe ruta Bucuresti – Istanbul – Tbilisi, cu o durata de zbor de aproximativ 4 ore.

Calatoria cu trenul in Georgia

Este una dintre cele mai ieftine optiuni de transport. Exista un sistem de cai ferate destul de extins in Georgia. Trenurile nu ofera standarde de calatorie foarte ridicate si sunt destul de incete dar, de cele mai multe ori, este cea mai ieftina optiune pentru a va deplasa dintr-un oras in altul. Exista un tren care face legatura intre Tbilisi si Batumi, care pleaca la 8.00 si ajunge la Batumi la ora 15.00. Un alt tren circula noaptea, pe ruta Tbilisi – Kutaisi, care pleaca la 21.00 si ajunge la destinatie la 6.00. De asemenea, se poate ajunge cu trenul in Georgia din Azerbaidjan si din Armenia, cu statie in Gara Centrala din Tbilisi, situata in Piata Vagzali. O calatorie de la Baku la Tbilisi va costa aproximativ 50 UDS, iar de la Everan la Tbilisi platiti 18 USD. Biletele pot fi achizitionate cu cel mult 40 de zile inainte de plecarea in calatorie, daca le cumparati de la gara si cu doua saptamani inainte, daca faceti rezervarea online. Exista si varianta cumpararii biletelor de tren de la automatele dispuse in gara. Pentru a achizitiona un bilet, dar si pentru a calatorii cu trenul, aveti nevoie de un document de identitate. Din gara centrala pleaca zilnic trenuri atat pe rute internationale, cat si pe rutele interne. Limita bagajelor nu trebuie sa depaseasca 36 kg/calator.

Calatoria cu autobuzul in Georgia

In Georgia se poate ajunge cu autobuzul din Turcia, Armenia si Azerbaidjan. Acestea au curse programate zilnic, iar o calatorie dureaza, in medie, 6 ore. O calatorie cu autobuzul din Turcia dureaza aproximativ o zi si jumatate. Autogara Internationala se gaseste la Tbilisi, in Ortachala. Autobuzele (marshrutkas) fac zilnic legatura intre Tbilisi si Batumi, Kazbegi si localitati din Azerbaijan si Armenia. Calatoria cu Minubus este destul de utilizata si statia principala este situata langa statia de metrou Didube.

Calatoria cu masina in Georgia

In general, drumurile in Georgia sunt intr-o stare precara. Permisul de conducere romanesc este recunoscut in Georgia. Este obligatorie purtarea centurii de siguranta, iar condusul autoturismului se efectueaza pe partea dreapta a drumului. In ce priveste stilul de conducere al georgienilor, trebuie spus ca regulile de circulatie sunt de cele mai multe ori ignorate. Atentie sporita! Parcarile se efectueaza, contra cost, numai in locurile special amenajate in acest sens, in capitala si in principalele orase ale tarii. Limitele de viteza sunt de 60km/h in localitati si 80 km/h in afara localitatilor. Din cauza slabei iluminari a drumurilor publice, nu se recomanda condusul pe timpul noptii. Puteti inchiria autovehicule de la companiile abilitate, cu preturi ce variaza intre 60 si 80 Euro/zi, la care se mai adauga 20 de euro, in cazul in care doriti si sofer. Daca folositi serviciile de taxi, trebuie sa stiti ca acestea nu sunt prevazute cu aparate de taxat, motiv pentru care este necesar sa conveniti cu soferul pretul cursei, inainte de a va urca in masina. Mai trebuie spus ca soferii de taxi nu vorbesc limbi de circulatie internationala, ceea ce face destul de greu dialogul cu ei. Ideal ar fi sa va notati pe hartie destinatia unde doriti sa ajungeti, pe care sa o inmanati soferului. In general, se percepe 0.50 USD/km, iar pentru 1L de benzina platiti 1.40 USD.